Διαδίκτυο: Τι δημιουργεί ο εθισμός στον εγκέφαλο των εφήβων;

Το διαδίκτυο φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο των εφήβων, όπως και τις πτυχές της ζωής τους. Ας δούμε τι αποκαλύπτουν οι επιστήμονες.
εθισμός διαδικτύου στους εφήβους
5 Ιουλίου 2024 | 08:00

Σε μια εποχή που κατακλυζόμαστε από τα ψηφιακά μέσα και το διαδίκτυο, τα ψυχικά προβλήματα που συνδέονται με το ίντερνετ τείνουν να λάβουν παγκόσμιες διαστάσεις. Ο εθισμός του διαδικτύου έχει κατακλύσει τις ζωές εφήβων και ενηλίκων. Δυστυχώς, όμως, στην περίπτωση των εφήβων τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Ο νους των ατόμων στην εφηβεία ακόμα πλάθεται. Οπότε, οι έφηβοι είναι πάντα πιο επιρρεπείς σε όσα προβάλλονται χωρίς όρια στο ίντερνετ και μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά, επιβαρύνοντας τη ζωή τους.

Ο εθισμός στο διαδίκτυο ορίζεται ως η προβληματική και εκτός ορίων χρήση του ίντερνετ, η οποία καθορίζει την ίδια τη ζωή του ατόμου σε όλες τις πτυχές του, από τις λειτουργίες του στην κοινωνία μέχρι την εργασία και την προσωπική ζωή. Πολλές φορές, ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να απομονώσει το άτομο και να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι τα «Oops Babies»;

Ο μέσος όρος που περνάει ένα άτομο στην οθόνη φαίνεται ότι έχει αυξηθεί στις τρεις ώρες την ημέρα και πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Το παράξενο είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες χαρακτηρίζουν την χρήση του διαδικτύου «καταναγκαστική». Συγκεκριμένα, πάνω από 30 εκατομμύρια από τους 50 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνουν ότι, η καταναγκαστική χρήση του ίντερνετ επηρεάζει αρνητικά την προσωπική ζωή και τις σχέσεις τους, τις οποίες και παραμελούν.

Ειδικότερα, οι έφηβοι που είναι συνεχώς συνδεδεμένοι παρουσιάζουν αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου τους και υιοθετούν εθιστικές συμπεριφορές. Αποτέλεσμα είναι να εμποδίζεται η ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, να διαταράσσεται η ψυχολογική τους ευημερία, καθώς και η νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και σωματική τους κατάσταση.

Τι λένε οι μελέτες

Μια μελέτη στο UCLA εντόπισε τις εκτεταμένες αλλαγές στον εγκέφαλο των παιδιών ηλικίας 10 έως 19 ετών. Ακόμη μια μελέτη διάρκειας δέκα ετών, η οποία ολοκληρώθηκε το 2023, παρουσίασε ευρήματα από 237 εφήβους, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με εθισμό στο Διαδίκτυο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού για να εξετάσουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και της λειτουργίας του, τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και κατά τη διάρκεια εργασιών. Φάνηκε ότι κάποια σημεία του εγκεφάλου, και ιδιαίτερα το τμήμα που είναι υπεύθυνο για την ενεργό σκέψη και τη λήψη αποφάσεων επηρεάζονται. Οι επιπτώσεις στον ευάλωτο εφηβικό εγκέφαλο προκάλεσαν δυσκολίες στη διανοητική λειτουργία, τον σωματικό συντονισμό, την ψυχική υγεία, την ανάπτυξη και τη γενικότερη ευημερία της ζωής των ατόμων. Η ζημιά θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα και τον ύπνο ή τη διατροφή, ενώ δημιουργεί αδυναμία συγκέντρωσης και χρόνια κόπωση.

Επιπλέον, μαζί με την κατάθλιψη και την κοινωνική απομόνωση το διαδίκτυο ενέχει πολλούς ακόμα κινδύνους για έναν έφηβο που σκρολάρει χωρίς όρια και φίλτρα. Ο εκφοβισμός και το ακατάλληλο υλικό είναι πολύ συχνά φαινόμενα στο ίντερνετ, τα οποία πολλές φορές οδηγούν σε συναισθηματικό βάρος και πίεση ή ακόμα και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Πολλά προβλήματα μπορεί να ελλοχεύουν μακροπρόθεσμα. Φανταστείτε έναν εθισμένο έφηβο να κάθεται συνεχώς. Η καθιστική ζωή που αποκλείει κάθε είδος φυσικής δραστηριότητας οδηγεί σε αύξηση βάρους και επακόλουθες παθήσεις όπως η παχυσαρκία.

Η εκπαίδευση είναι πρόληψη 

Το διαδίκτυο έχει σημαντικά οφέλη και ανοίγει παράθυρα στον κόσμο, διευκολύνει πολλές διεργασίες στην εργασιακή καθημερινότητα και ψυχαγωγεί, αλλά μετατρέπεται σε σημαντικό πρόβλημα όταν γίνεται εθισμός και παρεμβαίνει στις δραστηριότητες και τις ευθύνες μας προς τους άλλους ανθρώπους.

Η εκπαίδευση των γονέων είναι πολύ σημαντική, ώστε να καθοδηγούν σωστά και τα παιδιά τους στον χρόνο που αφιερώνουν στο διαδίκτυο, καθώς και στο περιεχόμενο που καταναλώνουν. Στις περιπτώσεις που τα πράγματα ξεφεύγουν μπορεί να χρειαστεί ψυχοθεραπεία. Η εφηβεία είναι πολύ όμορφη αλλά και ευαίσθητή ηλικία. Φροντίστε να παρατηρείτε τη συμπεριφορά των παιδιών σας και να επεμβαίνετε με κατανόηση και υπομονή όπου χρειάζεται.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version