Όταν τα παιδιά βγαίνουν από τη ρουτίνα του σχολείου και ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών το καλοκαίρι, η διατροφή τους απορρυθμίζεται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν Αμερικανοί ερευνητές, φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τα παιδιά καταναλώνουν υψηλότερη ποσότητα ζάχαρης και λιγότερα λαχανικά, ενώ βλέπουν περισσότερη ώρα τηλεόραση συγκριτικά με την υπόλοιπη χρονιά.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of School Health», χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από περίπου 6.500 παιδιά και εφήβους. Οι ερευνητές επέλεξαν τρεις βασικούς δείκτες σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη των συμμετεχόντων: τη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και την κατανάλωση λαχανικών (σε φλιτζάνια/ημέρα) και ζάχαρης (σε κουταλιές γλυκού/ημέρα). Επιπλέον, αξιολόγησαν τις μεταβολές στο χρόνο τηλεθέασης. Συνολικά, βρέθηκε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα παιδιά περνούσαν καθημερινά 20 λεπτά παραπάνω μπροστά από την τηλεόραση και κατανάλωναν περισσότερη ζάχαρη και λιγότερα λαχανικά, κατά 2 κουταλάκια του γλυκού και 0,2 φλιτζάνι αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: 5 kid-friendly σνακ για το καλοκαίρι

Tι πρέπει να περιλαµβάνει η διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι

Γενικότερα, η διατροφή του παιδιού μας είναι κάτι που μας απασχολεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μπαίνοντας όμως στους πιο ζεστούς μήνες, πέρα από τις κλασικές συμβουλές για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που θα εξασφαλίσει τη σωστή του ανάπτυξη, η ιδιαιτερότητα αυτής της περιόδου επιβάλλει και μια ανάλογη διατροφική φροντίδα. Καθώς λοιπόν το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, για να εξασφαλίσετε και να αναπληρώσετε επαρκώς στο παιδί σας τα διατροφικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού του, θα πρέπει:

  •  Να διατηρείτε έναν καλό προγραμματισμό στο διαιτολόγιό του.
  • Να μην αφήνετε μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των γευμάτων του.
  • Να φροντίζετε να τρώει ένα καλό πρωινό.
  • Να έχει αρκετά μικρογεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Να καταναλώνει επαρκείς ποσότητες λαχανικών (τουλάχιστον μία μεγάλη σαλάτα).
  • Να προσπαθείτε να μην τρώει αργά το βράδυ.
  • Να πίνει αρκετό νερό και (φυσικούς) χυμούς φρούτων και λαχανικών.
  • Να τρώει τουλάχιστον δύο με τρία φρούτα καθημερινά.
  • Να πίνει αρκετό γάλα και να τρώει γιαούρτι, που λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε νερό αποτελούν πρόσθετες πηγές ενυδάτωσης.

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν μια περίοδο ξεκούρασης και διασκέδασης για τα παιδιά. Παράλληλα, το γεγονός ότι ακολουθούν ένα πολύ διαφορετικό και ελεύθερο υποχρεώσεων πρόγραμμα συχνά οδηγεί σε σημαντικές αποκλίσεις από τις διατροφικές τους συνήθειες. Στις εν λόγω αποκλίσεις συμβάλλουν πολλές φορές και οι γιαγιάδες ή οι παππούδες που φροντίζουν τα παιδιά για περισσότερες ώρες και πιθανότατα τηρούν μια πιο ελαστική στάση όσον αφορά τη σχέση τους με το φαγητό. Εάν ωστόσο ανησυχείτε πως μπορεί να κακομάθουν το παιδί σας δίνοντάς του περισσότερες «λιχουδιές» ή να δημιουργήσουν συνήθειες που θα είναι δύσκολο να περιορίσετε στη συνέχεια, δεν έχετε παρά να το συζητήσετε μαζί τους.

Ειδικότερα, εξηγήστε τους λόγους για τους οποίους θέλετε το παιδί σας να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόγραμμα που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Επιπλέον, αναφέρετε κανόνες που τυχόν έχετε συμφωνήσει με το παιδί σας, σχετικά με την κατανάλωση γλυκών ή παγωτού για παράδειγμα, και ζητήστε ευγενικά να τους ακολουθήσουν κι εκείνοι. Τέλος, θα ήταν καλό να αποσαφηνίσετε κάποιους μύθους αναφορικά με τη διατροφή των παιδιών, καθώς και να τους υπενθυμίσετε πως και εκείνοι αποτελούν πρότυπα για τα εγγόνια τους και συνεπώς θα πρέπει να τους δίνουν το καλό παράδειγμα, υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία τον Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην κλινική διατροφή και αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.