Η επαφή με τη φύση είναι πολύ σημαντική τόσο για τα μικρά παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Το σώμα και το μυαλό του ανθρώπου χρειάζονται τη φυσική κίνηση, την επαφή με το χώμα, το νερό, τα δέντρα και τον αέρα. Ειδικά στην περίπτωση των μικρών παιδιών, τα οποία ακόμα αναπτύσσονται νοητικά και σωματικά, αλλά και των εφήβων που διανύουν μια διαφορετική περίοδο της εσωτερικής και εξωτερικής τους ανάπτυξης, η επαφή με τη φύση είναι απαραίτητη και επιβάλλεται να αποτελεί κομμάτι της εκπαίδευσής τους, γεγονός που υποστηρίζουν και οι επιστήμονες.

Μια μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε ε στο Journal of Environmental Psychology, επικεντρώθηκε σε 34 πειράματα έκθεσης στη φύση και διαπίστωσε ότι η επαφή των παιδιών και των εφήβων με τη φύση προκάλεσε βελτιώσεις στις ικανότητα συγκέντρωσης των συμμετεχόντων και στην εκτελεστική τους λειτουργία.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Το παιχνίδι στη φύση «χτίζει» την ανθεκτικότητά τους

Όταν αναφερόμαστε σε έκθεση στη φύση, βάλτε με το μυαλό σας ό,τι σας ευχαριστεί και μπορεί να ευχαριστήσει και τα παιδιά σας. Μπορεί να είναι πάρκα, λιβάδια, δάση ή κήποι. Με βάση τα επιστημονικά ευρήματα, όταν τα παιδιά και οι έφηβοι εκτίθενται σε ανάλογα φυσικά περιβάλλοντα βελτιώνεται η ψυχική τους υγεία, μειώνεται το στρες και η πιθανότητα κατάθλιψης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η φύση προσφέρει απλόχερα τη χαλάρωση και τη διαφυγή από τον «θόρυβο» της αστικής ζωής. Επιπλέον, η φύση μπορεί να συμβάλλει και στη σωματική ευεξία, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και θέτοντας το σώμα σε κίνηση.

Η συσχέτιση της φύσης με τις γνωστικές ικανότητες

Οι επιστήμονες άρχισαν να ερευνούν για τα οφέλη της φύσης και στη γνωστική λειτουργία. Δυστυχώς, η σύγχρονη απαιτητική καθημερινότητα σε συνδυασμό με τον ψηφιακό κόσμο και την υπερπληροφόρηση, οδηγούν σε ψυχική κόπωση, αποδυναμώνοντας μακροπρόθεσμα σύνθετες γνωστικές εργασίες του ανθρώπου. Σύμφωνα με τη Θεωρία Αποκατάστασης Προσοχής, η έκθεση στη φύση μπορεί να αναπληρώσει και να αποκαταστήσει αυτές τις απώλειες της γνωστικής ικανότητας. Πιο συγκεκριμένα, 22 μελέτες ανέφεραν συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης στη φύση και της γνωστικής απόδοσης. Από αυτές, οι 11 αφορούσαν παιδιά, οι 9 εφήβους και οι 2 αφορούσαν και τις δύο ηλικιακές ομάδες. Όταν τα αποτελέσματά τους εξετάστηκαν μαζί, οι συγγραφείς δεν βρήκαν σε κάποιες σημαντική σχέση μεταξύ της έκθεσης στη φύση και της γνωστικής απόδοσης.

Παρά τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των μελετών, η γενικότερη επαφή με τη φύση κάνει καλό και αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα από το γκρίζο αστικό τοπίο. Να εκπαιδεύετε τα παιδιά σας από μικρά να αγαπούν  το φυσικό περιβάλλον, να το σέβονται και να το επιζητούν για τη χαλάρωση και το παιχνίδι τους.