Τα πειράγματα μεταξύ των παιδιών δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο και δυστυχώς πλέον βλέπουμε πως το λεγόμενο bullying μπορεί να πάρει άσχημη τροπή και να περιλαμβάνει ακραίες συμπεριφορές. Οι ενοχλήσεις αυτές εν τω μεταξύ μπορεί να προκύψουν παντού, όχι μόνο στο σχολείο. Στο πάρκο, στην παιδική χαρά, στις διακοπές… Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να μάθει να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους καταστάσεις.

Ακολουθούν 5 χρήσιμες στρατηγικές ώστε το παιδί μας να καταφέρνει να ανταπεξέρχεται.

Διαβάστε επίσης: 6 συμβουλές προστασίας των παιδιών από τη ζέστη

Γιατί τα παιδιά κοροϊδεύουν το ένα το άλλο;

Για να τραβήξουν την προσοχή

Τα παιδιά συχνά έχουν την ανάγκη να τραβούν την προσοχή, ακόμα κι αν αυτή είναι αρνητική.

Έτσι αισθάνονται δυνατά

Πολλά από τα παιδιά που μιλούν άσχημα ή εκφοβίζουν νιώθουν ανώτερα και δυνατά όταν πειράζουν και θυμώνουν άλλα παιδιά.

Λαμβάνουν την αποδοχή της ομάδας

Η αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα μπορεί να είναι πολύ ισχυρή για τα παιδιά. Επομένως, ορισμένα κοροϊδεύουν τα άλλα για να νιώσουν αποδεκτά από τα πιο δημοφιλή παιδιά.

Δυσκολεύονται να καταλάβουν τις διαφορές

Είτε αυτές είναι πολιτισμικές, φυλετικές, σωματικές είτε διανοητικές.

Μιμούνται ό,τι βλέπουν

Μερικά παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν στο σπίτι ή σε άλλα περιβάλλοντα, ακόμα και διαδικτυακά.

5 τρόποι να βοηθήσουμε το παιδί να αντιμετωπίσει τα πειράγματα

#1 Βοηθήστε το να νιώσει δυνατό

Διδάξτε στο παιδί να μην φοβάται τι θα πουν τα άλλα παιδιά. Πείτε του πως όταν οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με τέτοιους τρόπους, στην πραγματικότητα προσπαθούν να αντισταθμίσουν κάποια δική τους ανασφάλεια.

Τα παιδιά που πειράζουν σχεδόν πάντα τα παρατάνε όταν συνειδητοποιούν ότι τα άλλα τα αγνοούν. Επομένως, μπορείτε να μάθετε στο παιδί να φεύγει ήρεμο χωρίς να λέει τίποτα ή να του προτείνετε πιο δυναμικούς τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης. Ενδέχεται το πρόβλημα να λυθεί απλώς με το να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του την επόμενη φορά που θα χρειαστεί, για παράδειγμα λέγοντας «αυτό που είπες ήταν κακία» και αποχωρώντας από την παρέα.

#2 Κάντε του… προξενιό

Είναι αρκετά συνηθισμένο οι κακές σχέσεις να διαιωνίζονται εξαιτίας του φόβου των παιδιών ότι δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν άλλες γνωριμίες- φιλίες. Καλώντας σπίτι σας για παιχνίδι έναν άλλο συμμαθητή του παιδιού ή προτρέποντάς το να μιλήσει και με άλλα παιδιά στις διακοπές, θα το βοηθήσετε να δει ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές για συντροφιά.

#3 Περιγράψτε πώς είναι οι υγιείς σχέσεις

Εξηγώντας στο μικρό σας τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής φιλίας και μιας όμορφης συναναστροφής, θα του επιτρέψετε να διακρίνει μόνο του με τον καιρό προβληματικές καταστάσεις.

#4 Αποφεύγετε πρωτοβουλίες προς τα άλλα παιδιά

Ρωτήστε το παιδί σας πώς θα ήθελε να βοηθήσετε. Μην το εξαιρείτε από τις αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις σας. Ενδέχεται η δική σας άμεση παρέμβαση να αποτελεί τον χειρότερο φόβο του και ακριβώς εκείνη την έκβαση που το παιδί σας θα ήθελε να αποφύγει περισσότερο.

Αν βλέπετε βέβαια ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που διαιωνίζεται, θα πρέπει φυσικά να παρέμβετε και να μιλήσετε με την οικογένεια του άλλου παιδιού.

#5 Δείξτε κατανόηση και πολλή αγάπη

Ακουστε πολύ, μιλήστε λιγότερο. Απενοχοποιήστε το παιδί λέγοντάς του ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του φέρεται άσχημα. Το παιδί νιώθει αυτομάτως πιο δυνατό αν βλέπει ότι έχει υποστηρικτικό οικογενειακό δίκτυο όπου μπορεί να μιλήσει για όλα και να αποκαλύψει πτυχές του εαυτού του που ίσως κρύβει. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να καταλάβουν πόσο περήφανοι είναι οι γονείς τους όταν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους τα πειράγματα ή το bullying.