Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας γονιός είναι να συνειδητοποιήσει και στη συνέχεια να αποδεχθεί ότι κάποια στιγμή το παιδί του γίνεται πλήρως ανεξάρτητο. Ότι σαν ενήλικας, θα έρθει μια ημέρα που ο γονιός δεν θα του είναι απαραίτητος για την ανάπτυξή του.

Αυτή η μετάβαση μπορεί να γίνει πολύ πιο απλά και εύκολα για όλα τα μέλη της οικογένειας όταν οι γονείς έχουν ήδη αντιμετωπίσει, από πολύ νωρίς, τα παιδιά τους σε συγκεκριμένα πράγματα ως ενήλικες.

Πιθανόν να σας φαίνεται παράδοξο να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας σα να είναι ενήλικας, αφού είναι απλά το μικρό σας παιδάκι, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για να το κάνετε.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Γιατί είναι σημαντικό για το παιδί να είμαστε αισιόδοξοι;

Τα παιδιά μεγαλώνουν ανάλογα με τις προσδοκίες μας

Τα παιδιά είναι κατά κάποιο τρόπο ο καθρέφτης μας, καθώς μιμούνται πολλές από τις δικές μας συμπεριφορές. Όταν πεις σε ένα παιδί ότι δεν είναι ικανό να βγάλει εις πέρας μια εργασία, όπως να στρώσει το κρεβάτι του γιατί δεν θα το κάνει τόσο καλά, αυτό τότε μεγαλώνει με την πεποίθηση ότι δεν είναι ικανό να το στρώσει με επιτυχία. Έτσι λοιπόν όταν θα έρθει η ώρα να το κάνει θα πιστεύει ότι απλά δεν μπορεί.

Αντί λοιπόν να του λέτε ότι δεν είναι ικανό να κάνει κάποιες εργασίες φροντίστε να έχετε πίστη και προσδοκίες από τα παιδιά σας. Θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσα πράγματα μπορούν να καταφέρουν όταν πιστεύετε πραγματικά σε αυτά, τις ικανότητές τους και τους το δείχνετε.

Αλλά ακόμη και αν δεν καταφέρουν να κάνουν τις εργασίες τους με επιτυχία, είναι απολύτως λογικό και αποδεκτό και μάλιστα είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να μάθουν να κάνουν τα πράγματα πιο σωστά, μέσα από τα λάθη τους.

Τα παιδιά είναι πολύ ικανά

Είτε το πιστεύετε είτε όχι τα παιδιά είναι πολύ πιο ικανά από ό,τι πιστεύουμε. Μπορεί να φοβόμαστε να τους δώσουμε πολλές ευθύνες, καθώς ίσως θεωρούμε ότι θα αποτύχουν, ότι θα αισθανθούν άβολα, θα ντραπούν και μετά δεν θα θέλουν να έχουν ευθύνες. Ωστόσο, αυτή η πεποίθηση δεν βοηθά. Εμπιστευθείτε τα παιδιά σας, πιστέψτε ότι είναι έξυπνα και ικανά για πολλά πράγματα και δεν θα χάσετε.

Συνεργαστείτε και θα δείξουν σεβασμό σαν ενήλικες

Αν δώσετε την ευκαιρία στο παιδί σας να συνεργαστεί μαζί σας έτσι ώστε να βγάλετε εις πέρας μια “ενήλικη” εργασία εκείνο θα σας ανταποδώσει τον σεβασμό που του δείχνετε και το συμπεριλαμβάνετε. Αντί λοιπόν να προγραμματίζετε μόνοι σας το εβδομαδιαίο του πρόγραμμα, ή το τι θα φάτε την επόμενη μέρα, ζητήστε την άποψή του. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα μάθει να παίρνει αποφάσεις με μεγαλύτερη ευκολία και αποφασιστικότητα, θα αισθανθεί ενεργό μέλος της οικογένειας, αλλά θα νιώσει επίσης ότι έχει και κάποιον έλεγχο στη ζωή του.