Πιθανότατα δεν σκέφτεσαι κάθε ώρα και στιγμή το πυελικό έδαφος και την σωστή του φροντίδα, αν μάλλον θα ήταν καλό. Οι μύες αυτοί υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και το ορθό σε όσες γυναίκες γεννούν και μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα όταν δεν λειτουργούν σωστά.

Έρευνες δείχνουν ότι τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες θα παρουσιάσει δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους και ενώ μπορεί να παρουσιαστεί οποιαδήποτε στιγμή, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα.

Διαβάστε επίσης: Τοκετός: Τι να περιμένετε όταν σπάσουν τα νερά

Ενώ τα συμπτώματα είναι φανερά και εξουθενωτικά, η φροντίδα του πυελικού εδάφους δεν λαμβάνει πάντα την προσοχή που απαιτείται. Μερικά από τα συμπτώματα αυτά είναι πόνος στο σεξ ακόμη και χρόνια μετά τον τοκετό και διαρροές στην ουροδόχο κύστη.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι «σκληρή» για το πυελικό έδαφος. Ακόμα και μόνο η αύξηση του βάρους ασκεί μεγάλη επιπλέον πίεση στο πυελικό έδαφος. Το πυελικό έδαφος πρέπει κατά κάποιο τρόπο να αυξηθεί για να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.

Οι ορμονικές αλλαγές επίσης, όπως η απελευθέρωση της ρελαξίνης, η οποία δημιουργεί μεγαλύτερη χαλαρότητα στις αρθρώσεις. Η εγκυμοσύνη μπορεί επιπλέον να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στην δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους.

Όσο για τον τοκετό, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τους μύες του πυελικού εδάφους. Ενώ οι κολπικοί τοκετοί μπορεί να είναι πιο πιθανό να το επηρεάσουν, όσες υποβάλλονται σε καισαρική τομή μπορούν επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα.

Για να φροντίσεις το πυελικό έδαφος, μπορείς να δοκιμάσεις θεραπεία πυελικού εδάφους, κατά την οποία δουλεύεις τους μύες σου εσωτερικά και εξωτερικά, παρέα με έναν ειδικό φυσικοθεραπευτή.

Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις και μόνη σου ασκήσεις που θα ενδυναμώσουν το πυελικό σου έδαφος.

Κάτι που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι είναι πολύ λογικό να σε προβληματίζει μια επόμενη εγκυμοσύνη. Αν όμως γνωρίζεις ότι η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους μετά τον τοκετό είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί, όταν έχεις μεγαλύτερη επίγνωση του σώματος και των μυών σου σε μια δεύτερη εγκυμοσύνη αισθάνεσαι ότι έχεις πολύ περισσότερο τον έλεγχο.