Το ότι μέσα στο σπίτι τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια και άνεση, δε σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκονται εκτός ορίων. Οι σαφείς κανόνες είναι απαραίτητοι για να μειωθούν τα προβλήματα συμπεριφοράς και να υπάρχει πειθαρχία. Και τα δύο είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του χαρακτήρα τους και την επίτευξη της ισορροπίας τους.

Υπάρχουν 4 βασικοί κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόζονται μέσα στο σπίτι και καλό είναι να τους ακολουθήσετε.

  1. Κανόνες ασφαλείας

Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ασφαλή σωματικά και συναισθηματικά. Μόνο έτσι θα αισθάνονται ελεύθερα να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τη φαντασία τους, απελευθερώνοντας όλη τη δημιουργική τους ενέργεια.

Οι κανόνες που εξασφαλίζουν τη σωματική τους ασφάλεια μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

«Μην ανοίγετε την πόρτα όταν δεν είμαι εγώ κοντά»

«Μην πηδάτε πάνω στα έπιπλα ή τρέχετε γύρω τους ανεξέλεγκτα»

Οι κανόνες, όμως, εγγυώνται και τη συναισθηματική ασφάλεια των παιδιών:

«Να μιλάτε ευγενικά στους άλλους ανθρώπους»

«Να ακούτε με σεβασμό τις ανάγκες των άλλων»

«Μην πληγώνετε τους άλλους»

«Μα ζητάτε συγγνώμη όταν κάνετε λάθος»

«Να είστε δίκαιοι»

  1. Κανόνες που αναπτύσσουν τις υγιεινές συνήθειες

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να φροντίζουν την υγεία τους από μικρά. Οι κανόνες από πολύ νωρίς θα δημιουργήσουν μια ισορροπημένη δομή. Να τους υπενθυμίζετε να βουρτσίζουν τα δόντια τους, να προτιμούν ένα υγιεινό πρωινό, να μαζεύουν τα βρώμικα ρούχα και να τα τοποθετούν στα άπλυτα.

Διαβάστε επίσης: Τρεις ώρες μακριά από την οθόνη αρκούν για να βελτιωθεί η ψυχική υγεία των παιδιών σας

Αν, μάλιστα, τα παιδιά αρχίζουν και τηρούν αυτούς τους κανόνες, θα αποφεύγεται η λογχομαχία μαζί τους. Αρκεί οι κανόνες να είναι ξεκάθαροι, το ίδιο και οι συνέπειες αν δεν τηρούνται.

  1. Κανόνες για τις κοινωνικές δεξιότητες

Τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν πώς θα αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και πώς θα συμπεριφέρονται στους συνομηλίκους και τους μεγαλύτερούς τους. Ξεκινήστε από το να μάθετε στα παιδιά να μοιράζονται τα παιχνίδια με τα αδέρφια τους. Καθορίστε κανόνες ώστε τα παιδιά να απομακρύνονται από την οθόνη μέσα στην ημέρα και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες

  1. Κανόνες για τον πραγματικό κόσμο

Μην ξεχνάτε, όμως, ότι η πραγματική ζωή εξελίσσεται έξω από το σπίτι. Οπότε, είναι σημαντικό τα παιδιά να προετοιμαστούν για την εργασία και την κοινωνία έξω από το οικογενειακό περιβάλλον. Διδάξτε στα παιδιά να διαχειρίζονται σωστά τα χρήματα και να μάθουν να αποταμιεύουν.

Αν τηρούνται αυτοί οι κανόνες σε καθημερινή βάση, τα παιδιά θα μεγαλώσουν πιο ισορροπημένα και θα προετοιμαστούν πιο ομαλά για την ενήλικη ζωή.