H ζέστη τείνει να κάνει πολλά πράγματα για εμάς και τα παιδιά μας πιο περίπλοκα. Αρχικά, θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως μικροί και μεγάλοι, παραμένουμε ασφαλείς όταν βγαίνουμε έξω στον ήλιο. Επιπλέον, θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως τα παιδιά δεν νιώθουν κάποια δυσφορία, δεδομένου πως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την υγεία όλων μας, αλλά τα μωρά και τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο.

Πώς θα τα καταφέρουμε;

Διαβάστε επίσης: Διατροφή για γερά παιδιά και το καλοκαίρι

6 συμβουλές προστασίας από τη ζέστη

#1 Ενυδάτωση

Βεβαιωθείτε ότι εσείς και τα παιδιά σας παραμένετε ενυδατωμένοι πίνοντας τακτικά νερό. Φροντίστε επιπλέον να παίρνετε πάντα νερό μαζί σας αν βγαίνετε έξω. Θα μπορούσατε επίσης να προσφέρετε στα παιδιά περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά.

Στα βρέφη που λαμβάνουν μητρικό γάλα συνιστάται η κατανάλωση επιπλέον μητρικού γάλακτος.

#2 Γεμίστε την φουσκωτή πισίνα

Ή κάντε δροσερά ντους, ειδικά πριν τον ύπνο.

#3 Αποφύγετε το αυτοκίνητο

Όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, καλύτερα οι μετακινήσεις να είναι περιορισμένες. Αν ταξιδέψετε με τα παιδιά, προτιμήστε να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί ή το βράδυ όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά στο ζεστό αυτοκίνητο, ούτε για ένα-δύο λεπτά.

Θυμηθείτε επίσης να τσεκάρετε τις επιφάνειες πριν επιτρέψετε στο παιδί να τις αγγίξει. Οι πόρτες και τα μεταλλικά σημεία στο κάθισμα του αυτοκινήτου ενδέχεται να ζεσταθούν επικίνδυνα σε ακραίες θερμοκρασίες, απειλώντας να προκαλέσουν έγκαυμα στο παιδί.

#4 Αποφύγετε τον ήλιο

Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τον ήλιο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, μεταξύ περίπου 11 π.μ. με 5 μ.μ. Όταν βγαίνετε έξω, ντύστε τα με ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα και εφαρμόστε αντηλιακό. Επιλέγετε τις σκιές και βέβαια φροντίστε το παιδί να φοράει καπέλο.

#5 Ξεκουραστείτε

Η θερμότητα κάνει συχνά όλους μας να νιώθουμε κουρασμένοι. Βάλτε λοιπόν στο πρόγραμμα και τον μεσημεριανό ύπνο.

#6 Διατηρήστε το σπίτι δροσερό

Πώς μπορείτε να δροσίσετε το σπίτι και το δωμάτιο του παιδιού σας; Χρησιμοποιήστε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες για να μπλοκάρετε τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανοίξτε τα παράθυρα στη δροσερή πλευρά του σπιτιού. Χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό ή τον ανεμιστήρα αλλά θυμηθείτε να μην φυσούν απευθείας στο σώμα του παιδιού. Όταν η ζέστη γίνεται αφόρητη καλό είναι να κλείνετε τα παντζούρια και να τα ανοίγετε το απόγευμα.

Επιπλέον, περιορίστε τη χρήση του φούρνου, αφού η λειτουργία του προσθέτει ακόμη περισσότερη θερμότητα. Μεταφέρετε το μαγείρεμα τις ώρες που επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.