Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς είναι το στάδιο όπου το παιδί σας περνάει αυτή τη λεπτή γραμμή και από εκεί που σας θαυμάζει και σας θεωρεί πρότυπό του, ξαφνικά σας βρίσκει… cringe γονείς. Μάλλον είναι το σημείο όπου το παιδί σας γίνεται ένας έφηβος, και σαν σωστός έφηβος πρέπει να πηγαίνει κόντρα στους γονείς του!
Η κριτική που δέχεστε από το παιδί σας, για άλλους γονείς είναι χαριτωμένη και αστεία, ενώ άλλους τους πληγώνει και τους κάνει να αναρωτιούνται για ποιο λόγο το παιδί τους έχει γίνει τόσο επικριτικό.
Διαβάστε επίσης: Τι να περιμένετε στην προεφηβεία
Γιατί σας θεωρεί cringe γονείς;
Όταν τα παιδιά είναι μικρά, είναι εμφανώς πιο ανεξάρτητα από όταν είναι βρέφη και θέλουν να μάθουν να κάνουν μερικά πράγματα μόνα τους, αλλά έχουν ακόμη μεγάλη ανάγκη τους γονείς τους. Αναζητάνε τις αγκαλιές τους και τα φιλιά τους, ακόμη κι αν λίγα λεπτά μετά προσπαθούν μανιωδώς να απεγκλωβιστούν.
Καθώς τα παιδιά περνούν στην εφηβεία, αυτή η ανάγκη για ανεξαρτησία γίνεται ακόμη πιο έντονη. Θέλουν τον προσωπικό τους χώρο και χρόνο και αισθάνονται βιολογικά την ανάγκη να αποκτήσουν την δική τους ταυτότητα και να απογαλακτιστούν πλήρως. Μια διαδικασία που μπορεί να είναι πολύ κουραστική για τα ίδια. Τότε οι δικές σας επιλογές είναι… αφόρητες για το παιδί σας. Για παράδειγμα τα παλιομοδίτικα παπούτσια σας φαίνεται να το ενοχλούν πραγματικά και δεν τα αφήνει να περάσουν ασχολίαστα.
Τι το κάνει όμως να ξεσπάει τόσο για κάτι που δεν το επηρεάζει πραγματικά; Επειδή η ταυτότητά του είναι ακόμα συνυφασμένη με τη δική σας, μέχρι να προλάβει να καθιερώσει το δικό του λουκ, το στυλ σας μπορεί να περιορίσει το δικό του.
Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το παιδί σας αρχίζει να απορρίπτει συνήθειες που είχατε οι δυο σας. Για παράδειγμα μπορεί να σας άρεσε να πηγαίνετε για ένα άθλημα παρέα, αλλά επειδή θέλει τόσο πολύ να διαχωρίσει την ταυτότητά του από εσάς, πηγαίνει πλέον για το άθλημα αυτό με τους φίλους του ή μόνο του.
Πως θα το αντιμετωπίσετε
Αν το έφηβο παιδί σας έχει αρχίσει και σας θεωρεί cringe γονείς, είναι λογικό να σας στεναχωρεί, αλλά μπορείτε να περάσετε τα χρόνια αυτά μέχρι να ηρεμήσει από την εφηβεία, πιο ανώδυνα με μερικούς τρόπους:
- Αποδεχτείτε την αλλαγή αυτή ως κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού
- Είτε αγνοήστε τις κριτικές του είτε υπενθυμίστε του ότι δεν πρέπει να είναι αγενής.
Είναι σημαντικό να ξέρετε πως να αντιμετωπίσετε το παιδί σας, έτσι ώστε να το υποστηρίξετε αλλά και να μη χαθεί εντελώς η σύνδεση μεταξύ σας. Συζητήστε με το παιδί σας και προσπαθήστε πραγματικά να καταλάβετε για ποιο λόγο αισθάνεται έτσι. Επίσης μπορείτε να το αφήσετε να σας “διδάξει” για τις νέες τάσεις, για το τι θεωρεί το ίδιο cool, για το πώς μπορείτε να δείχνετε καλύτεροι. Αυτό που πάντα είναι χρήσιμο είναι το χιούμορ. Ανανγωρίστε τι βρίσκει το παιδί σας cringe και χρησιμοποιήστε τον αυτοσαρκασμό ως όπλο σας.
Φυσικά, είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί σας τον χώρο που θέλει, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να μην απομακρύνεστε από το ίδιο και να διατηρείτε τη σύνδεσή σας ζωντανή. Να θυμάστε ότι πρόκειται απλά για μια περίοδο. Σε λίγα χρόνια, η εφηβεία και η κριτική θα ανήκουν απλά στο παρελθόν.