Τι κατάσταση επικρατεί στο σπίτι σας; Βρίσκονται όλα και όλοι σε μια τάξη ή μήπως το χάος σας χαρακτηρίζει καλύτερα; Η κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία των παιδιών σας. Ίσως περισσότερο από ό,τι πιστεύατε μέχρι πρότινος και για περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι νομίζατε.
Την επίδραση αυτή θέλησαν να κατανοήσουν περαιτέρω οι επιστήμονες, για αυτό και πραγματοποίησαν μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science, εξετάζοντας με ποιον τρόπο η οπτική που είχαν οι έφηβοι για το σπίτι τους και την οικογένειά τους τους επηρέαζε στην ενήλικη ζωή.
Διαβάστε επίσης: Ψυχική υγεία: Πώς επηρεάζει η δική μας τα παιδιά μας;
Η έρευνα για την ψυχική υγεία των παιδιών
Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το χαοτικό οικιακό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κοινωνική, συναισθηματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν οι επιπτώσεις αυτές επεκτείνονται και στην ενήλικη ζωή.
Η πρόσφατη μελέτη θέλησε λοιπόν να διερευνήσει αν οι επιπτώσεις διαρκούσαν και στην ενήλικη ζωή των παιδιών αλλά και κατά πόσο δύο αδέλφια που μεγαλώνουν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον αντιμετωπίζουν τις ίδιες επιπτώσεις αργότερα στη ζωή τους.
Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη Twins Early Development Study, η οποία αφορά δίδυμα που γεννήθηκαν μεταξύ 1994 και 1996. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στους διδύμους για να ελέγξουν τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που μοιράζονται μέσα στις οικογένειες. Ανέλυσαν τις απαντήσεις των διδύμων σε ηλικίες 9, 12, 14 και 16 ετών σχετικά με τις αντιλήψεις τους για το χάος στο σπίτι, καθώς και τις αναφορές των γονέων για το χάος στο σπίτι σε ηλικίες 9, 12 και 14 ετών. Τα αναπτυξιακά αποτελέσματα των διδύμων αξιολογήθηκαν στη συνέχεια στην ηλικία των 23 ετών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που αντιλαμβάνονταν το σπίτι τους ως πιο χαοτικό στην ηλικία των 16 ετών είχαν χειρότερες εκβάσεις ψυχικής υγείας στην ηλικία των 23 ετών. Εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα αυτοελέγχου.
Όσον αφορά την αντίληψη που έχουν τα αδέλφια για το οικογενειακό περιβάλλον οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να είναι διαφορετική. Το ένα αδελφάκι μπορεί να βλέπει το σπίτι του ως πολύ πιο θορυβώδες και πιο ταραχώδες από το άλλο.
Τα αδέλφια που αντιλαμβάνονταν το νοικοκυριό ως πιο χαοτικό ανέφεραν χειρότερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας στη νεαρή ενήλικη ζωή. Αυτή η συσχέτιση ήταν εμφανής από την εφηβεία και μετά, επιβεβαιώνοντας τις θεωρίες ότι η έναρξη των προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι πιθανό να γίνεται κατά την εφηβεία.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Με τα δεδομένα αυτά είναι προφανές πως είναι σημαντικό να φροντίσετε να χτίσετε ένα ήρεμο περιβάλλον για τα παιδιά σας. Ένα περιβάλλον όπου το παιδί θα νιώθει προστατευμένο, θα μπορεί να επικοινωνήσει τους προβληματισμούς του και θα βρίσκει την βοήθεια που αναζητάει. Είναι πολύ σημαντικό επίσης η οικογένεια να παραμένει δεμένη, παρά τις δυσκολίες που αναπόφευκτα έρχονται και να τις αντιμετωπίζει μαζί, καθώς και να ελέγχετε συχνά τον τρόπο που αισθάνεται το παιδί σας, αφού η οπτική του για το σπίτι, καθώς φαίνεται, μπορεί να διαφέρει από των άλλων μελών της οικογένειας.