Οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι ασθένειες της εποχής μας. Το άγχος και το στρες δεν κάνει διακρίσεις και δεν ξεχωρίζει παιδιά και ενήλικες. Ωστόσο, στην τρυφερή και ευάλωτη παιδική ηλικία οι αγχώδεις διαταραχές δυσκολεύουν πολύ την ανατροφή και την ευημερία των παιδιών. Το κακό είναι ότι πολλοί γονείς δεν συζητούν γι’ αυτό, θεωρώντας το θέμα ταμπού, με αποτέλεσμα το ψυχολογικό πρόβλημα των παιδιών να περνά απαρατήρητο και οι ίδιοι οι γονείς να είναι εντελώς απροετοίμαστοι να το αντιμετωπίσουν.

Τα στατιστικά αποκαλύπτουν ότι ένα στα οκτώ παιδιά αντιμετωπίζει αγχώδεις διαταραχές. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο που επηρεάζει όλη την οικογένεια. Αν και η ανατροφή ενός παιδιού με αγχώδη διαταραχή δεν είναι εύκολη, υπάρχουν εργαλεία που μπορεί να βοηθήσουν, και καλό είναι οι γονείς να τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Σκοπός είναι να διευκολυνθεί η ζωή του παιδιού, το οποίο επιβάλλεται να μεγαλώσει όσο πιο ομαλά γίνεται, νιώθοντας αγάπη και ασφάλεια.

1 Το άγχος μπορεί να εκδηλώνεται με προβλήματα συμπεριφοράς

Το να θυμώνει ένα παιδί και να εκρήγνυται με καθετί απέναντί σας μπορεί να κρύβει άγχος, το οποίο δεν ξέρει πώς να εκφράσει και να διαχειριστεί. Δεν είναι εύκολο να το διακρίνετε, αλλά είναι σημαντικό το παιδί να έχει κάποια όρια σχετικά με τις εκρήξεις του. Όταν το παιδί σας ηρεμήσει, καλό είναι με καλό τρόπο να του υπενθυμίσετε ότι στη ζωή υπάρχουν κανόνες, προσδοκίες και συνέπειες.

2 Τα συναισθήματα του παιδιού πρέπει να αναγνωρίζονται

Όλα τα συναισθήματα που εκφράζει το παιδί σας είναι αληθινά. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να τα αναγνωρίζετε, ιδιαίτερα όταν το βλέπετε ανήσυχο και αναστατωμένο. Θα πρέπει στη μεταξύ σας επικοινωνία να υπάρχει ενσυναίσθηση. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα απορρίπτετε τις ανησυχίες του, ακόμα και αν δεν ταιριάζουν στην ηλικία του. Επιπλέον, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και για την υπόλοιπη ζωή του είναι να του μάθετε πως έχει τον έλεγχο των συναισθημάτων του, άρα μπορεί να ελέγχει και το άγχος του. άγχος στα παιδιά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Αφήστε το παιδί να εκφράσει το άγχος του

Αν το παιδί σας είναι στα κόκκινα και βιώνει ένα κύμα μεγάλου άγχους, μπορεί να είναι δύσκολο να ηρεμήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μάλλον, δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να κόψετε αυτά τα έντονα συναισθήματα. Αρκεί να είστε δίπλα του με κατανόηση, υπομονή και μια αγκαλιά. Τη στιγμή της κρίσης απαιτείται ένας χώρος ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Το παιχνίδι στη φύση «χτίζει» την ανθεκτικότητά τους

Κάποια εργαλεία, τα οποία θα συζητήσετε με ένα ειδικό, μπορεί να βοηθήσουν. Οι βαθιές αναπνοές είναι ένα κοινός τρόπος που μπορεί να ηρεμήσει έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε κρίση, έστω και σε πρώτο επίπεδο.

4 Η ψυχραιμία βοηθάει

Η ψυχραιμία είναι πραγματικά αρετή και μπορεί να σας σώσει από πολλές δύσκολες καταστάσεις. Φροντίστε, λοιπόν, όσο δύσκολο και αν είναι σε μια δεδομένη στιγμή θυμού του παιδιού σας, να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Μπορεί και να το επηρεάσετε θετικά.

5 Μην αποφεύγετε συνεχώς όσα προκαλούν το άγχος του παιδιού σας

Είναι φυσιολογικό να προσπαθείτε να απομακρύνετε το παιδί σας από όσα του προκαλούν άγχος. Αλλά αν το άτομο που αντιμετωπίζει την αγχωτική διαταραχή βρίσκεται συνεχώς σε μια κατάσταση αποφυγής, αυτό μπορεί να επιδεινώσει το στρες και τους φόβους του. Είναι πολύ σημαντικό για τα αγχώδη παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες γενναιότητας. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί δυσκολεύεται να πάει στο σχολείο, υπενθυμίστε του ότι μπορεί να είναι δύσκολο αυτό, αλλά αποτελεί ευθύνη του, όπως ακριβώς λειτουργεί και η δουλειά για εσάς. Και μην ξεχνάτε να παραμένετε ήρεμοι όσο έντονα και αν είναι τα συναισθήματα των παιδιών στην κρίση άγχους. Φροντίστε να τα καθησυχάσετε, λέγοντας πως τα συναισθήματα είναι παροδικά, σε λίγο θα περάσουν και ότι είστε δίπλα τους. τι να γνωρίζετε για το άγχος στα παιδιά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 Να επαινείτε τα παιδιά

Μην ασχολείστε με τα παιδιά σας μόνο όταν αντιμετωπίζουν άγχος και βρίσκονται σε κρίση. Σημασία έχει να τους τονίζετε και τα καλά πράγματα, καθώς και αυτά για τα οποία είστε περήφανοι. Δοκιμάστε την επικοινωνία μαζί τους καθημερινά, ζητώντας από εκείνα να μοιραστούν την ημέρα τους. Μην περιμένετε να πάθουν κρίση άγχους για να τους μιλήσετε περισσότερο και πιο αληθινά.

Τέλος, να μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας. Κάνετε το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά σας. Προβλήματα θα προκύπτουν συνεχώς. Σημασία έχει να γνωρίζετε τα παιδιά σας, να αναγνωρίζετε τις ανάγκες τους και να τα υποστηρίζετε όταν χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη σε έναν ειδικό θα μπορούσε να εξομαλύνει πολύ την κατάσταση και να βοηθήσει τα ανήσυχα παιδιά με αγχώδεις διαταραχές.