Το άγχος στην εγκυμοσύνη είναι σε ένα βαθμό αναμενόμενο και δικαιολογημένο. Αυτή είναι μια περίοδος έντονων αλλαγών στη ζωή (και στο σώμα) μιας γυναίκας. Τη χαρά, την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό συνοδεύουν συχνά και αμφιβολίες και φόβοι.
Ωστόσο, για ορισμένες η διαχείριση του στρες και η προσαρμογή στις ορμονικές διακυμάνσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Από κλινική μελέτη προγεννητικού ελέγχου που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Psychiatry φαίνεται ότι τουλάχιστον 1 στις 5 γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας στην εγκυμοσύνη.
Διαβάστε επίσης: Η μουσική ενισχύει τη σύνδεση μαμάς και μωρού
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αγχώδεις διαταραχές και τα συμπτώματα αυτών, επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Συγκεκριμένα, μελέτες επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση μεταξύ άγχους και πρόωρου τοκετού.
Επίσης, υπάρχει συσχέτιση των αγχωδών διαταραχών με νεογνά χαμηλού βάρους, χαμηλό Apgar score, επιβλαβείς επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία και στην ψυχοκινητικότητα του εμβρύου.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι το περιγεννητικό άγχος καθορίζει διαταραχές συμπεριφοράς από την παιδική στην εφηβική ηλικία, περιλαμβανομένων των διαταραχών ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, συναισθηματικών διαταραχών και χαμηλά σκορ στα γνωσιακά τεστ.
Πώς το περιγεννητικό άγχος επηρεάζει τη μαμά
Ερευνητές από το Weill Cornell Medicine λένε ότι γυναίκες με περιγεννητικό άγχος μπορεί να έχουν αλλοιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity, οι έγκυες γυναίκες με άγχος πριν ή μετά τον τοκετό έχουν αυξημένα επίπεδα κυτταροτοξικών Τ κυττάρων στον οργανισμό τους. Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος καταστρέφουν μολυσμένα ή αλλιώς εκτεθειμένα κύτταρα μέσα στο σώμα. Βρέθηκαν, επίσης, διαφορές στη δραστηριότητα των ανοσολογικών δεικτών μέσα στην κυκλοφορία του αίματος των εγκύων με άγχος.
«Οι γυναίκες με άγχος φαίνεται να έχουν ένα ανοσοποιητικό σύστημα που συμπεριφέρεται διαφορετικά από εκείνο των υγιών γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό», υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα.
«Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υποτίθεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αλλάζει έτσι ώστε να μην απορρίπτει το έμβρυο αλλά να είναι ακόμα αρκετά ισχυρό για να κρατάει μακριά τα ξένα παθογόνα. Αλλά το άγχος μπορεί να βλάψει τόσο τη μητέρα όσο και το αναπτυσσόμενο έμβρυο», καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.