Όταν το παιδί είναι ακόμη μωρό, ανακαλύπτει τον κόσμο με το στόμα του. Οτιδήποτε βρεθεί στα χέρια του επιβάλλεται να το εξετάσει με το στόμα του, είναι ο δικός του τρόπος να κατανοήσει τα αντικείμενα. Πολλές φορές όμως μπορεί να παρατηρήσεις ότι το παιδί στην ηλικία περίπου του δημοτικού εκδηλώνει μια περίεργη συμπεριφορά που δεν είναι άλλη από το μάσημα της μπλούζας.

Μερικές φορές ένα πιο μεγάλο παιδί μπορεί να μασάει τον λαιμό της μπλούζας του, η το τελείωμά της και να δημιουργεί τρύπες ή να φθείρεται το υλικό. Μπορεί να πιστεύετε ότι το μάσημα της μπλούζας είναι μια συνήθεια που θα λογοκριθεί από τους δασκάλους και γενικότερα τους μεγάλους γύρω του, ή να πιστεύετε ότι πρόκειται για κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξή του. Ας μάθουμε όμως μερικά πράγματα παραπάνω.

Διαβάστε επίσης: 6 δείγματα συμπεριφοράς στο παιδί που δεν πρέπει να αγνοείτε

Γιατί το κάνει αυτό

Η στοματική διέγερση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Η αναζήτηση της στοματικής κίνησης έχει τις ρίζες της στις πιο βασικές μας μεθόδους αυτορρύθμισης και ηρεμίας. Από τη βρεφική έως τη νηπιακή ηλικία, το παιδί χρησιμοποιεί το μάσημα για να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες της πείνας και της δίψας. Αργότερα, μπορεί να χρησιμοποιεί αυτό το μοτίβο για να καταπραΰνει τον εαυτό του, πιο συχνά με τη μορφή πιπιλίσματος του αντίχειρα.

Σε μεγαλύτερη ηλικία, ορισμένα παιδιά μπορεί να εξακολουθούν να επιδιώκουν να διεγείρουν το στόμα τους. Αυτό είναι γνωστό στον κόσμο της εργοθεραπείας ως ιδιοδεκτική εισροή. Αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι καταπραϋντική για τα παιδιά, καθώς αναζητούν τρόπους να ηρεμήσουν τον εαυτό τους που είναι αυτοκατευθυνόμενοι και προβλέψιμοι. Ένα παιδί που αυτοκαταπραΰνεται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μασάει τη μπλούζα του επειδή είναι εύκολα προσβάσιμη.

Πότε να σας ανησυχήσει το μάσημα της μπλούζας

Απλά επειδή πρόκειται για μια φυσιολογική συμπεριφορά δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αγνοήσετε. Συνήθως μέχρι την ηλικία των τριών τα παιδιά σταματούν να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους και να ανακαλύπτουν με τον τρόπο αυτό τον κόσμο. Φυσικά η συμπεριφορά αυτή μπορεί να μην υποδηλώνει κάτι το σημαντικό, μπορεί να είναι απλά ο τρόπος του παιδιού να εξωτερικεύσει το άγχος του, όπως οι ενήλικες τρώμε τα νύχια μας.

Ωστόσο, υπάρχουν φορές που το μάσημα της μπλούζας ενός παιδιού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Το πιο σημαντικό είναι να προσδιορίσετε αν το πιπίλισμα ή το μάσημα εμποδίζει την ικανότητα του παιδιού σας να συμμετέχει στις καθημερινές του συνήθειες ή αν αποτελεί πρόβλημα ασφάλειας. Για παράδειγμα, αν το μάσημα του παιδιού σας καταστρέφει μια σχολική ή αθλητική στολή ή προκαλεί κίνδυνο πνιγμού, θα πρέπει να παρέμβετε.

Ο τρόπος να το σταματήσει

Αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει τη συνήθεια αυτή, το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι του μιλήσετε. Μην το κατακρίνετε για την συμπεριφορά του καθώς είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί ότι κάνει κάτι πολύ κακό και να ντραπεί. Προσεγγίστε το παιδί με ευγένεια, πείτε του ότι παρατηρήσατε τη συνήθειά του και αναρωτιέστε για ποιο λόγο την κάνει. Ίσως το παιδί σας να μην έχει προσέξει ότι μασάει τη μπλούζα του και το παρατηρήσει μόνο αν το επισημάνετε εσείς.

Στη συνέχεια προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τι πυροδοτεί την συμπεριφορά αυτή. Την κάνει όταν κάτι το αγχώνει, όταν προσπαθεί να συγκεντρωθεί ή μήπως όταν απλά πεινάει; Ανάλογα με την περίσταση μπορείτε να δράσετε. Μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας τεχνικές που θα το ανακουφίσουν από το άγχος, ή να του έχετε πάντα μαζί του ένα σνακ. Επίσης μπορείτε να του δώσετε εναλλακτικές επιλογές, για παράδειγμα ένα βραχιολάκι με το οποίο μπορεί να απασχολεί τα χέρια του όταν αγχώνεται.

Αν το μάσημα της μπλούζας είναι μια συνήθεια που δύσκολα κόβει το παιδί σας και σας απασχολεί, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε έναν παιδοψυχολόγο, για να σας προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις.