Όταν το παιδί γίνεται επιθετικό, σε στεναχωρεί, σε θυμώνει και παράλληλα σε κάνει να αναρωτιέσαι τι έκανες λάθος και το μωρό σου έχει καταλήξει να εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά.
Η επιθετικότητα όμως είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες γονείς και στην πραγματικότητα είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στην ανάπτυξη του παιδιού ενώ μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλες συμπεριφορές. Μπορεί το παιδί να αντιμιλάει ή να αγνοεί όσα του λέτε. Φυσικά η συμπεριφορά του μπορεί να αλλάξει ανάλογα και με την ηλικία. Σε μικρότερη ηλικία μπορεί να εμφανίζεται η επιθετικότητα ως ένα ξέσπασμα θυμού ενώ σε μεγαλύτερη ως ειρωνία.
Διαβάστε επίσης: Η επιθετικότητα των παιδιών εξασθενεί μετά τα 4
Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε το παιδί να ηρεμήσει και να έχει μια πιο ευγενική συμπεριφορά.
Βάλτε λογικούς κανόνες
Καμιά φορά τα παιδιά γίνονται επιθετικά όταν τους θέτουμε κανόνες τους οποίους δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Ένα παιδί στα 5 του χρόνια μπορεί να μην είναι σε θέση να συμμαζέψει όλο του το δωμάτιο, αλλά αν του θέσετε καθημερινά μικρούς στόχους, μπορείτε να διευκολύνετε και εκείνο αλλά και εσάς. Για παράδειγμα, μπορείτε να του βάζετε έναν διαφορετικό στόχο μέρα με τη μέρα όπως να στρώσει το κρεβάτι του ή να μαζέψει τα παιχνίδια του από το πάτωμα.
Βρείτε τη ρίζα του προβλήματος
Αλήθεια τι πυροδοτεί τα άσχημα συναισθήματα του παιδιού σας; Γίνεται επιθετικό όταν εσείς είστε αγχωμένοι; Μήπως όταν πρέπει να φάει ένα τρόφιμο που δεν του αρέσει, ή μήπως όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα στο σχολείο; Βρίσκοντας τη ρίζα του προβλήματος θα μπορέσετε να προσεγγίσετε και να δείξετε κατανόηση στο παιδί σας όταν εκείνο την χρειάζεται.
Σεβαστείτε το παιδί σας
Όταν βλέπετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να εκραγεί, αφήστε το να πάρει τον χώρο και τον χρόνο του μέχρι να ηρεμήσει. Να είστε αυστηροί ως προς το τι πρέπει να κάνει, αλλά να του μιλάτε με αγάπη και κατανόηση. Όταν δίνετε το καλό παράδειγμα ως προς το πώς εκφράζετε τη γνώμη σας κι αν διαφωνείτε με σεβασμό, τα παιδιά σας θα σας ακολουθήσουν.
Συμβιβαστείτε όποτε μπορείτε
Το παιδί σας επιμένει να φορέσει την όμορφη χειμωνιάτικη φούστα του μια καλοκαιρινή μέρα; Αντί να εμπλακείτε σε μια λογομαχία, προσπαθήστε να βρείτε μια λύση, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους της εναλλακτικής που προτείνετε. Θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμβιβαστείτε όταν το παιδί θέλει να ασκήσει έλεγχο σε κάτι δευτερεύον, όπως το να επιμένει να βάλει μόνο του τα παπούτσια του αντί να σας επιτρέψει να το κάνετε εσείς. Αυτή η προσέγγιση δίνει στο παιδί σας την ανεξαρτησία που επιδιώκει.
Μην ξεχνάτε:
Τα όρια είναι σημαντικά αλλά χρειάζεται υπομονή. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης μειώνεται στα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι υποστηρικτικοί και συνεργάσιμοι.