Από παιδί ονειρευόσουν μια μεγάλη οικογένεια. Ένα σπίτι που να πλημμυρίζει από παιδικά γέλια και χαρές, ένα σπίτι όπου τα Σαββατοκύριακα τα τρία παιδιά σου θα φωνάζουν τους φίλους τους και οι μεγάλοι θα τα χαζεύετε γεμάτοι θαυμασμό, και ίσως κάπου θα υπήρχε και ένας σκύλος στο όνειρο σου. Ίσως πάλι τα όνειρά σου να ήταν τελείως διαφορετικά. Όπως και να’ χει, μετά τον ερχομό του πρώτου μωρού, η σκέψη για δεύτερο παιδί μπορεί να τριγυρνάει στο κεφάλι σου… Έχει έρθει όμως άραγε η ώρα για ένα αδελφάκι;

Διαβάστε επίσης: Νέο αδελφάκι – Έτσι θα προετοιμάσετε το παιδί

Τι λένε οι έρευνες για το δεύτερο παιδί;

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network συνιστά να περιμένεις τουλάχιστον 18 μήνες από την γέννηση του πρώτου μωρού μέχρι να ξεκινήσεις τις προσπάθειες για ένα δεύτερο παιδί. Η μελέτη έχει υποδείξει ότι διαστήματα μικρότερα των 18 μηνών συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για το βρέφος, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού, του χαμηλού βάρους γέννησης και του μικρού μεγέθους για την ηλικία κύησης. Η εν λόγω έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος και για την υγεία της εγκύου.

Από την άλλη πλευρά, τα μεγαλύτερα διαστήματα, περισσότεροι από 59 μήνες μεταξύ των κυήσεων, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο, όπως η ανάπτυξη προεκλαμψίας.

Η απόφαση για το αν και πότε θα αποκτήσετε άλλο ένα μωρό μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά ίσως να μην είσαι ποτέ απολύτως έτοιμη για μια δεύτερη εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζεις τα θετικά και τα αρνητικά του να αποκτήσεις ένα δεύτερο παιδί με διαφορά δύο, τεσσάρων αλλά και περισσότερων ετών από την πρώτη γέννα.

Δεύτερο παιδί σε λιγότερο από δύο χρόνια

Ένα από τα θετικά είναι ότι δεν θα έχεις προλάβει να βγεις από την κατάσταση του να φροντίζεις ένα νεογέννητο μωρό που σημαίνει ότι θα θυμάσαι τι να κάνεις και πώς. Επίσης, τα παιδιά θα μεγαλώνουν παρέα, πράγμα που σημαίνει ότι θα κάνουν καλή παρέα μεταξύ τους, θα έχουν κοινό τρόπο διασκέδασης και δραστηριότητες και θα ζηλεύουν λιγότερο το ένα το άλλο.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει διαρκώς να ανησυχείτε για δύο πλασματάκια που επιζητούν την προσοχή σας. Μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου ή tantrums και τα δύο μαζί, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση. Τότε ειδικά είναι που πρέπει να λειτουργήσετε σαν ομάδα με τον σύντροφό σου και να θυμάστε ότι πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο που θα περάσει.

Δεύτερο παιδί σε δύο έως τέσσερα χρόνια

Αυτό το διάστημα είναι ιδανικό για κάποιους, καθώς είναι ένας πολύ καλός τρόπος να περνάς χρόνο με το κάθε παιδί ξεχωριστά, αλλά και τα παιδιά μεταξύ τους να είναι αρκετά κοντά σε ηλικία ώστε να μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα.

Όμως όταν μόλις θα έχεις βγει από την περίοδο που μεγαλώνεις ένα βρέφος και επιστρέφεις πάλι στην περίοδο αυτή μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε έναν φαύλο κύκλο ο οποίος σε εξουθενώνει. Επίσης, να θυμάσαι ότι καθώς το πρώτο σου παιδί είχε συνηθίσει να σε έχει… για τον εαυτό του, τώρα μπορεί να του φανεί περίεργο, να σε διεκδικεί και να ζηλεύει.

Από πέντε χρόνια και πάνω

Το καθένα από τα παιδιά σας έχει τα οφέλη σαν να ήταν μοναχοπαίδι, όπως πολλή προσοχή. Παράλληλα, έχουν και τη συντροφικότητα ενός αδελφού, ακόμη και αν δεν είναι πολύ δεμένα. Με αυτήν την χρονική απόσταση, μπορείτε να επικεντρωθείτε στο κάθε παιδί με μεγαλύτερη ελευθερία. Ως γονέας, πιθανότατα θα έχεις και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, επειδή είχες χρόνο για περισσότερη εξάσκηση. Επίσης μαθαίνεις στο παιδί σου να είναι πιο ευέλικτο και να μπορεί να κάνει παρέα με παιδιά με μεγάλη διαφορά ηλικίας.

Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να προσαρμόζεις το πρόγραμμά σου με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες και των δύο παιδιών.

Τελικά;

Ανεξάρτητα από το πότε θα αποφασίσεις να αποκτήσεις ένα ακόμη μωρό, τα μυστικά σε κάθε ευτυχισμένη οικογένεια είναι η αγάπη, η υπομονή και η ενσυναίσθηση. Με αυτά τα «όπλα» επιτυγχάνεται η αρμονία των σχέσεων είτε η οικογένεια μεγαλώσει τώρα ή αργότερα είτε όχι.