Πολλές από τις συνήθειες που λατρεύουμε γιατί μας χαρίζουν τα μαλλιά που ονειρευόμαστε, όπως, για παράδειγμα, η βαφή, το ντεκαπάζ, το σίδερο ισιώματος, το brushing, τα extensions, όταν είναι τοποθετημένα με λανθασμένο τρόπο, κ.ά., στην πραγματικότητα βάζουν τρικλοποδιά στην ποιότητά τους. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το ορατό τμήμα της τρίχας, αυτό που περιποιούμαστε με ζήλο, είναι κατά σχεδόν 95% κερατίνη. Αυτή η ινώδης πρωτεΐνη σχηματίζεται από αλυσίδες αμινοξέων και, καθώς περιστρέφεται σε έλικα, δημιουργεί το σκελετό της τρίχας και της δίνει ελαστικότητα και δύναμη. Το παράδοξο είναι ότι το ορατό τμήμα της τρίχας που απαρτίζεται από την κερατίνη δεν είναι ζωντανό – η ζωή της βρίσκεται στη ρίζα και κάτω από το τριχωτό του κεφαλιού. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι το ορατό τμήμα της τρίχας δεν διαθέτει κάποιο φυσικό μηχανισμό επανόρθωσης των φθορών, έχει ένα συγκεκριμένο όριο ανθεκτικότητας και, όταν το ξεπερνάμε επαναλαμβανόμενα, οι φθορές είναι αναπόφευκτες. Αν μάλιστα δεν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, τότε οι συσσωρευμένες φθορές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτό που ονομάζουμε «ταλαιπωρημένα» και, στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις, «κατεστραμμένα» μαλλιά.
Διαβάστε επίσης: Bronzer: Ηλιοκαμένη όψη στο πρόσωπο με αυτά τα απίθανα hacks
Το προφίλ των ταλαιπωρημένων μαλλιών
Όσο πιο νωρίς αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια των φθορών τόσο πιο εύκολη θα είναι η επαναφορά της δύναμης και της λάμψης τους. Ανάμεσα στα πιο συχνά σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου είναι:
- Η έντονη αφυδάτωση, που αφήνει τα μαλλιά τραχιά και άγρια.
- Η θαμπάδα, που υποδηλώνει ότι τα λέπια της τρίχας έχουν ανοίξει, με αποτέλεσμα η επιφάνειά της να μην είναι λεία και το φως να μην αντανακλάται ομοιόμορφα.
- Το σπάσιμο – σαφής ένδειξη αποδυναμωμένης, ταλαιπωρημένης τρίχας.
- Η έλλειψη ελαστικότητας, που φανερώνει ότι η εσωτερική δομή της τρίχας έχει αποδιοργανω
Τι μπορείτε να κάνετε
Το γεγονός ότι κάποιες καθημερινές συνήθειες μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την ομορφιά των μαλλιών σας δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τις κόψετε μαχαίρι. Φροντίζοντας να μην το παρακάνετε, προσφέροντας στα μαλλιά σας κάθε τρόπο προστασίας που είναι διαθέσιμος και, οπωσδήποτε, υιοθετώντας μια ρουτίνα φροντίδας με προϊόντα ειδικά μελετημένα για εντατική αναδόμηση, μπορείτε να έχετε το αποτέλεσμα που ονειρεύεστε.
Τα σημεία που οι ειδικοί τονίζουν ότι χρειάζεται να προσέχετε ιδιαίτερα είναι:
- Να αποφεύγετε να κάνετε συχνά τεχνικές εργασίες όπως ντεκαπάζ ή περμανάντ.
- Να επιλέξετε με προσοχή τον colorist στον οποίο θα εμπιστευτείτε όχι μόνο το αποτέλεσμα χρώματος, αλλά, κυρίως, την ποιότητα των μαλλιών σας, που δοκιμάζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
- Να περιορίσετε στο ελάχιστο την καθημερινή χρήση θερμικών εργαλείων styling (πιστολάκι, σίδερο για ίσιωμα ή μπούκλες) και να μην ξεχνάτε να θωρακίζετε πρώτα τα μαλλιά σας από την υψηλή θερμοκρασία εφαρμόζοντας ένα θερμοπροστατευτικό προϊόν.
- Να μην αμελείτε τα τακτικά ραντεβού σας στο κομμωτήριο για trimming, ιδανικά κάθε 6-8 εβδομάδες.
Αν δείτε τα πρώτα σημάδια φθοράς, αλλάξτε το haircare σας με προϊόντα ειδικά μελετημένα να αναδομούν τους δεσμούς στο εσωτερικό της τρίχας.