Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζονται αρκετά και οι σχέσεις των ανθρώπων, ενώ τα πρότυπα αλλάζουν. Όλο και περισσότερα άτομα, νεαρής κυρίως ηλικίας, απολαμβάνουν τη μοναξιά και τείνουν να αισθάνονται πιο ευχαριστημένα και χαρούμενα μόνα τους, ως singles.

Έρευνα που διεξήχθη από ομάδα ψυχολόγων στη Γερμανία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin, εξέτασε πώς η ευχαρίστηση της εργένικης ζωής αλλάζει με την πάροδο του χρόνου σε διάφορες ηλικίες. Ειδικότερα, φαίνεται ότι οι έφηβοι που γεννήθηκαν μεταξύ 2001 και 2003 παρουσίασαν πολύ υψηλά επίπεδα ικανοποίησης ως single σε σχέση με εκείνους που γεννήθηκαν δέκα χρόνια πιο νωρίς.

Διαβάστε επίσης: Εξάρτηση στα smartphones: Ποιοι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς;

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα δεδομένα ισχύουν στους εφήβους, καθώς στους εικοσάρηδες και τους τριαντάρηδες δεν παρατηρείται η ίδια ικανοποίηση στην εργένικη ζωή. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινωνία, και άρα επηρεάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις νεότερες γενιές.

Singles: Αναβολή της ρομαντικής σχέσης και εαυτός σε προτεραιότητα;

«Οι έφηβοι στις μέρες μας μπορεί να αναβάλλουν την οποιαδήποτε διαπροσωπική – ερωτική σχέση, δίνοντας προτεραιότητα στην προσωπική αυτονομία και την ατομική ολοκλήρωση. Δείχνουν να αγκαλιάζουν την εργένικη ζωή πιο ανοιχτά», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. Ωστόσο, τονίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα το φαινόμενο και ολόκληρο το φάσμα των αιτιών που έχουν οδηγήσει σε αυτά τα αποτελέσματα.

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε συναισθήματα ικανοποίησης από την εργένικη ζωή σε αρκετές ηλικιακές ομάδες. Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι εργένηδες φαίνονται πιο ευχαριστημένοι από τους πιο μεγάλους. Ταυτόχρονα, εκείνοι που χαρακτηρίζονται από χαμηλά επίπεδα νευρωτικής συμπεριφοράς ανέφεραν, επίσης, μεγαλύτερη ικανοποίηση με την εργένικη ζωή.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός, ότι όσο περνούσαν τα χρόνια η ικανοποίηση των ανθρώπων από την εργένικη ζωή άρχισε να μειώνεται σταδιακά. Δυστυχώς, όμως, η ευχαρίστηση μειωνόταν γενικότερα και απέναντι στη ζωή.

Ανάγκη για αναδιαμόρφωση της κοινωνίας;

Ίσως, αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν κάτι που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην εποχή μας. Οι νεότεροι άνθρωποι δύσκολα διατίθενται να μπουν σε μια ρομαντική σχέση, γι’ αυτό και δηλώνουν ικανοποιημένοι ως single. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι είναι καλύτερο να είσαι single και χειρότερο να βρίσκεσαι σε σχέση ή το αντίστροφο.

Καθώς η κοινωνία συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε αυτές τις τάσεις, ώστε να διαμορφώσουμε καλύτερα τη ζωή μας. Επιβάλλεται να μελετηθεί και να εφαρμοστεί στρατηγική για τη βελτίωση της ατομικής ευημερίας και κοινωνικές πολιτικές για την οικογενειακή δομή και κάθε αλλαγή στα δημογραφικά στοιχεία της κάθε χώρας. Σκοπός της κάθε κοινωνίας είναι να έχει υγιείς, χαρούμενους και ικανοποιημένους πολιτες είτε ως single είτε δεσμευμένους.