Η σωματική άσκηση και η συμμετοχή σε αθλήματα είναι σημαντική για όλα τα παιδάκια. Οι επιστήμονες συστήνουν τα παιδιά να ασκούνται μια ή περισσότερες ώρες ημερησίως, κάτι που δεν είναι τόσο δύσκολο δεδομένου ότι τα περισσότερα παιδάκια είναι γεμάτα ενέργεια και θέλουν διαρκώς να παίζουν.

Έτσι λοιπόν μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διοχετεύσουν αυτή την ενέργεια σε κάτι που θα τους προσφέρει πολλά και για την σωματική και για την ψυχική τους υγεία. Με την απόφαση να εγγράψετε το παιδί σας σε ένα άθλημα το βοηθάτε να αναπτύξει από μικρή ηλικία μια υγιή σχέση με τη γυμναστική, να μάθει να κοινωνικοποιείται και να έχει μια καλύτερη αίσθηση του δικαίου, καθώς και να έχει ένα δυνατό γυμνασμένο σώμα και μια πολύ καλή φυσική κατάσταση που θα το ακολουθεί για όλη την πορεία της ζωής του.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Αυτό το παιδικό παιχνίδι είναι η καλύτερη άσκηση

Όμως μέσα σε μια πληθώρα αθλημάτων, πως μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο για το παιδί σας; Εξαρτάται από την ηλικία του και θα σας πούμε όλα όσα θέλετε να ξέρετε!

Αθλήματα για παιδιά 5 χρονών και νεότερα

Στην προσχολική ηλικία τα παιδιά λατρεύουν να τρέχουν και να παίζουν αλλά εξακολουθούν να βελτιώνουν δεξιότητες όπως ο συντονισμός χεριού-ματιού και η ικανότητα να ακολουθούν κανόνες. Τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας τείνουν να επωφελούνται περισσότερο από δραστηριότητες που βοηθούν στην ανάπτυξη θεμελιωδών αδρών κινητικών δεξιοτήτων.

Μερικά από αυτά τα αθλήματα που βοηθούν στην ανάπτυξη του αυτοελέγχου, της επίγνωσης του σώματος και της αυτοπεποίθησης είναι η ενόργανη γυμναστική, η κολύμβηση, η ποδηλασία και το καράτε.

Η κολύμβηση και η ποδηλασία αποτελούν αθλήματα που τα παιδιά σας μπορούν να ξεκινήσουν μαζί σας.

Η ενόργανη γυμναστική βοηθάει τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους και να έχουν αυτοπεποίθηση με αυτό.

Από την άλλη οι πολεμικές τέχνες, ενισχύουν τον έλεγχο και την επίγνωση του σώματος και βελτιώνουν την ποιότητα της κίνησης. Από ψυχολογική άποψη, ενθαρρύνουν την πειθαρχία και τον έλεγχο.

Αθλήματα για παιδιά 5 έως 12 ετών

Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες αναπτύσσονται και σωματικά καθώς και εγκεφαλικά, τα ενδιαφέροντα τους μπορεί να αλλάζουν διαρκώς, οπότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αφήσετε το παιδί σας να εξερευνήσει διάφορα αθλήματα, τις ικανότητες του αλλά και τις προτιμήσεις του. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας να απογοητεύονται από ένα δύσκολο άθλημα και να θέλουν να το εγκαταλείψουν, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να τα βοηθάτε να επιλέγουν δραστηριότητες που τους ταιριάζουν. Η επιλογή μιας δραστηριότητας που είναι ακατάλληλη για την ηλικία ή τις ικανότητές τους μπορεί να οδηγήσει σε πλήξη ή απώλεια ενδιαφέροντος. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να παραμείνουν αφοσιωμένα, καθοδηγώντας τα σε δραστηριότητες που ταιριάζουν στη δική τους μοναδική προσωπικότητα.

Είναι σημαντικό λοιπόν αν έχετε ένα κοινωνικό παιδί να το καθοδηγήσετε προς πιο ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο. Ενώ τα πιο εσωστρεφή και ανεξάρτητα παιδιά είναι καλύτερο να κατευθυνθούν προς πιο ατομικά αθλήματα που δεν θα τα κάνουν να αισθανθούν άβολα και εν καιρώ να τα εγκαταλείψουν. Μερικά τέτοια αθλήματα θα μπορούσαν να είναι το τένις, η κολύμβηση και ο στίβος.