Η «ορμόνη της αγάπης», η ωκυτοκίνη, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή θεραπεία για γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη ή άτομα με παχυσαρκία, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στη Βρετανία και του Baylor College of Medicine στο Τέξας των ΗΠΑ.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα σκοπεύει να αναπτύξει νέα ωκυτοκικά φάρμακα, μετά την ανακάλυψη μιας από τις γενετικές αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτές τις καταστάσεις υγείας.

Διαβάστε επίσης: Νέες εξελίξεις για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, η απουσία του γονιδίου TRPC5 μπορεί να συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης και συμπεριφορές όπως δυσκολία στη φροντίδα των μωρών.

Τι είναι το γονίδιο TRPC5;

Το TRPC5 ανήκει στην οικογένεια γονιδίων που εμπλέκονται στην ανίχνευση αισθήσεων, όπως η θερμότητα, η γεύση και η αφή. Δρα στην περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου, που είναι γνωστό ότι ελέγχει την όρεξη.

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν λεπτομερέστερα αυτή την περιοχή του εγκεφάλου, ανακάλυψαν ότι το TRPC5 δρα στα νευρικά κύτταρα που παράγουν ωκυτοκίνη, έναν τύπο ορμόνης που προάγει τα θετικά συναισθήματα.

Η κύρια λειτουργία της είναι να διευκολύνει τον τοκετό, αλλά έχει επίσης συνδεθεί με την ισχυροποίηση της αγάπης και της εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. Απελευθερώνεται μέσω του αγγίγματος, της μουσικής και της άσκησης.

Επιπλέον, φάνηκε ότι η διαγραφή του γονιδίου TRPC5 από τους νευρώνες της ωκυτοκίνης προκάλεσε συμπτώματα άγχους, υπερφαγία, μείωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και, στην περίπτωση των θηλυκών πειραματόζωων που είχαν γεννήσει, επιλόχειο κατάθλιψη.

Αντίθετα, η υπερέκφραση του TRPC5 στους νευρώνες της ωκυτοκίνης ανέτρεψε αυτά τα συμπτώματα.

Αυτό υποδηλώνει ότι η αποκατάσταση της ωκυτοκίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία ατόμων με ελλείποντα ή ελαττωματικά γονίδια TRPC5 – γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες θεραπείες την επιλόχειο κατάθλιψη και την παχυσαρκία.

«Δείχνουμε ότι το TRPC5 παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση έμφυτων ανθρώπινων συμπεριφορών θεμελιωδών για την επιβίωση, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης τροφής και της μητρικής φροντίδας», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.