Πιθανόν οι περισσότερες σχέσεις στη ζωή σου έχουν επηρεαστεί από…καλά το κατάλαβες, τους γονείς σου. Οι γονείς σου είναι το πρώτο πρότυπο σχέσεων που λαμβάνεις. Ο τρόπος με τον οποίο δίνεις και λαμβάνεις αγάπη επηρεάζεται και διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τους δύο πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σου.

Στην πραγματικότητα, η πρώτη μας εμπειρία με έντονα συναισθήματα είναι με τους γονείς μας, και αυτά τα πρώτα χρόνια θέτουν τα θεμέλια για το πώς βλέπουμε, δίνουμε και λαμβάνουμε την αγάπη και τι θέλουμε από τις σχέσεις αργότερα στη ζωή μας.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Τι μας μαθαίνουν για τις ανθρώπινες σχέσεις;

Γνωρίζοντας με ποιο τρόπο οι γονείς επηρεάζουν τις μετέπειτα σχέσεις μας, είναι πιο εύκολο να είμαστε κατάλληλα πρότυπα για τα παιδιά μας, έτσι ώστε να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν πιο υγιείς σχέσεις μεγαλώνοντας.

Οι γονείς δείχνουν πώς να δείξουμε στοργή

Η σχέση των γονέων είναι το πρώτο και πιο επιδραστικό παράδειγμα για το πώς πρέπει να αλληλεπιδρούμε και να επικοινωνούμε σε μια ρομαντική σχέση. Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η αγάπη μεταξύ των γονέων επηρεάζει το παιδί. Αυτό είναι λογικό γιατί, αν το καλοσκεφτείτε, οι γονείς είναι το μοναδικό παράδειγμα για σχεδόν τα πάντα όσο είμαστε μικροί. Ένα παιδί πιθανότατα απλά αποδέχεται τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι γονείς του ως σωστό, ακόμα κι αν δεν είναι.

Αν για παράδειγμα οι γονείς ενός παιδιού δεν είναι πολύ εκδηλωτικοί, δεν το αγκαλιάζουν συχνά, αυτό το παιδί αργότερα δεν θα ξέρει πιθανότατα να δείχνει την αγάπη του μέσα από αγκαλιές.

Τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές

Οι γονείς του ίδιου φύλου χρησιμεύουν ως πρότυπα για τη συμπεριφορά μας και οι γονείς του αντίθετου φύλου προβάλλονται σε πιθανούς συντρόφους. Αυτό λειτουργεί και αντίστροφα, με την έννοια ότι μπορεί να αναζητήσουμε το αντίθετο ενός γονέα που ήταν αμέτοχος. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι ένα άτομο μπορεί να είναι υπερευαίσθητο στην κριτική και να τσακώνεται συχνά με τους συντρόφους του επειδή ο γονέας του ίδιου φύλου δυσκολευόταν να υπερασπιστεί τον εαυτό του και γινόταν… σάκος του μποξ στη σχέση.

Έχουμε την τάση να θέλουμε να μιμηθούμε τη σχέση των γονέων μας όταν αυτή γίνεται αντιληπτή ως υγιής και θετική, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Τα λόγια των γονέων ριζώνουν στο κεφάλι του παιδιού

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι θα συμφωνούσαν ότι κάθε προσωπική αλλαγή ξεκινά με την αυτογνωσία. Ξεκίνησε να εντοπίζεις από πού προέρχονται τα μοτίβα επικοινωνίας, οι σκέψεις και τα συναισθήματα. Αναλογίσου την δική σου παιδική ηλικία και προσπάθησε να θυμηθείς τα μοτίβα που είχες στην αλληλεπίδραση με τους γονείς σου.

Αναρωτήσου αν η δική σου ενήλικη φωνή των όσων σκέφτεσαι και πιστεύεις προέρχεται από κάποιον άλλο. Ύστερα να θυμάσαι ότι με τον ίδιο τρόπο επηρεάζεις κι εσύ το παιδί σου.

Οι γονείς επηρεάζουν το στυλ προσκόλλησης

Η ασφάλεια ή ανασφάλεια που αισθανόμαστε από τη σχέση μας με τους γονείς μας επηρεάζουν το στυλ προσκόλλησης ως ενήλικες. Για παράδειγμα, αν οι γονείς έδειχναν αγάπη, ανταποκρίνονταν στις ανάγκες μας και επικύρωναν τα συναισθήματά μας, ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουμε ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης. Στη συνέχεια, αναζητούμε και επιθυμούμε το ίδιο στυλ προσκόλλησης ως ενήλικες.

Από την άλλη πλευρά, αν είχαμε αναπτύξει ένα ανασφαλές στυλ προσκόλλησης με τους γονείς μας, μπορεί να έχουμε μια κατακερματισμένη αίσθηση του εαυτού μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος στις σχέσεις, αμφιβολία ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε τους άλλους και μερικές φορές, έχουμε μεγαλύτερη τάση να αναζητούμε σχέσεις που μιμούνται αυτή την ίδια προσκόλληση – όχι επειδή νιώθουμε καλά, αλλά επειδή μας είναι οικεία.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να παρέχουμε ασφάλεια και αγάπη στα παιδιά μας!