Τα smartphones, για εκατομμύρια εφήβους στον κόσμο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης. Για τον λόγο αυτό, τα κινητά έχουν πάψει να είναι απλώς ένα τεχνολογικό μέσο που χρησιμοποιείται όταν είναι απαραίτητο για την επικοινωνία.

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες το 50% των εφήβων δηλώνουν ότι είναι εξαρτημένοι με το κινητό τους. Καθώς είναι κάτι το τόσο κοινότυπο μπορεί να έχει πάψει να μας ανησυχεί η σοβαρότητα της εξάρτησης αυτής. Όμως η υπερβολική χρήση των smartphones μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο, μειωμένη παραγωγικότητα και κακή ψυχική υγεία.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Μπορεί το κινητό να ευθύνεται για τους εφιάλτες του; 

Αλλά μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα όπως η καταπόνηση των ματιών, οι διαταραχές του ύπνου και η κακή στάση του σώματος.

Ποιοι έφηβοι είναι πιο επιρρεπής στην εξάρτηση από τα smartphones; Αυτό θέλησαν να μάθουν οι επιστήμονες και πραγματοποίησαν μια έρευνα με 53.457 μαθητές ηλικίας 12 με 18 ετών. Οι αναλύσεις επικεντρώθηκαν σε δεδομένα σχετικά με την υπερβολική εξάρτηση από τα smartphones, το άγχος, τη μοναξιά, τα καταθλιπτικά συμπτώματα και την έκθεση σε βία.

«Τα αποτελέσματά μας έχουν αρκετό ενδιαφέρον, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία εφήβους να είναι πιο πιθανό να είναι εξαρτημένοι σε σύγκριση με τους νεότερους. Το 30% των κοριτσιών παρουσίασε σημάδια υπερβολικής εξάρτησης σε σύγκριση με το 21% των αγοριών και οι έφηβοι που προέρχονταν από οικογένειες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ήταν πιο πιθανό να είναι υπερβολικά εξαρτημένοι», δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο κίνδυνος υπερβολικής εξάρτησης από το smartphone ήταν περίπου 2,5 φορές υψηλότερος μεταξύ των συμμετεχόντων με υψηλό άγχος, από ό,τι μεταξύ εκείνων με ελάχιστο άγχος. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος μεταξύ των καταθλιπτικών συμμετεχόντων, εκείνων που ένιωθαν μοναξιά και των ατόμων που υποβλήθηκαν σε νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω βίας που υπέστησαν. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι τα κορίτσια με έντονο άγχος ήταν η ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο υπερβολικής εξάρτησης από smartphone, καθώς το 53% των εφήβων αυτής της ομάδας πληρούσε τα κριτήρια για αυτή την κατάσταση.

Πως να βοηθήσετε έναν έφηβο με εθισμό στο smartphone

Τα ευρήματα αυτά μας βοηθούν να κατανοήσουμε αν ο δικός μας έφηβος είναι πιο επιρρεπής στην εξάρτηση στο smartphone, ανάλογα με την συναισθηματική του κατάσταση. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας, αν φοβάστε ότι η ενασχόλησή του με το κινητό του έχει περάσει τα όρια του φυσιολογικού, αφού εντοπίσετε τα εξής σημάδια:

  • Ο έφηβος δεν θέλει να συνομιλεί πρόσωπο με πρόσωπο.
  • Είναι διαρκώς στο τηλέφωνό του.
  • Δεν μπορεί να μείνει χωρίς το κινητό του, ούτε καν για λίγα λεπτά.
  • Παρουσιάζει σημάδια κατάθλιψης όσο περισσότερο είναι στο smartphone του.
  • Αποκτά εμμονή με τα social media.
  • Αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου.
  • Οι βαθμοί του εφήβου πέφτουν, λόγω του μειωμένου χρόνου για διάβασμα.

Αν λοιπόν εντοπίζετε ένα ή αρκετά από αυτά τα σημάδια μπορείτε να λάβετε μερικά από τα παρακάτω μέτρα:

  • Ορίστε περιόδους χωρίς οθόνη κατά τη διάρκεια της ημέρας και ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα το κλείνει κάθε βράδυ.
  • Κρατήστε ανοιχτή την επικοινωνία και αναφέρετε τυχόν ανησυχίες σας σχετικά με την χρήση του κινητού, ωστόσο μην είστε επικριτικοί καθώς αυτό μπορεί να “γυρίσει μπούμερανγκ”.
  • Να έχετε σαφείς συνέπειες σε περίπτωση που ο έφηβος παραβιάσει τους κανόνες σας για το κινητό τηλέφωνο.
  • Προτείνετε στον έφηβό σας να κάνει διαλείμματα από το κινητό του για να απολαύσει μια δραστηριότητα στη φύση.
  • Περιορίστε τα είδη των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να χρησιμοποιεί.
  • Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού στην περίπτωση που δεν βλέπετε κάποια αλλαγή- βελτίωση.