Πολλές οικογένειες επιλέγουν τo camping για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και όχι άδικα αφού η φύση προσφέρει πολλές ευκαιρίες για μάθηση, διασκέδαση, χαλάρωση και χαρά. Αλλά για τους μη μυημένους, το camping με τα παιδιά για πρώτη φορά μπορεί να μοιάζει με περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις. Γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές…

Διαβάστε επίσης: Καλοκαιρινές δραστηριότητες που πρέπει να γίνονται με προσοχή

Επιλέξτε το στυλ camping που σας ταιριάζει

Μπορείτε να επιλέξετε να μείνετε σε σκηνή, ελεύθερα ή σε οργανωμένο camping ή να νοικιάσετε ακόμα και δωμάτιο στις εγκαταστάσεις κάποιων camping, εκτός αν έχετε τροχόσπιτο που στην περίπτωση αυτή σημαίνει πως αυτό το στυλ διακοπών σας αρέσει και γνωρίζετε ήδη, αν μη τι άλλο, τα βασικά.

Κλείστε έγκαιρα τη θέση σας αν είναι εφικτό

Τα οργανωμένα camping γεμίζουν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια τον Αύγουστο, επομένως ο προγραμματισμός μπορεί να σας γλιτώσει από ταλαιπωρίες.

Πάνω απ’ όλα η οργάνωση

Φτιάξτε οπωσδήποτε λίστες με τα απαραίτητα. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε μία με τα ρούχα και τα προσωπικά είδη που θα χρειαστείτε (θυμηθείτε μόνο τα βασικά), άλλη με ενδεχόμενες προμήθειες σε σνακ, άλλη μία με το τι θα περιλαμβάνει το κουτάκι πρώτων βοηθειών, μια ακόμη με τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών κλπ. Κρατήστε πράγματα στα οποία χρειάζεστε εύκολη πρόσβαση, όπως το αντηλιακό, στο επάνω μέρος της τσάντας σας.

Εξετάστε αν όλα είναι ok  σε σχέση με τον εξοπλισμό πριν ξεκινήσετε, όπως σκηνές, υπνόσακοι, φακός.

Μόλις φτάσετε, αποσυσκευάστε και τακτοποιήστε όσο υπάρχει ακόμα φως και εμπλέξτε τα παιδιά στην διαδικασία.

Για το ελεύθερο camping θα πρέπει να σκεφτείτε πιο προσεκτικά: από σακούλες σκουπιδιών μέχρι μαγειρικά σκεύη.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πού βρίσκεται το πλησιέστερο νοσοκομείο για κάποια, ο μη γένοιτο, έκτακτη ανάγκη.

Σχεδιάστε τις δραστηριότητές σας

Εκτός από τα μπάνια στη θάλασσα, θα θέλετε επίσης να εξερευνήσετε. Τι θα λέγατε για πεζοπορία ή βόλτες με ποδήλατα εάν υπάρχουν; Τι ενδιαφέρον υπάρχει στην περιοχή που πηγαίνετε και θα ήταν ωραία να επισκεφθείτε με τα παιδιά; Επιπλέον, μην ξεχάσετε αγαπημένα επιτραπέζια που μπορείτε να παίξετε όλοι μαζί.

Παραμείνετε σε πρόγραμμα

Στις διακοπές μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αλλάξετε συνήθειες, όπως την ώρα του ύπνου των παιδιών. Καλό είναι όμως να προσπαθήσετε να τηρείτε τις οικογενειακές σας ρουτίνες όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά αν τα παιδιά είναι ακόμη μικρά.

Έτσι, εάν τα παιδιά σας τρώνε συνήθως ένα σνακ, βουρτσίζουν τα δόντια τους, διαβάζουν ένα βιβλίο και ξαπλώνουν νωρίς, προσπαθήστε να επαναλάβετε αυτήν τη ρουτίνα όσο το δυνατόν περισσότερο στην ύπαιθρο.

Το camping με τα παιδιά είναι μια όμορφη εμπειρία ζωής

Αρκεί να κάνετε έναν καλό προγραμματισμό και να επιτρέπετε στα παιδιά να συμμετέχουν στην διαδικασία. Θυμηθείτε τέλος να είστε ευέλικτοι, έτοιμοι να αναπροσαρμόσετε τα σχέδιά σας στις καιρικές συνθήκες ή σε αναπόφευκτες αναποδιές.