Αν στο σπίτι υπάρχει ένα ζωάκι, γνωρίζετε καλά πως ο ύπνος με κατοικίδιο είναι (σχεδόν) μονόδρομος! Τα αγαπημένα μας ζωάκια λατρεύουν να τριπώνουν στο κρεβάτι μας και να μας κρατούν συντροφιά τα βράδια, και φυσικά λατρεύουν να κοιμούνται στην αγκαλιά των παιδιών. Τα παιδιά με τη σειρά τους χαίρονται να αγκαλιάζουν έναν τριχωτό φίλο για να κοιμηθούν.

Ωστόσο, σίγουρα έχεις αναρωτηθεί κατά πόσο είναι καλό το παιδί σου και το κατοικίδιό σου να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι και μήπως ήρθε η ώρα να χωρίσεις τους αγαπημένους φίλους τις βραδινές ώρες…

Διαβάστε επίσης: Κατοικίδια και παιδιά: Τα οφέλη μιας υπέροχης φιλίας

Είναι ο ύπνος με κατοικίδιο καλός για τα παιδιά;

Η φιλία αυτή ανάμεσα στο παιδί και το κατοικίδιο δεν χρειάζεται να κάνει διάλειμμα στον ύπνο, καθώς τα παιδιά μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν αν μοιραστούν το κρεβάτι τους με το τετράποδο μέλος της οικογένειας. Η πεποίθηση αυτή αποδείχτηκε και επιστημονικά, μέσα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Παιδιατρικής Ψυχολογίας Δημόσιας Υγείας της Concordia.

Οι επιστήμονες κατηγοριοποίησαν τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα σε τρείς ομάδες ανάλογα με το πόσο συχνά κοιμόντουσαν με τα κατοικίδιά τους: ποτέ, σπάνια και συχνά. Στη συνέχεια, συνέκριναν τις τρεις ομάδες σε ένα ευρύ φάσμα μεταβλητών ύπνου για να δουν αν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Οι ερευνητές επίσης συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με την διάρκεια του ύπνου των παιδιών, πόση ώρα τους πήρε να αποκοιμηθούν, αλλά και πόσο ποιοτικός ήταν ο ύπνος τους.

Τα παιδιά και οι γονείς απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την ώρα και την υγιεινή του ύπνου. Τα παιδιά εφοδιάστηκαν επίσης με μια εξειδικευμένη συσκευή για μια νύχτα έτσι ώστε οι ερευνητές να καταγράφουν τα εγκεφαλικά κύματα ενώ κοιμόντουσαν.

Τα παιδιά που μοιραζόντουσαν το κρεβάτι τους με το κατοικίδιο πιο συχνά είχαν καλύτερο ύπνο από όσα δεν το μοιραζόντουσαν ή το μοιραζόντουσαν σπάνια. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι ότι τα παιδιά τείνουν να θεωρούν τα κατοικίδια φίλους τους, γεγονός που τα κάνει να αισθάνονται πιο άνετα και ως αποτέλεσμα να κοιμούνται καλύτερα.

Κανόνες υγιεινής για τα παιδιά

Όσο ωφέλιμος κι αν είναι ο ύπνος με το κατοικίδιο για τα παιδιά είναι σημαντικό να τηρηθούν μερικοί κανόνες υγιεινής για να παραμένουν τα παιδιά υγιή:

  • Ξεχωριστό σκέπασμα για το κατοικίδιο: Βάλε στο κρεβατάκι του παιδιού (και πάνω από το σεντόνι του) ένα κουβερτάκι στο οποίο κοιμάται συχνά το κατοικίδιο, έτσι ώστε οι τρίχες να περιοριστούν, όσο γίνεται, εκεί.
  • Συχνό κούρεμα και πλύσιμο του κατοικιδίου: Είναι πολύ σημαντικό να πλένεις και να χτενίζεις συχνά το κατοικίδιο, έτσι ώστε να μαδάει λιγότερο και να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό γίνεται!
  • Συχνό πλύσιμο των σκεπασμάτων: Χρησιμοποίησε ζεστό νερό και υποαλλεργικά απορρυπαντικά για να απομακρύνεις αποτελεσματικά τις τρίχες των κατοικίδιων ζώων και όλα τα πιθανά αλλεργιογόνα. Πλένε, τέλος, τα σκεπάσματα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να δημιουργήσεις ένα πιο υγιεινό περιβάλλον.