Με τα βλέμματα όλου του κόσμου να είναι στραμμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γονείς και προπονητές σκέφτονται το μέλλον που μπορεί να έχουν οι νέοι αθλητές. Μεγάλο κομμάτι της απόδοσης όλων των αθλητών, μικρών και μεγάλων είναι η ψυχολογία. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο γονείς και προπονητές να επικεντρώνονται καθαρά και μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την ψυχική υγεία των μικρών αθλητών, οι οποίοι έχουν μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσουν άγχος, ψυχική εξάντληση και θυμό.

Συγκεκριμένα, οι αυξημένες ψυχολογικές πιέσεις που βιώνουν, σύμφωνα με έρευνα οδηγεί περίπου το 70% των παιδιών να εγκαταλείπουν ένα άθλημα πριν την ηλικία των 13 ετών. Για τους λόγους αυτούς είναι σημαντικό γονείς και προπονητές να αντιμετωπίζουν τους νεαρούς αθλητές με ευαισθησία και να τους υποστηρίζουν κατάλληλα.

Διαβάστε επίσης: Αθλήματα: Ποιο είναι το κατάλληλο για το παιδί σας

Επικεντρωθείτε στο να περνάνε καλά οι νέοι αθλητές

Τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν τον αθλητισμό ως αγγαρεία αλλά ως παιχνίδι. Μπορείτε να ενθαρρύνετε ένα παιδί να συμμετάσχει σε διάφορα αθλήματα έτσι ώστε και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί αλλά και να έρχεται σε επαφή με διάφορα κομμάτια του αθλητισμού έτσι ώστε να βρει τι του αρέσει πραγματικά. Για τα περισσότερα παιδιά, το να φτάσουν σε ένα κορυφαίο επίπεδο μπορεί να έχει να κάνει λιγότερο με το ταλέντο σε ένα άθλημα και περισσότερο με την αφοσίωση που χρειάζεται και που λίγοι διαθέτουν, γεγονός που παρατηρείται και μεταξύ των ενηλίκων. Αντί να αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό ως μια δουλειά, ας επιστρέψουμε στα ευχάριστα και πολύτιμα μαθήματα που μπορεί να μας διδάξει όπως η ομαδικότητα, η δέσμευση και η ανθεκτικότητα.

Μάθετε να ακούτε τα παιδιά

Αυτή είναι μια κατευθυντήρια αρχή που ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους ενήλικες. Το μεγαλύτερο παράπονο των παιδιών είναι ότι οι γονείς μιλάνε πολύ και τους ακούνε πολύ λίγο. Η ακρόαση χρειάζεται εξάσκηση και μπορείτε να γίνεται ένας καλός ακροατής. Ξεκινήστε προσπαθώντας να κατανοήσετε τα κίνητρα του παιδιού, τα όνειρά του, τις βλέψεις του και στη συνέχεια υποστηρίξτε το.

Να θυμάστε να μην μιλάτε για τα δικά σας όνειρα για τα παιδιά, καθώς αυτό μπορεί να περιπλέξει τις σκέψεις τους και να κάνουν πράγματα με σκοπό την δική σας ικανοποίηση.

Χρειάζεται υπομονή

Το να είσαι πρωταθλητής είναι αξιοθαύμαστο, μόλις ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων στον κόσμο τα καταφέρνει. Απαιτεί ταλέντο, όγκο δουλειάς, την ικανότητα να μετουσιώνεις την ευπάθεια σε ανθεκτικότητα και να αξιοποιείς στο έπακρο κάθε ευκαιρία. Όλα αυτά δεν γίνονται εν μια νυκτί, χρειάζεται υπομονή και από τους ενήλικες και από τα παιδιά.

Ας βοηθήσουμε τους νεαρούς αθλητές να διατηρήσουν μια ισορροπημένη, χαρούμενη ζωή εντός και εκτός αθλητισμού. Η υγεία αυτή ξεκινάει ακούγοντας, ενθαρρύνοντας την εξερεύνηση και διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά μας γνωρίζουν ότι η αξία τους εκτείνεται πέρα από τον αγωνιστικό χώρο.