Ως μητέρες είναι λογικό να μας στρεσάρουν αρκετές διαδικασίες που αφορούν στην καλή υγεία του παιδιού μας. Τουλάχιστον για την καθημερινή του περιποίηση όμως, μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, εφαρμόζοντας τα κατάλληλα καλλυντικά αλλά και τα κυριότερα tips για τη φροντίδα και την υγιεινή του.

Διαβάστε επίσης: 6 συμβουλές προστασίας των παιδιών από τη ζέστη

Η καθημερινή φροντίδα και υγιεινή του παιδιού

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα παιδιά που πάνε δημοτικό (ηλικίας 6-11 ετών) επιβάλλεται να κάνουν μπάνιο τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.

Για πολλούς γονείς, το βραδινό μπανάκι είναι ο εγγυημένος τρόπος να χαλαρώσουμε το παιδί προτού πέσει για ύπνο. Αν πάλι στο παιδί δεν αρέσει η διαδικασία, μπορούμε να δοκιμάσουμε να την κάνουμε πιο διασκεδαστική, π.χ. με παιχνίδια για την μπανιέρα ή μουσική.

Το αφροντούς για το σώμα ή και για τα μαλλιά πρέπει να έχει ουδέτερο pH. Επίσης να είναι ειδικά σχεδιασμένο για την ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα και να μην ερεθίζει τα μάτια.

Προτιμάμε γενικά καλλυντικά με φυσικά συστατικά, όπως αγνή βιταμίνη Ε, εκχύλισμα χαμομηλιού ή καλέντουλας και αμυγδαλέλαιο, που θρέφουν, φροντίζουν και δυναμώνουν την επιδερμίδα του.

Tα ιδανικά σαμπουάν είναι ήπια, και δεν τσούζουν τα μάτια. Καλό είναι να μην περιέχουν parabens και να αφήνουν απαλά και ευκολοχτένιστα τα μαλλιά.

Για τα μαλλιά που έχουν την τάση να μπλέκονται και να κάνουν κόμπους, χρησιμοποιούμε μαλακτικές συνθέσεις είτε conditioner είτε leave in conditioner, που δεν ξεπλένεται.

*Προσέχουμε τη διάρκεια ή την ημερομηνία λήξης των καλλυντικών μετά το άνοιγμα, που πάντα αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας.

Τι πρέπει να μάθουμε στο παιδί μας

Να πλένει σωστά τα χέρια του

Το τακτικό και σωστό πλύσιμο χεριών, είναι ίσως η πιο σημαντική συνήθεια υγείας και υγιεινής που μπορεί να έχει κανείς, αφού συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη ασθενειών και την αποτροπή της εξάπλωσης των μικροβίων.

Επίσης, πρέπει να διατηρούμε τα νύχια του παιδιού καλά κομμένα και καθαρά, ενώ αν έχει τη συνήθεια να τρώει τα νύχια του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συνθέσεις που αποτρέπουν την ονυχοφαγία.

Οσον αφορά στο πλύσιμο των χεριών, υπάρχουν δύο τύποι παιδιών: αυτά που το λατρεύουν και αυτά που το μισούν. Οσα το λατρεύουν μπορεί να σπαταλούν λίγο σαπούνι παραπάνω, αλλά τουλάχιστον τα χεράκια τους είναι καθαρά. Βέβαια, ακόμη κι αν το μικρό μας αντιπαθεί το πλύσιμο των χεριών, πρέπει να το κάνει βασικό μέρος της ρουτίνας του.

Μπορεί να μας βοηθήσει το να πούμε στο παιδί ότι το πλύσιμο των χεριών του το κρατά υγιές και «στέλνει τα μικρόβια στον νιπτήρα».

Δείχνουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθεί

Για να είμαστε σίγουροι ότι το μικρό μας δεν βρέχει απλώς τα χέρια του με νερό, πρέπει να του δείξουμε ποια είναι η σωστή διαδικασία, τονίζοντας ότι πρέπει να πλένει τα χέρια του σχολαστικά και όχι απλώς να ξεπλένει τη σαπουνάδα. Μάλιστα, καθώς τα πλένει μπορούμε να τραγουδήσουμε μαζί ένα σύντομο παιδικό τραγουδάκι, ώστε να καταλάβει καλύτερα πόση ώρα πρέπει να αφιερώνει σε αυτή τη διαδικασία.

Το μετατρέπουμε σε ρουτίνα

Κάθε φορά που γυρνάμε στο σπίτι, πηγαίνουμε στο μπάνιο με το μικρό μας και πλένουμε τα χέρια μας μαζί. Του εξηγούμε ότι πρέπει να πλένει κάθε φορά τα χέρια του όταν γυρνάει σπίτι και προτού φάει, τονίζοντας ότι αυτή μας η απαίτηση είναι αδιαπραγμάτευτη. Σταδιακά θα γίνει μέρος της ρουτίνας του.

Κάνουμε το πλύσιμο εύκολο και προσβάσιμο

Για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας είναι χρήσιμο ένα μικρό σκαμπό που θα φέρει το μικρό μας στο ίδιο ύψος με τον νιπτήρα του μπάνιου, καθώς και ένας διανομέας υγρού σαπουνιού που είναι εύκολο να πατηθεί.

Εξατομικεύουμε τη διαδικασία

Διαλέγουμε μαζί με το παιδί μας το σαπούνι ή το υγρό σαπούνι που του αρέσει, δίνοντας βάση τόσο στο χρώμα όσο και στο άρωμά του, και του εξηγούμε ότι αυτό προορίζεται μόνο για τη δική του χρήση. Ενα σαπούνι που μυρίζει όμορφα μπορεί να είναι αρκετό για να πείσει το παιδί να πλένει τα χέρια του.

Να μην αγγίζει μάτια, στόμα και μύτη

Τα μικρόβια μεταδίδονται εύκολα μέσω των βλεννογόνων στα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Υπενθυμίζουμε στο παιδί – όσες φορές χρειαστεί – να μην αγγίζει τα μάτια του, το στόμα του ή τη μύτη του με βρώμικα χέρια, καθώς και να πλένει τα χέρια του αμέσως αφού τα αγγίξει.

Να μην ξεχνά τη στοματική υγιεινή

Ενα χαμόγελό του αρκεί για να μας φτιάξει τη μέρα. Ωστόσο, για να το διατηρεί όμορφο και φωτεινό, πρέπει να αποκτήσει τη συνήθεια να βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές τη μέρα: το πρωί και το βράδυ προτού πέσει για ύπνο. Για να το εκπαιδεύσουμε να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του, μπορούμε να επιλέξουμε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, ειδικά σχεδιασμένη ώστε να κάνει ευχάριστη τη διαδικασία, και ένα διασκεδαστικό χρονόμετρο, όπως μια κλεψύδρα γεμάτη με χρωματιστή άμμο.