Κοινωνικές δεξιότητες: Πώς αναπτύσσονται το καλοκαίρι;

Με το σχολείο να είναι κλειστό, ανησυχείτε ότι το παιδί δεν μπορεί να αναπτύξεις τις κοινωνικές δεξιότητές του. Δεν χρειάζεται όμως...
κοινωνικές δεξιότητες
1 Ιουλίου 2024 | 08:00

Με τα σχολεία να έχουν κλείσει, η κοινωνική ζωή του παιδιού σας ξαφνικά μειώνεται σημαντικά. Από εκεί που ερχόταν καθημερινά σε επαφή με συμμαθητές και δασκάλους, τώρα οι κοινωνικές του συναναστροφές είναι πολύ λιγότερες. Κι αν δεν πηγαίνει σε κάποιο καλοκαιρινό camp ή κατασκήνωση τότε είναι ακόμη λιγότερες, γεγονός που μπορεί να σας ανησυχεί για το πώς θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες.

Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τις δεξιότητες αυτές, ακόμη και κάτω υπό αυτές τις συνθήκες καθώς τα παιδιά όλων των ηλικιών αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες μέσα από παιχνίδια!

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι τα στάδια της κοινωνικής ανάπτυξης στα παιδιά;

Οι τρόποι να αναπτύξετε τις κοινωικές δεξιότητες του παιδιού σας

Εσείς ως γονείς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να αναπύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες. Δυσκολεύεστε να σκεφτείτε; Σας έχουμε μερικές ιδέες:

  • Αφήστε το να κάνει ακαταστασίες. Να βάψει τα μπλουζάκια του, να “χτίσει” τοίχους με τουβλάκια και να τους διαλύσει, να παίξει με πηλό. Όλες αυτές οι διασκεδαστικές δραστηριότητες ενισχύουν τις κοινωνικές του δεξιότητες, ακόμη και αν δεν είναι φανερό στην αρχή. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε το παιδί σας να δείξει την “τέχνη” του αν επιλέξει να ζωγραφίσει ή να δημιουργήσει το οτιδήποτε, μέσα από τα δικά σας μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Μάθετε του να λέει σύντομες ιστορίες. Τα παιδιά συνήθως μονοπολούν τη συζήτηση και μιλούν ακατάπαυστα για όσα τους συνέβησαν και όσα σκέφτονται (ένα χαρακτηριστικό τους που είναι πολύ γλυκό αν ρωτάτε εμένα). Αλλά είναι σημαντικό να μάθουν να φτάνουν στο νόημα αυτού που θέλουν να επικοινωνήσουν με σύντομο τρόπο. Πείτε στο παιδί σας να διαλέξει ένα θέμα και στη συνέχεια παρουσιάστε του εσείς μια σύντομη ιστορία. Ύστερα, δώστε του το λόγο, αφήστε το παιδί σας να σας πει σε ποιον λέει την ιστορία του και γιατί είναι σημαντικό να την μοιραστεί. Μπορείτε να κάνετε και “διαγωνισμό” όπου όποιος πει την ιστορία του πιο σύντομα, αλλά με το νόημα της να είναι φανερό, να κερδίζει!
  • Διδάξτε του την συμπόνια. Αυτό περιλαμβάνει το παιδί σας να κατανοεί την καλοσύνη και την κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων ατόμων. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την προσφορά σε άτομα που έχουν ανάγκη, αλλά και από την σωστή επικοινωνία ως προς τα συναισθήματα.
  • Αφήστε το να “κατασκοπεύσει”. Εντάξει, όχι κυριολεκτικά, αλλά όταν βρίσκεστε σε ένα χώρο ενθαρρύνετε το παιδί σας να παρακολουθεί τους άλλους ανθρώπους, τις συμπεριφορές τους, ποιος είναι ευγενικός, αγενής, ποιος μιλάει δυνατά, ποιος μοιάζει χαρούμενος. Η ιδέα είναι το παιδί σας να παρατηρήσει ένα συναίσθημα και να δώσει προσοχή σε ένα σύνολο συμπεριφορών.
  • Μάθετέ του τη γλώσσα του σώματος. Είναι σημαντικό  να μπορεί να κατανοεί τον τόνο της φωνής του συνομιλητή του, την στάση του σώματός του, τις εκφράσεις του προσώπου του. Για να το βοηθήσετε να τα κατανοεί καλύτερα μπορείτε να γίνετε εσείς το ζωντανό παράδειγμα.
  • Διδάξτε του τη σημασία της ακρόασης. Η ακρόαση σύμφωνα με έρευνες είναι το σημαντικότερο μέρος της αποτελεσματικής επικοινωνίας, διότι βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον. Eίναι ένα πολύ δυνατό κοινωνικό προσόν που θα του φανεί χρήσιμο καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας σε αυτό το κομμάτι; Μπορείτε να είστε μαζί σε μια συζήτηση και ύστερα να το “προκαλέσετε” να ζωγραφίσει όσα άκουσε και όσα περισσότερα αποτυπώσει στο χαρτί, τόσο το καλύτερο, ή μπορείτε να το παροτρύνετε να κάνει ερωτήσεις και να ανοίγει συζητήσεις.

 

Πρόσφατα Άρθρα
6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν μεγαλώνετε παιδιά με άγχος 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ένα ατίθασο παιδί είναι ένα ευτυχισμένο παιδί 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τα υπέρ και τα κατά των social για τους εφήβους 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: 8 δικαιώματα των παιδιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Περιορίστε το καθημερινό χάος αν έχετε μικρό παιδί 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Απλές συμβουλές για να δομήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μιλήστε στα παιδιά για τη φυσική κατάσταση με τον σωστό τρόπο 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιβλία Vs Oθονών: Πώς θα επιλέξει το παιδί τα πρώτα; 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δύο απλά βήματα για να διδάξουμε την ανθεκτικότητα στα παιδιά 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νήπια: Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις 3 άβολες συμπεριφορές 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις; 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα δώσετε τέλος στους παιδικούς καβγάδες 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
5 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί θα πετύχει 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version