Το καλοκαίρι δίνει στα παιδιά μια ανάσα από το σχολείο και χρόνο για να κάνουν δραστηριότητες που απολαμβάνουν στη θάλασσα, την πισίνα και τη φύση. Όσο κι αν τα παιδιά αλλά κι εσείς απολαμβάνετε τις καλοκαιρινές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, τα ατυχήματα είναι αρκετά συχνά. Κάποια από αυτά μάλιστα μπορεί να είναι σοβαρά και για αυτο πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Παρακάτω θα δούμε τις καλοκαιρινές δραστηριότητες που κρύβουν τους περισσότερους κινδύνους, έτσι ώστε να προστατεύετε το παιδί σας καταλλήλως και να περάσετε ένα ασφαλές και ήρεμο καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης: Παιδικό μαγιό: Αυτό είναι το χρώμα που πρέπει να αποφύγετε

Οι καλοκαρινές δραστηριότητες που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή

Κολύμβηση και παιχνίδι κοντά στο νερό

Το νερό μπορεί να γίνει ένα πολύ επικίνδυνο περιβάλλον για τα παιδιά, ακόμη κι αν ξέρουν να κολυμπούν. Ο πνιγμός είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παιδιών από 1 εώς 4 ετών σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αλλά ο πνιγμός ακόμη κι αν δεν είναι θανατηφόρος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά προβλήματα ή/και μόνιμη αναπηρία. Οπότε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τα παιδιά να βρίσκονται σε μια πισίνα ή στη θάλασσα χωρίς επιβλεψη, όσο καλό κολύμπι κι αν γνωρίζουν και ακόμη κι αν φοράνε σωσίβιο ή μπρατσάκια.

Ποδηλασία χωρίς κράνος

Το ποδήλατο είναι από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών, ωστόσο μπορεί να γίνει και αυτό επικίνδυνο. Μια δυνατή πτώση με το ποδήλατο μπορεί να προκαλέσει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Για αυτό είναι σημαντικό το παιδί να φοράει κατάλληλο κράνος για το μέγεθος του κεφαλιού του και να το φοράει σωστά. Μπορείτε να επισκεφθείτε ένα κατάστημα για να δείτε τι του ταιριάζει καλύτερα και να σας δείξουν πώς γίνεται η κατάλληλη τοποθέτηση. Το κράνος δεν πρέπει να αφήνει κενό ανάμεσα στο κεφάλι του παιδιού και τον αφρό του κράνους, το κάτω μέρος του μαξιλαριού μέσα στο μπροστινό μέρος του κράνους θα πρέπει να βρίσκεται ένα έως δύο δάχτυλα πάνω από τα φρύδια τους, το πίσω μέρος δεν θα πρέπει να αγγίζει την κορυφή του λαιμού τους και ο ιμάντας του πηγουνιού θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτός ώστε να μην υπάρχει περισσότερο από ένα ή δύο δάχτυλα κενό μεταξύ του πηγουνιού και του ιμάντα.

Σύμφωνα με έρευνες τα κράνη μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών στο κεφάλι, τον εγκέφαλο και το πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν μηχανοκίνητα οχήματα, για τους ποδηλάτες όλων των ηλικιών.

Παιχνίδι στον καύσωνα

Δεδομένου ότι στις 21 Ιουλίου του 2024 ζήσαμε την πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί στη Γη, κατανοούμε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να προστατευόμαστε από τη ζέστη. Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και να οδηγήσει σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη. Τα παιδιά, ειδικά τα μικρά, είναι λιγότερο ικανά να θερμορυθμίσουν και έχουν μικρότερη αντοχή στη θερμότητα από τους ενήλικες, για αυτό και είναι πιο ευαίσθητα στις ασθένειες που προκαλούνται από τον καύσωνα.

Για αυτό τα παιδιά πρέπει να παίζουν το καλοκαίρι σε εξωτερικούς χώρους μόνο νωρίς το πρωί ή αφού πέσει ο ήλιος, να ενυδατώνονται συχνά και προστατεύονται με καπέλα, φαρδιά ρούχα και υφάσματα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Δεν πρέπει επίσης ποτέ να ξεχνάτε το αντηλιακό.