Τα παιχνίδια είναι από τις αγαπημένες στιγμές των παιδιών μέσα στην ημέρα τους. Είναι οι ώρες εκείνες που βγάζουν όλη την ενέργεια από μέσα τους, εκφράζουν τα συναισθήματά τους και γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους. Όταν δε, οι γονείς τους συμμετέχουν στα παιχνίδια αυτά, είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουν μια σύνδεση με τα παιδιά τους και να χτίσουν αναμνήσεις που δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

Σίγουρα όμως έχεις αναρωτηθεί αν στα παιχνίδια αυτά με τα παιδιά σου, πρέπει πάντα να τα αφήνεις να κερδίζουν έτσι ώστε να ευχαριστιούνται για τη νίκη τους ή αν πρέπει να “παίξεις δίκαια” και να κερδίσεις εσύ.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Το παιχνίδι στη φύση «χτίζει» την ανθεκτικότητά τους

Ενώ είναι απολύτως λογικό να θέλεις να κάνεις τη χάρη των παιδιών και να στεφθούν νικητές, είναι επίσης λογικό να αισθάνεσαι ότι αυτό δεν είναι σωστό, καθώς δεν θέλεις να τα συνηθίσεις σε πλασματικές και άδικες νίκες.

Για τα παιδιά, τα παιχνίδια δεν είναι μόνο ένας τρόπος διασκέδασης, αλλά αποτελούν επίσης μικρές δοκιμασίες. Όταν ένα παιδί κερδίζει αισθάνεται ικανό και άξιο. Αυτό το βοηθάει να δημιουργήσει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του και του δίνει κίνητρο να αποδέχεται τις δοκιμασίες που του έρχονται και να κάνει δραστηριότητες με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένο.

Ωστόσο, είναι δύσκολο για ένα παιδί να κερδίσει όταν παίζει με ένα μεγαλύτερο, πόσο μάλλον με έναν ενήλικα. Αυτό συμβαίνει επειδή το μικρότερο παιδί δεν έχει προφανώς τις ίδιες δεξιότητες, ωριμότητα και εμπειρία.

Αν όμως το παιδί χάνει διαρκώς μπορεί να αποθαρρυνθεί και να θέλει να σταματήσει να προσπαθεί, αναπτύσσοντας την αντίληψη ότι είναι ανίκανο όταν πρόκειται για το παιχνίδι αλλά και άλλες εργασίες.

Εξαιτίας αυτού, δεν είναι κακό να τους προσφέρετε κάποιο πλεονέκτημα κατά καιρούς, καθώς αυτό θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους χωρίς αυτή τη μεγάλη ανισορροπία.

Από την άλλη, δεν είναι ωφέλιμο να αφήνετε το παιδί να κερδίζει πάντα.

Ενώ οι νίκες βοηθούν στην απόκτηση αυτοεκτίμησης, είναι σημαντικό να είναι πραγματικές επιτυχίες.  Στην πραγματικότητα, το παιδί μπορεί να παρατηρήσει ότι του επιτρέπετε να κερδίζει και αυτό μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό. Ως αποτέλεσμα, θα θεωρήσει ότι αν οι γονείς του το υπερπροστατεύουν, είναι επειδή δεν το θεωρούν ικανό να κερδίσει με τη δική του αξία.

Ένα παιδί που χάνει μπορεί να νευριάσει, μπορεί η ήττα αυτή να είναι το έναυσμα για ένα tantrum. Όσο απελπιστικές κι αν είναι οι στιγμές αυτές είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να του διδάξουμε μια σωστή νοοτροπία, πώς να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να του δώσουμε εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει σε άλλες περιστάσεις της πραγματικής ζωής.

Πότε να αφήνεις το παιδί να κερδίζει στα παιχνίδια;

Όπως αντιλαμβάνεστε και οι δύο επιλογές έχουν θετικά και αρνητικά, οπότε χρειάζεται κάποια ισορροπία και, κυρίως, να ξέρετε πώς να αναλύσετε τι χρειάζεται το παιδί σου. Είναι ζωτικής σημασίας να προσαρμόζετε τη γονική συμπεριφορά στην ιδιοσυγκρασία, τα συναισθήματα και τις ανάγκες του παιδιού σας.

Μερικές φορές θα αφήσετε το παιδί να κερδίσει για να του ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση, όταν το έχει ανάγκη ενώ άλλες, θα χρειαστεί να παίξετε δίκαια!