Τα παιδιά όταν αρχίζουν και ανοίγουν τον κοινωνικό τους κύκλο μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν πότε μια συμπεριφορά είναι καλή και πότε όχι. Η χειραγώγηση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια καλή συμπεριφορά, με την οποία πολλά παιδιά μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα όταν ξεκινούν την κοινωνικοποίηση.

Είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας να αναγνωρίζει τις συμπεριφορές που φανερώνουν τη χειραγώγηση που πιθανόν να δέχονται από τους φίλους τους, έτσι ώστε να μην τα εκμεταλλεύονται και να μεγαλώσουν συναισθηματικά ανεξάρτητα. Ο λόγος που μερικά παιδιά μπορεί να τα χειραγωγήσουν πιο εύκολα είναι ότι είναι πιο ντροπαλά και συνεσταλμένα ενώ άλλα πιο δυναμικά.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς θα σταματήσει να τρώει τα νύχια του;

Πώς θα αποτρέψετε την χειραγώγηση

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Αν θέλετε να αποτρέψετε το παιδί σας από το να χειραγωγηθεί οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή του, είναι ζωτικής σημασίας να καλλιεργήσετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του. Ορισμένα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στη θυματοποίηση λόγω του φόβου ότι θα μείνουν χωρίς φίλους.

Για το λόγο αυτό, προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας, ενσταλάζοντας παράλληλα το σεβασμό, την αγάπη και την ενσυναίσθηση για τους άλλους. Καθησυχάστε το παιδί σας ότι είναι πολύτιμο και ότι πολλά παιδιά θα θέλουν να γίνουν φίλοι του όταν το γνωρίσουν πραγματικά.

Εντοπίστε ασυνήθιστες αλλαγές στη συμπεριφορά

Όταν το παιδί σας αρχίζει να έχει μια νέα φιλία και ξαφνικά τροποποιεί τη συμπεριφορά του, είναι σημαντικό να παραμείνετε προσεκτικοί. Πόσο μάλλον όταν υπερασπίζεται τυφλά τον φίλο του και μάλιστα θυμώνει όταν δείχνετε την ανησυχία σας. Αυτό μπορεί να εντοπιστεί, για παράδειγμα, μέσω του λεξιλογίου, της ένδυσης και των αλλαγών στη διάθεση.

Μην χρησιμοποιείτε χειραγώγηση στο σπίτι σας

Φαίνεται προφανές, αλλά μερικές φορές οι γονείς χρησιμοποιούν ακούσια τον συναισθηματικό εκβιασμό, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη συναισθηματική ευημερία των παιδιών.

Αν δεν θέλετε το παιδί σας να εκβιάζεται ή να χειραγωγείται από τους συνομηλίκους του, μην το κάνετε ποτέ μαζί του. Να θυμάστε ότι το παράδειγμα ξεκινάει από το σπίτι και, ως γονιός, είστε ένα από τα κύρια πρότυπα για τα μικρά σας.

Ενθαρρύνετε την ατομικότητα

Όταν τα παιδιά και οι έφηβοι τείνουν να είναι πιο ντροπαλοί, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν ή να χειραγωγηθούν από τους φίλους τους προκειμένου να ενταχθούν στην ομάδα των συνομηλίκων τους. Ωστόσο, ένας αληθινός φίλος δεν θα ζητήσει από τον άλλον να αλλάξει προκειμένου να είναι φίλος του. Αντιθέτως, θα γιορτάσει τη διαφορετικότητά του.

Ενθαρρύνετε την ατομικότητα του παιδιού σας κι αν παρατηρήσετε ότι αλλάζει την προσωπικότητα του προκειμένου να ενταχθεί σε μια ομάδα, διδάξτε του ότι η ομορφιά βρίσκεται στις διαφορές μας. Αν επιμένει να ανακαλύψει νέες πτυχές της προσωπικότητάς του, βεβαιωθείτε πως αυτό συμβαίνει με τη δική του ελεύθερη βούληση, όχι ως επιβολή.

Διδάξτε τους τον εσωτερικό διάλογο

Όταν τα ντροπαλά παιδιά χειραγωγούνται από τους φίλους τους για να κάνουν πράγματα που τα κάνουν να αισθάνονται άβολα, είναι σημαντικό να μπορούν να αναλογιστούν τις πράξεις τους. Το να έχουν έναν εσωτερικό διάλογο όπου αναρωτιούνται πώς αισθάνονται και αν είναι διατεθειμένα να αποδεχτούν τις συνέπειες των πράξεών τους είναι ζωτικής σημασίας.

Επίσης, πρέπει να έχουν το θάρρος να υπερασπίζονται τις απόψεις τους, ακόμη κι αν αυτό κάνει τους συνομηλίκους τους να νιώθουν άβολα. Πρέπει να τους υπενθυμίζετε ότι ένας αληθινός φίλος δεν θα τους πιέσει ποτέ να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν να και ότι είναι προτιμότερο να έχεις καθαρή συνείδηση από το να ζεις με τύψεις.