Οι ερμηνείες για την καλοσύνη και την ευγένεια είναι πολλές, αλλά στη βάση τους βρίσκεται, σε όλες τις περιπτώσεις, η εκτίμηση και η αλληλοβοήθεια προς το συνάνθρωπο που θέτει λίγο πιο πίσω το προσωπικό συμφέρον.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να διατηρούμε ζωντανές τέτοιες αξίες και να τις μεταδίδουμε στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Για τα παιδιά που ανακαλύπτουν τον κόσμο με τα δικά τους αθώα μάτια, η ευγένεια μπορεί να αποτυπώνεται χαϊδεύοντας την πλάτη ενός φίλου που φοβάται, πιάνοντας το χέρι ενός ηλικιωμένου, δίνοντας το μισό κομμάτι κέικ στ’ αδέρφια τους, καθησυχάζοντας ένα φίλο που είναι θλιμμένος.

Φροντίστε το μεγάλωμα των παιδιών σας να περιέχει μπόλικες δόσεις ευγένειας, οι οποίες πηγάζουν από τα απλά καθημερινά πράγματα μέσα στην οικογένεια. Οι παρακάτω 6 απλοί τρόποι θα σας βοηθήσουν.

  1. Εξηγήστε τους τι σημαίνει ευγένεια

Αρχίστε να μιλάτε μέσα στην οικογένεια για το τι σημαίνει ευγένεια και πώς αυτή μπορεί να γίνει πράξη καθημερινά. Όλα ξεκινούν από την ενσυναίσθηση, η οποία αναπτύσσεται λίγο αργότερα στο μυαλό των παιδιών. Είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά να μεταχειρίζονται τους ανθρώπους όπως θα ήθελαν και τα ίδια να τους φέρονται οι άλλοι. Ωστόσο, είναι εξίσου πολύτιμο να τα βοηθήσετε να ξεχωρίσουν το γεγονός ότι δεν αρέσουν σε όλους τους ανθρώπους όσα αρέσουν στα ίδια. Γι’ αυτό, θα πρέπει να μάθουν να κατανοούν ότι συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους με τον τρόπο που είναι καλύτερο για εκείνους.

  1. Ενισχύστε τη φαντασία τους

Η φαντασία θα βοηθήσει τα παιδιά να καταφέρουν να μπουν στη θέση οποιουδήποτε άλλου. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να κατανοήσουν την κατάστασή του και να νιώσουν συμπόνια. Ξεκινήστε να παίζετε παιχνίδια μαζί τους με ερωτήσεις και φανταστικά σενάρια. Για παράδειγμα, ρωτήστε τα «Πώς πιστεύεις ότι θα ήταν να κοιμάσαι έξω τον χειμώνα με το κρύο και να μην έχεις φαγητό;» ή επίσης, «Αυτό το σκυλάκι έχει χτυπήσει και είναι μόνο του στον δρόμο

Διαβάστε επίσης: Έλεγχος: Μήπως το παρακάνουμε;

Τι πιστεύεις ότι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό, πως νιώθεις;». Μην προτρέχετε εκφράζοντας τη δική σας κρίση σε αυτά τα ερωτήματα. Αφήστε το παιδί να φτιάξει την εικόνα στο μυαλό του και να αντιδράσει αναλόγως. Με την πάροδο του χρόνου και την εξάσκηση, η ευγενική αντίδραση και η καλοσύνη θα έρχονται αυτόματα και φυσικά στο νου του παιδιού.

  1. Γίνετε το ευγενικό παράδειγμά τους

Τα παιδιά, από πολύ μικρά, αντιγράφουν τους γονείς τους, οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπο. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, καθημερινά να φέρεστε ευγενικά και να δίνετε το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά παρακολουθούν τα ευχαριστώ που ακούν στο τηλέφωνο ή σε μια αλληλεπίδρασή σας στο δρόμο. Θα αποτυπώσουν στο μυαλό τους την εικόνα που μπορεί να προσφέρετε γεύμα σε έναν άστεγο ή θα βοηθήσετε ένα μικρό χτυπημένο γατάκι. Και φυσικά, το πιο σημαντικό είναι να φέρεστε και στα ίδια τα παιδιά σας με ευγένεια, ακούγοντας πραγματικά τις ανάγκες τους και προσφέροντας αγάπη, έπαινο, γέλιο και προσοχή. Τέλος, τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα και παρατηρούν ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο φέρεστε στον εαυτό σας. Να μην τον επικρίνετε και να τον αγαπάτε. Θα βοηθήσετε και τα πδιά σας να κάνουν το ίδιο αργότερα.

  1. Ενθαρρύνετε τις ευγενικές συνήθειες

Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικές είναι οι έννοιες της ευγένειας, της καλοσύνης, της υπεράσπισης, της παρηγοριάς και του εθελοντισμού. Ενισχύστε αυτές τις ευγενικές τους συνήθειες καθημερινά, καλλιεργώντας μια θετική στάση απέναντι σε καλοσυνάτες και ευγενικές πράξεις τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «Ήταν πολύ ευγενικό που έδωσες το μισό γεύμα σου στο συμμαθητή σου που πεινούσε και δεν είχε να φάει».

  1. Μάθετε στα παιδιά σας ότι η ευγένεια δεν είναι μια εύκολη υπόθεση

Θα πρέπει να υπενθυμίζετε στα παιδιά σας ότι το να είναι ευγενικά δεν θα τους είναι πάντα ευχάριστο. Μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν τη συμπόνια τους σε κάποιον που πενθεί ή να μοιραστούν το μπισκότο τους με τον φίλο που τους έχει ενοχλήσει. Όσο πιο πολύ, όμως, συνηθίζουν τα παιδιά να συμπεριφέρονται ευγενικά, τόσο πιο φυσικά θα τους βγαίνει όσο αμήχανα κι αν τους κάνει η κατάσταση να αισθάνονται.

  1. Καθοδηγήστε τα παιδιά σας να παρατηρούν τα αποτελέσματα της ευγένειας

Θα νιώσουν πολύ πιο όμορφα τα παιδιά σας αν καταφέρουν να παρατηρήσουν τα αποτελέσματα των ευγενικών πράξεών τους στους άλλους αλλά και στον εαυτό τους. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό, να βλέπουν τη δύναμη που έχουν τα θετικά συναισθήματα που παίρνουν ως ανταμοιβή από τη ευγένεια που προσφέρουν.