Το παιχνίδι με άλλα παιδιά και οι φιλίες είναι απαραίτητες  για την κοινωνική ζωή του παιδιού και την ανάπτυξή του. Ως γονιός, αν παρατηρείτε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει φιλίες, μπορεί να σας προβληματίσει και να σας αγχώσει.

Η αλήθεια είναι ότι το παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να κάνει φίλους για διάφορους λόγους, μερικοί από τους οποίους είναι απολύτως λογικοί ενώ άλλοι είναι πιο σοβαροί και δεν θα πρέπει να τους αγνοήσετε.

Διαβάστε επίσης: Κοινωνικοποίηση: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν βρέφη και μεγαλύτερα παιδιά; 

Αν λοιπόν το παιδί σας δεν έχει την διάθεση και την πρόθεση να κάνει φιλίες και να παίξει με τα άλλα παιδιά, είναι σημαντικό αρχικά να κατανοήσετε τον λόγο, έτσι ώστε στη συνέχεια να το ενθαρρύνετε να βγει από τη ζώνη άνεσής του. Με την δική σας υποστήριξη το παιδί θα μπορέσει να μάθει όλες τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζεται για να αποκτήσει φίλους.

Απώλεια σύνδεσης

Ένας πολύ κοινός λόγος που τα παιδιά επιλέγουν να μην παίξουν με τα άλλα παιδιά είναι γιατί απλά δεν αισθάνονται συνδεδεμένα με αυτά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί έχουν άλλα ενδιαφέροντα ή πολύ απλά πολύ διαφορετικές προσωπικότητες, ακριβώς όπως συμβαίνει και στις ενήλικες σχέσεις.

Προσπαθήστε να φέρετε το παιδί σας σε επαφή με παιδιά με κοινά ενδιαφέροντα, για παράδειγμα γράψτε το σε ένα άθλημα που αγαπάει, ώστε να γνωρίσει και άλλα παιδιά με το ίδιο πάθος.

Χαμηλή αυτοπεποίθηση

Μπορεί το παιδί σας να φοβάται να προσεγγίσει άλλα παιδιά, γιατί ανησυχεί ότι θα το απορρίψουν. Να θυμάστε ότι η αυτοπεποίθηση είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να ενθαρρυνθεί και να οικοδομηθεί με την πάροδο του χρόνου. Αν το παιδί σας παλεύει με χαμηλή αυτοεκτίμηση, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσετε να το καταπολεμάτε παρέα.

Δεν έχει εμπειρίες κοινωνικοποίησης

Τα παιδιά που έχουν περιορισμένη εμπειρία κοινωνικοποίησης μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να παίξουν με φίλους. Όταν τα παιδιά δεν είχαν την ευκαιρία να χτίσουν σχέσεις με άλλα παιδιά της ηλικίας τους, μπορεί να μην αρχίσουν αμέσως να κοινωνικοποιούνται σε ένα νέο περιβάλλον. Μπορεί απλώς να χρειαστεί να δώσετε χρόνο στο παιδί σας να μάθει και να νιώσει άνετα. Εισάγετε σιγά-σιγά όλο και περισσότερα κοινωνικά περιβάλλοντα μέχρι να γίνει… expert.

Πως να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φιλίες

  • Ενθάρρυνση: ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει με φίλους. Δώστε του να καταλάβει ότι πιστεύετε ότι το να έχει φίλους είναι πολύ διασκεδαστικό και ότι είστε εκεί για να το υποστηρίξετε.
  • Εξάσκηση: Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε το παιδί σας να εξασκήσει τις κοινωνικές δεξιότητες σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον καθορισμό ραντεβού για παιχνίδι με άλλα παιδιά που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε.
  • Ειδική παρέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, το παιδί σας μπορεί να ωφεληθεί από εξειδικευμένη παρέμβαση. Ένας θεραπευτής ή σύμβουλος μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες και να ξεπεράσει το άγχος ή το φόβο που ενδεχομένως έχει για την αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά.