Ο σύντροφός σου έχει ήδη παιδιά; Ως θετή μαμά, θέλεις να αναπτύξεις μια καλή σχέση με τα παιδιά του ανθρώπου που αγαπάς και που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής του. Από πού μπορείς να ξεκινήσεις; Αρχικά, είναι σημαντικό να ορίσεις τι σημαίνει για εσένα καλός γονέας ώστε να έχεις στο μυαλό σου το παράδειγμα αυτού του δεσμού που σκοπεύεις να αναπτύξεις. Επιπλέον, θα ήταν καλό να έχεις κατά νου τα παρακάτω.
Διαβάστε επίσης: Γονείς: Χάνουμε ποτέ τον ρόλο μας;
Έλα κοντά στα παιδιά ως θετή μαμά
Για να έρθεις κοντά σε ένα άτομο πρέπει να το γνωρίσεις. Αν λοιπόν θέλεις να δημιουργήσεις έναν δυνατό δεσμό, μάθε τα ενδιαφέροντα των παιδιών, παίξε μαζί τους και δείξε ενδιαφέρον για τις ασχολίες τους. Μην προσπαθείς να κερδίσεις την αγάπη τους με το να είσαι υπερβολικά γενναιόδωρη ή να λες συνέχεια ναι. Μπορείς επίσης να διαφωνείς με τη συμπεριφορά του παιδιού, πάντα βέβαια με σεβασμό.
Αποδέξου ότι κάθε οικογένεια έχει τους δικούς κανόνες
Απέφυγε να επιβάλεις την άποψή σου για τα πράγματα σα να πρόκειται για έναν καθολικό κανόνα και σα να υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λειτουργεί μια οικογένεια. Έχε κατά νου ότι έρχεσαι για να γίνεις μέρος μιας ομάδας που ήδη υπήρχε και λειτουργούσε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό μπορεί να αλλάξει και να εμπλουτιστεί, αλλά η επιβολή δεν είναι ο τρόπος.
Απέφυγε τις συγκρίσεις
Φράσεις όπως “στο δικό μου σπίτι, αυτό δεν επιτρεπόταν”, καλό είναι να αποφεύγονται, όπως και οι συγκρίσεις ή τα αρνητικά σχόλια που αναφέρονται στον άλλο γονέα.
Φτιάξτε νέες ρουτίνες μαζί
Δημιουργήστε με τα παιδιά και με τον σύντροφο σου συνήθειες και ρουτίνες που θα προσφέρουν χαρά και διασκέδαση στα παιδιά, για παράδειγμα μπορείτε κάθε Παρασκευή να πηγαίνετε στο σινεμά. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αλλά και εσείς, θα έχετε μια συνήθεια και ρουτίνα για την οποία θα ανυπομονείτε.
Θέσε όρια με σεβασμό
Δεν θα πρέπει να είσαι τόσο ευέλικτη ώστε να φαίνεται ότι δεν υπάρχουν όρια, ούτε θα πρέπει να είσαι αυταρχική, διότι καμία από τις δύο προσεγγίσεις δεν είναι ωφέλιμη και αποδοτική. Αν το παιδί του συντρόφου σου δεν σε σέβεται, μπορείς να του επισημάνεις ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σωστή και πώς σε κάνει να αισθάνεσαι.
Δώσε χρόνο στο παιδί να σε δεχτεί ως θετή μαμά
Το παιδί θέλει το χρόνο του για να σε συνηθίσει. Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις σταδιακά βήματα, για παράδειγμα να κοιμάσαι μερικά μόνο βράδια στο σπίτι του συντρόφου σου, πριν μετακομίσεις εκεί, ώστε το παιδί να προσαρμόζεται στην νέα πραγματικότητα. Επίσης αν βλέπεις ότι το παιδί δεν σε δέχεται, μην απογοητεύεσαι, δώσε του το χρόνο του και συνέχισε να προσπαθείς, χωρίς ωστόσο να το πιέζεις. Είναι ακόμη σημαντικό να δίνεις στον σύντροφο σου χρόνο να περνάει με το παιδί του μόνο του, για να μην αισθάνεται ότι κάποιος μπαίνει στη μέση στη σχέση τους.