Υλικά
- 1.200 γρ. τρυφερά κολοκυθάκια με τους ανθούς τους
- 5 αβγά χτυπημένα
- 300 γρ. φέτα σε τρίμματα
- 300 γρ. φρέσκο ανθότυρο ή ξινομυζήθρα
- 160 γρ. καλαμποκάλευρο
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια (με τα φύλλα τους) ψιλοκομμένα
- ¼ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί 24 x 32 εκ. και το πασπαλίζουμε µε το μισό καλαμποκάλευρο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC, στις αντιστάσεις.
- Καθαρίζουμε τους ανθούς από τους στήμονες. Πλένουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε λίγο και τα αφήνουμε να ιδρώσουν για 10 λεπτά. Τα στύβουμε µε τα χέρια και τα μεταφέρουμε σε µπολ.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αβγά, τα τυριά, το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο, τον άνηθο, το δυόσμο και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και αλατίζουμε το μείγμα, αφού πρώτα το δοκιμάσουμε.
- Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί. Μπήγουμε τους ανθούς στην επιφάνεια και ραντίζουμε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (επιμένουμε στους ανθούς με το λάδι γιατί καίγονται εύκολα).
- Ψήνουμε την πίτα στην κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για 40-45 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνειά της. Εναλλακτικά, την ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 160ºC, για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί. Την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και σερβίρουμε.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΓΙΓΟΥ: ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ