Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών. Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα και τις περιόδους που δεν έχουν σχολείο, που θα τους επιτρέπει να κοιμούνται επαρκής ώρες. Ο συντομότερος ύπνος συνδέεται με δυνητικά επιβλαβείς λειτουργικές αλλαγές σε τμήματα του εγκεφάλου που είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση του στρες και τον έλεγχο των αρνητικών συναισθημάτων.

Πολλές φορές όμως τα παιδιά χάνουν τον ύπνο τους. Μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό είναι το άγχος, οι αλλαγές στη ζωή τους και η ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκεύες.

Διαβάστε επίσης: Ύπνος και παιδί: Γιατί είναι σημαντικές οι ρουτίνες;

Μια νέα έρευνα ωστόσο έρχεται να μας υποδείξει ότι τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τον ύπνο τους. Στην προσπάθειά τους οι ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζει την υγεία του ύπνου και την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, μελέτησαν 94 παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών από κοινωνικοοικονομικά διαφορετικές οικογένειες στη Νέα Υόρκη. Περίπου το 30% των οικογενειών που συμμετείχαν είχαν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι γονείς των παιδιών παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον ύπνου των παιδιών, τη συνέπεια της οικογενειακής ρουτίνας τους και την ώρα ύπνου και αφύπνισης του παιδιού τους. Επίσης, αναλύθηκε το μέγεθος μιας περιοχής του εγκεφάλου των παιδιών που ονομάζεται αμυγδαλή και η ισχύς των συνδέσεών της με άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Η αμυγδαλή παίζει βασικό ρόλο στην επεξεργασία των συναισθημάτων στον εγκέφαλο και την συχνότητα των αρνητικών συναισθημάτων που βιώνει ένα άτομο. Όπως φάνηκε, οι αντιξοότητες που βιώνονται νωρίς στη ζωή μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας της αμυγδαλής.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων, τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες και πήγαιναν για ύπνο αργότερα. Με τη σειρά τους, ο βραχύτερος ύπνος και ο ύπνος αργότερα μέσα στη νύχτα σχετίζονταν με μειωμένο μέγεθος της αμυγδαλής και ασθενέστερες συνδέσεις μεταξύ της αμυγδαλής και άλλων περιοχών του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τα συναισθήματα. Αυτή η σχέση μεταξύ κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και διάρκειας και χρονισμού του ύπνου όπως και μεγέθους και συνδεσιμότητας της αμυγδαλής βρέθηκε σε παιδιά ηλικίας μόλις 5 ετών.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τόσο η ποσότητα όσο και ο συγχρονισμός του ύπνου έχουν σημασία για τη λειτουργία αυτών των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων.

Ενώ οι περισσότερες έρευνες για τον ύπνο έχουν επικεντρωθεί στους εφήβους, οι οποίοι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από κακό ύπνο, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας υποδηλώνουν ότι οι περιβαλλοντικές επιδράσεις στα πρότυπα και τις συνήθειες του ύπνου ξεκινούν πολύ νωρίτερα. Οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση του ύπνου μπορεί να πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα από την εφηβεία για να είναι αποτελεσματικές. Η ενίσχυση των οικονομικών πόρων για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για την υποστήριξη της υγείας του ύπνου των παιδιών, της ανάπτυξης του εγκεφάλου και της συναισθηματικής ευημερίας», κατέληξαν οι ερευνητές.