Με το που γίνεσαι γονιός γεμίζεις ανησυχίες και προβληματισμούς, οι οποίοι πολύ γρήγορα εξαφανίζονται, έτσι ώστε στη θέση τους να έρθουν άλλοι, οι οποίοι με τη σειρά τους θα φύγουν και θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος. Κάποιοι προβληματισμοί ωστόσο μπορεί να μην φεύγουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής ενός γονέα. Ένας από αυτούς είναι με ποιον τρόπο θα μεταφέρει στο παιδί του την θετικότητα έτσι ώστε να είναι ένας χαρούμενος άνθρωπος, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται.

Τα θετικά λόγια βοηθούν σημαντικά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών. Μερικές φορές είναι λόγια ενθάρρυνσης και άλλες, ένα απλό «σ’ αγαπώ». Σε αυτό το πνεύμα, παρακάτω θα βρείτε μερικές φράσεις που μπορείτε να λέτε καθημερινά στο παιδί σας, ώστε η θετικότητα να γίνει η δεύτερη φύση του.

Διαβάστε επίσης: Επιτυχημένα παιδιά: Χτίζοντας τα θεμέλια της αυτοπεποίθησης

  • Με κάνεις να χαμογελάω: Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα αισθανθεί όμορφα με τον εαυτό του και θα καταλάβει πόσο σημαντικό ρόλο έχει στη ζωή σας.
  • Πες μου ένα θετικό πράγμα που συνέβη σήμερα: Όταν επικεντρώνεστε στη θετικότητα της ημέρας το παιδί μαθαίνει να αφήνει πίσω του τα αρνητικά γεγονότα.
  • Είμαι περήφανη για αυτό που έκανες: Βρείτε ένα πράγμα για το οποίο είστε περήφανη και επισημάνετέ το στο παιδί.
  • Λάθη συμβαίνουν: Δεν πάνε όλα ρολόι και είναι σημαντικό τα παιδιά να το γνωρίζουν αυτό για να μην απογοητεύονται. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν απογοητεύουν και τους γύρω τους όταν κάτι πάει στραβά.
  • Τίποτα δεν θα αλλάξει την αγάπη μου για εσένα: Καμιά φορά ακόμη και τα προφανή πρέπει να επισημαίνονται.
  • Μην αφήνεις του άλλους να ορίζουν ποιος είσαι: Πάντα θα υπάρχουν νταήδες στη ζωή. Αυτή η απλή φράση βοηθά τα παιδιά να γνωρίζουν ότι οι αρνητικές φωνές δεν είναι σημαντικές και είναι ένα μάθημα που θα θυμούνται καθώς θα αντιμετωπίζουν δύσκολους ανθρώπους ως έφηβοι και ενήλικες.
  • Αυτή είναι μια έξυπνη σκέψη: Μερικές φορές το να ακούει ένα παιδί ότι είναι έξυπνο είναι πιο ισχυρό από το να ακούει ότι είναι χαριτωμένο. Αυτό το πρώιμο συναίσθημα του να σε αποκαλούν έξυπνο είναι μερικές φορές μια από τις αναμνήσεις που θυμούνται περισσότερο τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν.
  • Σε ευχαριστώ: Οι κοινωνικές δεξιότητες και η ευγένεια είναι σημαντικές τόσο στο σπίτι όσο και έξω από αυτό, και είναι δεξιότητες που θα διαρκέσουν μέχρι την ενηλικίωση.
  • Συγγνώμη: Όλοι οι γονείς κάνουν λάθη και είναι σημαντικό να το αναγνωρίζουν και να ζητούν την συγχώρεση των παιδιών.
  • Μου αρέσει να περνάω χρόνο μαζί σου: Το να λέτε στο μικρό σας πόσο αγαπάτε να είστε μαζί είναι μια θετική επιβεβαίωση που δεν θα κουραστεί ποτέ να ακούει.