Γονιός «τίγρης»: Μήπως είσαι ένας;

Τι σημαίνει να είσαι ένας γονιός... τίγρης;
γονιός τίγρης
10 Ιουλίου 2024 | 08:00

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί αν είσαι “γονιός τίγρης”; Μπορεί να μην γνωρίζεις καν τι ακριβώς σημαίνει να είσαι ένας τέτοιος γονιός, ή να γνωρίζεις αλλά να μην ξέρεις αν ο όρος αυτός σε αντιπροσωπεύει.

Σε οποια κατηγορία κι αν ανήκεις, ήρθε η στιγμή να μάθεις για αυτό το παράξενο στυλ γονεϊκότητας, αλλά και γιατί είναι σημαντικό να το αποφεύγεις, ώστε να μεγαλώσεις ένα πιο υγιές συναισθηματικά παιδί.

Διαβάστε επίσης: Almond mom: Μήπως είστε και δεν το γνωρίζετε

Τι είναι ο “γονιός τίγρης”;

Αυτός ο τύπος γονεϊκότητας χαρακτηρίζει τους γονείς που τείνουν να ελέγχουν τα παιδιά τους, έτσι ώστε να τα διδάξουν να ανταπεξέρχονται στις μεγάλες προσδοκίες που έχουν για αυτά. Δεν είναι διαλλακτικοί και ανοιχτοί στην επικοινωνία όταν το παιδί τους θέλει να διεκδικήσει κάτι που οι ίδιοι δεν θέλουν και η απάντησή τους στα γιατί των παιδιών τους είναι το γνωστό “γιατί το λέω εγώ”!

Οι περιορισμοί που θέτουν στα παιδιά τους συνήθως τα κρατάνε μακριά από κοινωνικές συναναστροφές με τους φίλους τους, έτσι ώστε να αφοσιωθούν στο διάβασμα, ή τα στρέφουν προς εξωσχολικές δραστηριότητες “υψηλού κύρους” και συνήθως χρησιμοποιούν ψυχολογικό εκβιασμό για να τα πείσουν να κάνουν τις δραστηριότητες αυτές. Συχνά δείχνουν να μην έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα των παιδιών τους να λάβουν σωστές αποφάσεις ενώ δεν σέβονται την ιδιωτικότητά τους. Παράλληλα η επιτυχία των παιδιών μετριέται μονάχα από τους βαθμούς και τα βραβεία τους…

Ο όρος “γονιός τίγρης” συναντάται για πρώτη φορά στο βιβλίο της Amy Chua “Battle Hymn of the Tiger Mother”. Η Chua γράφει ότι μεγάλωσε από αυστηρούς γονείς και αναφέρει ιστορίες για τις προσπάθειές της να εφαρμόσει στρατηγικές ανατροφής «τίγρη» με τις δύο κόρες της.

Πόσο επηρεάζει τα παιδιά;

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με τόσο αυστηρούς και περιοριστικούς γονείς συχνά δεν έχουν την φροντίδα και την αγάπη που χρειάζονται. Επίσης μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως:

  • Αυξημένο άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • Μεγαλύτερη πιθανότητα να τα χειραγωγήσουν.
  • Δυσκολία να πάρουν αποφάσεις και να αναπτύξουν σχέσεις με άλλα άτομα.
  • Φόβο να κάνουν λάθη για να μην απογοητεύσουν τους γονείς τους.

Πως θα αποφύγετε αυτό το στυλ γονεϊκότητας

Κανείς δεν θέλει να μεγαλώνει σε ένα τόσο περιοριστικό περιβάλλον και κανείς δε θέλει να μεγαλώσει ένα παιδί με ψυχικά τραύματα και για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιο τρόπο θα αποφύγουμε να γίνουμε “γονείς τίγρης”.

  • Πρόσφερε ένα ασφαλές περιβάλλον στο παιδί σου όταν έχει κάποιο πρόβλημα: Όταν το παιδί σου αντιμετωπίζει μια άσχημη κατάσταση, για την οποία είναι δύσκολο να σου μιλήσει, μην το τιμωρείς και το κάνεις να αισθάνεται ότι κάνει κάτι λάθος. Αντί να το επιπλήττεις αγκάλιασέ το και κάνε το να αισθανθεί ότι τα συναισθήματα του μετράνε και έχουν αξία, και ότι θα είσαι στο πλευρό του για να επιλύσετε μαζί κάθε πρόβλημα.
  • Γνώρισε το παιδί σου: Η ζωή μπορεί να γίνει πολυάσχολη και οι οικογενειακές σχέσεις να έρθουν σε δεύτερη μοίρα. Πέρνα περισσότερο χρόνο με το παιδί, για να το γνωρίσεις πραγματικά, να μάθεις τα ενδιαφέροντα και τα προβλήματα του. Αφιέρωσε του ποιοτικό χρόνο, κλείσε το κινητό και απολαύστε μαζί το βραδινό σας γεύμα. Με τον τρόπο αυτό και οι δυό σας θα αισθανθείτε πολύ πιο συνδεδεμένοι.
  • Ενθάρρυνέ το να μοιραστεί τις ιδέες του: Όταν τα παιδιά μπορούν να μοιραστούν τις ιδέες τους, χωρίς τον προβληματισμό ότι θα λογοκριθούν τότε έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία τους, προσόντα που θα τους επιτρέψουν να επιτύχουν στη ζωή.
  • Σεβάσου την ιδιωτικότητά του: Η ιδιωτική ζωή είναι το δικαίωμα να μείνει το παιδί μόνο του με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Αυτό είναι σημαντικό καθώς το παιδί εξερευνά νέες ιδέες, συναισθήματα και κοινωνικές σχέσεις. Μερικές φορές, οι γονείς μπορεί να χρειαστεί να εισβάλουν στην ιδιωτική ζωή του παιδιού τους για να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς του, αλλά αν αυτά δεν κινδυνεύουν, είναι σημαντικό να σέβεσαι τα προσωπικά του όρια.
  • Άφησε το να παίρνει και τις δικές του αποφάσεις.
  • Επαίνεσέ το: Δεν χρειάζεται να επαινείς το παιδί σου μόνο όταν παίρνει καλούς βαθμούς ή βγαίνει το καλύτερο στην ομάδα μπάσκετ. Μπορείς να το επαινείς για τα μικρά του επιτεύγματα, που είναι χαρούμενο, που πέρασε καλά με τους φίλους του και οτιδήποτε κάνει που βρίσκεις σωστό και επωφελές.

 

Πρόσφατα Άρθρα
Καφέ ρουζ: Φέρτε το φθινόπωρο στα ζυγωματικά σας 24 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Το κατοικίδιο που προσθέτει χρόνια στη ζωή μας 24 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Φιόγκοι: Το hot nail trend που θα βλέπουμε παντού 24 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τι είναι το «eggshell parenting»; 24 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ashley Graham: Πώς βλέπει τη φυσική της κατάσταση μετά τα παιδιά 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
DIY hacks: 5 πανεύκολες συνταγές ομορφιάς 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Hazelnut hair: Η νέα τάση που θα σας χαρίσει φυσικό αποτέλεσμα 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Αξεσουάρ μαλλιών: Αυτά είναι τα 4 πιο hot trends αυτήν τη στιγμή 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Σχέση: Τα 2 πιο σημαντικά εργαλεία για να την βελτιώσετε 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Cabernet nails: Το νέο trend για τα πιο chic νύχια 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Moonlights: Η νέα τάση που συνδυάζει balayage με ανταύγειες 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Λιπαρό δέρμα: Οι 8 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί πρέπει να ζητάμε συγγνώμη από τα παιδιά μας; 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Pink Ombré: Τα nail designs για άκρως χαριτωμένο μανικιούρ 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Espresso Brown: Αυτό είναι το πιο cozy χρώμα μαλλιών για φέτος 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version