Ηλιος, καταγάλανα νερά, παγωτά και ατέλειωτο παιχνίδι. Αυτές είναι οι λέξεις που περιγράφουν το πιο συναρπαστικό καλοκαίρι για τους μικρούς μας φίλους. Η ανεμελιά του καλοκαιριού όμως, δεν πρέπει να σας παρασύρει, μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες κρύβουν κινδύνους. Για να τους αποφύγετε, αρκεί να οργανωθείτε και να προνοήσετε, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα ώστε να απολαύσετε τις βουτιές το καλοκαίρι με ασφάλεια.
Διαβάστε επίσης: Οι 4 κανόνες που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά στο σπίτι
Προστασία στην πισίνα
Ενώ οι περισσότεροι κανόνες ασφαλείας για τη θάλασσα ισχύουν και για την πισίνα, μερικά επιπλέον πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου περιλαμβάνουν:
- Βεβαιωθείτε ότι η πισίνα διαθέτει ναυαγοσώστη, εκπαιδευμένο στη διάσωση μικρών κολυμβητών. Όπως και να έχει, παραμείνετε σε εγρήγορση για την αποφυγή κάθε απροόπτου.
- Πριν βουτήξουν, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν κάνει ντους και όταν βγουν από το νερό καθαρίστε τα αφτιά τους για να προλάβετε τυχόν ωτίτιδα.
- Βεβαιωθείτε ότι τόσο το νερό όσο και η πισίνα καθαρίζονται σωστά και αποφύγετε να μπείτε εάν το νερό είναι θολό.
- Υπενθυμίστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να τρέχουν γύρω από την πισίνα, μιας και είναι πολύ εύκολο να γλιστρήσουν και να τραυματιστούν σοβαρά.
Εάν έχετε τη δυνατότητα, εφαρμόστε εμπόδια περιμετρικά της πισίνας για να περιορίσετε την πρόσβαση.
Προστασία στη θάλασσα
Οι εξορμήσεις στην παραλία αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για αμέτρητα μακροβούτια, κολύμπι και, φυσικά, παιχνίδια στην άμμο. Ωστόσο, τότε είναι που ο κίνδυνος ατυχήματος ή πνιγμού αυξάνεται σημαντικά. Για να απολαύσετε τα μπάνια σας δίχως άγχη, θυμηθείτε:
- Είτε επισκέπτεστε μια παραλία για πρώτη φορά είτε επιστρέφετε στην αγαπημένη σας, αναζητήστε πληροφορίες και ρωτήστε για οτιδήποτε ασυνήθιστο, μιας και τα θαλάσσια οικοσυστήματα μεταβάλλονται και ως εκ τούτου μπορεί να μην είναι κατάλληλη για παιδιά.
- Προτιμήστε τις παραλίες με ναυαγοσώστη και εκείνες που έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία.
- Μην αφήνετε τα παιδιά ασυνόδευτα, ακόμα κι αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή παίζουν στα ρηχά. Έχετε κατά νου ότι όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο κοντά του οφείλετε να βρίσκεστε. Υπολογίστε ότι θα πρέπει να μπορείτε να το πιάσετε απλώνοντας το χέρι σας.
- Θυμηθείτε να μην αφήνετε τα παιδιά να κολυμπούν μόνα τους, ακόμα κι αν έχουν εκπαίδευση πισίνας. Τα μπρατσάκια δεν αρκούν, καθώς ένα ξαφνικό φύσημα αέρα είναι ικανό να τα παρασύρει προς τα βαθιά.
- Μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη πάνω σε φουσκωτά, καθώς προσδίδουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπούν ή να παρασυρθούν από ρεύματα.
- Παραμείνετε σε εγρήγορση και μην υποθέσετε ότι το μεγαλύτερο αδερφάκι ή κάποιος άλλος συγγενείς θα παρακολουθεί. Αποφύγετε αντιπερισπασμούς όπως το να χαζεύετε στο κινητό σας.
- Θυμηθείτε ότι είναι ασφαλές να μπείτε στο νερό περίπου τρεις ώρες μετά την κατανάλωση γεύματος, που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισρόφησης.
- Δείξτε προσοχή και με το παιχνίδι στην άμμο, μιας και η πτώση σε ένα βαθύ σκάμμα είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς.
- Υπενθυμίστε στα μεγαλύτερα παιδιά να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, να μην κολυμπούν κοντά σε βράχια, να μη γυρνούν την πλάτη στα κύματα για να μην αιφνιδιαστούν και να αποφεύγουν τις βουτιές με το κεφάλι. Εξηγήστε τους πως, εάν κουραστούν, είναι σημαντικό να μην πανικοβληθούν, αλλά να γυρίσουν σε ύπτια θέση για να ξεκουραστούν. Μόλις ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, μπορούν να επιστρέψουν στη στεριά με ασφάλεια.
- Εάν διαπιστώσουν ότι κάποιος χρειάζεται βοήθεια, τονίστε τους ότι αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να φωνάξουν για βοήθεια και όχι να βουτήξουν τα ίδια στη θάλασσα.
Οδηγίες προς ναυτιλλομένους
Είτε βρίσκεστε στο βουνό είτε στη θάλασσα, είτε το παιδί τρέχει στο πάρκο είτε φτιάχνει κάστρα στην άμμο, είναι σημαντικό να λάβετε αυξημένα μέτρα απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, για να αποφύγετε εγκαύματα, θερμοπληξία και αφυδάτωση. Μειώστε την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες που ο ήλιος είναι εντονότερος (μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα). Εάν τελικά μείνετε έξω, φροντίστε το παιδί να βρίσκεται τον περισσότερο χρόνο στη σκιά. Περιορίστε τις εξόδους τις ημέρες με καύσωνα.
Προμηθευτείτε αντηλιακό με ειδική σύνθεση που σέβεται τη βρεφική και παιδική επιδερμίδα και εφαρμόστε το στο δέρμα τους περίπου μία ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο. Εάν βρίσκεστε στην παραλία, την πισίνα ή σε οποιονδήποτε άλλο εξωτερικό χώρο, θυμηθείτε να το ανανεώνετε ανά δύο ώρες ή και νωρίτερα, εάν τα παιδιά βραχούν. Απλώνοντας το αντηλιακό, μην ξεχνάτε να δώσετε έμφαση σε σημεία που συνήθως παραμελούμε, όπως το πίσω μέρος των αφτιών, ο σβέρκος, τα πέλματα, τα γόνατα και οι ώμοι.
Επιπλέον, εφοδιάστε τα με γυαλιά ηλίου και καπέλο και επιλέξτε φαρδιά, ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, που δεν απορροφούν τη θερμότητα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, βεβαιωθείτε ότι πίνουν αρκετό νερό ή χυμούς ή ότι τρώνε φρούτα για να μειώσετε το ενδεχόμενο της αφυδάτωσης. Ανά τακτά διαστήματα, ελέγξτε το παιδί για συμπτώματα θερμοπληξίας, όπως πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία, εμετός, γρήγορη αναπνοή ή ταχυκαρδία.
Προετοιμαστείτε και για τα τσιμπήματα, καθώς έντομα και τσούχτρες αποτελούν μια διαχρονική καλοκαιρινή ενόχληση. Κρατήστε μακριά μέλισσες, κουνούπια και τσιμπούρια με τη χρήση εντομοαπωθητικού, αποφύγετε όμως την εφαρμογή στο πρόσωπο και τα χέρια του παιδιού, καθώς μπορεί να τα βάλει στο στόμα του. Εναλλακτικά, φορέστε του μακρύ παντελόνι και μπλουζάκι, ειδικά τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, όπως το σούρουπο που τα κουνούπια κάνουν την εμφάνισή τους. Οι αντιισταμινικές αλοιφές συχνά αποδεικνύονται πολύτιμες και φροντίστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι εάν το παιδί έχει κάποια αλλεργία.