Είσαι τόσο χαρούμενη που έβαλες την ενσυνειδητότητα στη ζωή σου. Έχεις καταφέρει να μειώσεις αισθητά το άγχος, η προσοχή σου έχει βελτιωθεί και ακόμη και ο ύπνος σου δεν συγκρίνεται με παλιά. Αυτά αισθάνεσαι, αλλά είναι τόσα πολλά ακόμη που σου προσφέρουν οι πρακτικές της ενσυνειδητότητας. Αναρωτιέσαι λοιπόν. Αν εσένα σε ωφελεί τόσο πολύ η ενσυνειδητότητα, μπορεί να κάνει το ίδιο και για το παιδί σου; Η απάντηση είναι ναι! Συμμετέχοντας σε πρακτικές ενσυνειδητότητας, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να επιβραδύνουν, να δίνουν προσοχή στην παρούσα στιγμή και να αναπτύσσουν καλύτερη εστίαση και αυτογνωσία. Αλλά επίσης μπορεί να τα βοηθήσει να κοιμηθούν περισσότερο και καλύτερα.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Μήπως του λείπει ύπνος;

Πως η ενσυνειδητότητα βοηθάει τον ύπνο των παιδιών

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα πραγματοποιήθηκε μια έρευνα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ με συμμετέχοντες 115 παιδιά, ηλικίας 8 με 11 ετών. Οι ερευνητές χώρισαν τα παιδιά σε δύο ομάδες. Τα 57 παιδιά της ομάδας ελέγχου συμμετείχαν στο συνηθισμένο μάθημα φυσικής αγωγής, ενώ τα 58 παιδιά της πειραματικής ομάδας συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα υγείας και ενσυνειδητότητας αντί για φυσική αγωγή δύο φορές την εβδομάδα για 2 χρόνια. Το πρόγραμμα δίδασκε στους μαθητές πρακτικές όπως η ελεγχόμενη αναπνοή και η ενσυνείδητη κίνηση εμπνευσμένη από τη γιόγκα.

Όλα τα παιδιά φορούσαν συσκευές που εντόπιζαν την αναπνοή, την κίνηση του σώματος και των ματιών και άλλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του ύπνου κάθε βράδυ. Τα παιδιά επίσης ερευνήθηκαν για τα επίπεδα άγχους και την ψυχοκοινωνική τους λειτουργία. Όσα συμμετείχαν στο πρόγραμμα ενσυνειδητότητας ρωτήθηκαν επίσης πόσο τους άρεσαν οι πρακτικές υγείας και ευεξίας κι αν χρησιμοποιούν τις πρακτικές αναπνοής εκτός του μαθήματος.

Οι ερευνητές αφού ανέλυσαν τα δεδομένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρακτικές της ενσυνειδητότητας είχαν αξιοσημείωτη επίδραση στον ύπνο των παιδιών, αυξάνοντας κατά 74 λεπτά κατά μέσο όρο τις ώρες που κοιμόντουσαν. Μάλιστα τα παιδιά που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν τις πρακτικές αναπνοής και εκτός του μαθήματος, κοιμόντουσαν τις περισσότερες ώρες. Επίσης τα παιδιά αυτής της ομάδας, περνούσαν περισσότερο χρόνο σε REM ύπνο, το στάδιο του ύπνου το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μάθηση, την αποθήκευση αναμνήσεων και τη σταθεροποίηση της διάθεσης.

Από την άλλη μεριά, στην ομάδα ελέγχου παρατηρήθηκε μείωση της συνολικής ώρα ύπνου 64 λεπτά κατά μέσο όρο, μέχρι το τέλος της έρευνας.

Πως να κάνετε τις πρακτικές ενσυνειδητότητας στο σπίτι

Αν θέλεις να εντάξεις την ενσυνειδητότητα στην καθημερινότητα του παιδιού σου μπορείς να κάνεις τις πρακτικές αυτές στο σπίτι μαζί του:

  • Εξάσκηση στην σκόπιμη αναπνοή
  • Επικεντρωθείτε στις πέντε αισθήσεις
  • Ελάτε σε επαφή με τη φύση και παρατηρήστε τα τοπία, τις μυρωδιές, τους ήχους
  • Εξασκηθείτε στην προοδευτική μυϊκή χαλάρωση
  • Κάντε yoga
  • Γράψτε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
  • Δοκιμάστε τον καθοδηγούμενο διαλογισμό