Παιδιά: Αφήστε τα να βαρεθούν, τους κάνει καλό

Η πλήξη έχει και την καλή της πλευρά. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο είναι μια ευκαιρία εξέλιξης για γονείς και παιδιά, επομένως δεν υπάρχει λόγος να την φοβάστε.
8 Ιουλίου 2024 | 08:00

Η φράση «μαμά, βαριέμαι», σίγουρα δεν είναι και το καλύτερό σας. Τα παιδιά μπορεί να νιώθουν πλήξη οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Στο σχολείο, στο σπίτι, στις διακοπές, ακόμα κι όταν έχουν μια πληθώρα παιχνιδιών γύρω τους.

Σύμφωνα με μελέτες, η χρόνια πλήξη μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεση, την υγεία και την παραγωγικότητα. Τι κάνουμε, λοιπόν, ως γονείς όταν ακούμε απ’ τα παιδιά μας το «βαριέμαι»;

Αρχικά, δεν χρειάζεται να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να τα κάνουμε να διασκεδάσουν. Αν μονίμως μπαίνουμε σε αυτήν την διαδικασία, τους στερούμε την ευκαιρία να μάθουν μόνα τους να διαχειρίζονται την ανία και επομένως να αναπτύξουν αυτήν την πολύτιμη δεξιότητα ζωής. Είναι ωφέλιμο να μάθουν να μην περιμένουν πάντα από τους γύρω τους βοήθεια έτσι ώστε να γεμίσουν το κενό που νιώθουν και να καλύψουν το συναίσθημα που αν μη τι άλλο, όλους μας ανά περιόδους μας πιάνει.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς να απαιτούμε χωρίς να γινόμαστε… απαιτητικοί

Προκαλέστε τα παιδιά να είναι δημιουργικά

Όλα τα παραπάνω, δεν σημαίνουν να αφήσουμε το παιδί χωρίς υποστήριξη. Αν το παιδί προτείνει έναν τρόπο ψυχαγωγίας, προσφέρει δηλαδή από μόνο του μια λύση όπως να παίξετε ένα παιχνίδι μαζί, εφόσον είστε διαθέσιμοι, καλό θα ήταν να συμμετέχετε.

Αν είναι μικρό, πρέπει να το καθοδηγήσετε ως προς τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση του να βαριέσαι μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη δημιουργικότητας. Έχοντας αυτό κατά νου, μπορείτε να μοιραστείτε ιδέες που περιλαμβάνουν παιχνίδια με φαντασία, ζωγραφική κτλ. Είναι σημαντικό εν τω μεταξύ, παρόμοιες δημιουργικές προσπάθειες να κάνετε και στον δικό σας ελεύθερο χρόνο. Αν όταν βαριέστε, κάθεστε στον καναπέ και ανοίγετε την τηλεόραση ή σκρολάρετε στο κινητό, τα παιδιά λαμβάνουν το μήνυμα ότι οι οθόνες είναι ο κατάλληλος τρόπος να περάσουν το χρόνο τους όταν διακατέχονται από πλήξη.

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Είναι φανερό πως πλέον έχουμε την ψυχαγωγία μόνιμα στα χέρια μας. Επομένως, σε κατάσταση πλήξης, λογικό είναι να στρεφόμαστε στο tablet ή στο τηλέφωνο, χωρίς καν να το σκεφτούμε. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να μείνουμε χωρίς διέγερση ούτε για λίγα δευτερόλεπτα. Η… τέχνη της της σιωπής είναι σχεδόν βέβαιο πως αργοπεθαίνει.

Όμως, ούτε η πλήξη ούτε η σιωπή δεν πρέπει να θεωρούνται «εχθροί» για εμάς και για τα παιδιά μας.

Σε μια εποχή υπερπληροφόρησης, ο εγκέφαλός μας είναι αν μη τι άλλο υπερφορτωμένος. Η ανία προσφέρει ένα διάλειμμα. Αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας να χαλαρώσει και να ανακουφίσει το άγχος.

Επιπλέον, η πλήξη μπορεί να μας προσφέρει την ευκαιρία να στραφούμε «προς τα μέσα» και να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο αδράνειας για σκέψη και προβληματισμό. Επιτρέπει τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων. Επιτρέπει στο μυαλό να περιπλανηθεί και να ονειρευτεί. Μάλιστα, σε μελέτη, τα άτομα που αναγκάστηκαν να κάνουν βαρετές εργασίες κατέληξαν να αναπτύσσουν πιο δημιουργικό τρόπο σκέψης. Φάνηκε δηλαδή πως ελλείψει εξωτερικού ερεθίσματος, χρησιμοποιούμε περισσότερο τη φαντασία μας, κάτι που συχνά εμάς τους ενήλικες μας εγκαταλείπει σε μικρή ηλικία.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Η πλήξη επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής γιατί χάνεται το ενδιαφέρον. Μεταξύ των μαθητών, η πλήξη έχει ως αποτέλεσμα την κακή απόδοση. Η ικανότητα εστίασης και αυτορρύθμισης σχετίζεται με την ικανότητα διαχείρισης της πλήξης. Το να μάθεις να αντέχεις την πλήξη σε νεαρή ηλικία είναι εξαιρετική προετοιμασία για την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοελέγχου. Πιο απλά, μαθαίνεις μέσα από αυτήν να ρυθμίζεις καλύτερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις σου.

Εάν βοηθήσουμε λοιπόν τα παιδιά μας να μάθουν να την διαχειρίζονται με υγιή τρόπο και να βρίσκουν δημιουργικές λύσεις για να την «ανακουφίσουν», τα κάνουμε, μεταξύ άλλων, πιο ανθεκτικά απέναντι σε ένα συναίσθημα με το οποίο θα έρχονται αναπόφευκτα αντιμέτωπα στη ζωή τους.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version