Όταν το μικρό σας παιδί αρνείται να φάει, σας προκαλεί μεγάλη σύγχυση, ειδικά αν έχετε περάσει ώρες ετοιμάζοντας ένα φαγητό που την προηγούμενη εβδομάδα καταβρόχθησε… Η συμπεριφορά του αυτή σας απογοητεύει, ωστόσο, αντί να στεναχωριέστε είναι προτιμότερο να αναζητήσετε τη βαθύτερη αιτία που το μωράκι σας αρνείται να φάει το φαγητό του και γυρνάει συνέχεια ανάποδα το πιάτο του, έτσι ώστε να κατανοήσετε καλύτερα το μωρό σας.

Διαβάστε επίσης: Μήπως το παιδί δεν τρώει αρκετά φρούτα;

Οι πιθανοί λόγοι που το παιδί σας δεν θέλει το φαγητό

Είναι επιλεκτικό

Πολλές φορές τα μικρά παιδιά είναι επιλεκτικά που σημαίνει ότι τρώνε συγκεκριμένα φαγητά ενώ άλλα τα αποφεύγουν. Μπορεί το αγαπημένο τους φαγητό να παραμένει το ίδιο, αλλά ξαφνικά να γίνονται πιο επιλεκτικά στις γεύσεις που αναζητούν, και συνήθως προτιμούν τις γλυκές. Τα μωρά γεννιούνται προτιμώντας τις γλυκές γεύσεις, οι οποίες τα προσελκύουν στο μητρικό γάλα. Η προτίμησή τους για τα γλυκά είναι ακόμη πιο έντονη από εκείνη των ενηλίκων και, συνήθως, δεν μειώνεται μέχρι την εφηβεία. Τα μικρά παιδιά λοιπόν πρέπει να μάθουν να τους αρέσουν οι αλμυρές γεύσεις.

Φοβούνται τις νέες γεύσεις

Ο πιο κοινός λόγος που τα παιδιά αποφεύγουν το φαγητό είναι το γεγονός ότι φοβούνται να δοκιμάσουν νέες γεύσεις. Η φοβία αυτή ξεκινάει περίπου στο δεύτερο έτος της ζωής τους και σε μερικά παιδιά είναι πιο έντονη από ότι σε άλλα. Συνήθως τους φεύγει καθώς μεγαλώνουν. Αν θέλετε το παιδί σας να ξεπεράσει τον φόβο του, να γνωρίζετε ότι χρειάζεται υπομονή. Μπορείτε να τρώτε μαζί του και να του δείχνετε ότι οι νέες γεύσεις δεν είναι τρομακτικές, αλλά απολαυστικές!

Αισθητηριακές δυσαρέσκειες

Τα παιδιά έχουν διπλάσιους γευστικούς κάλυκες από τους ενήλικες. Αυτό σημαίνει ότι η γεύση τους είναι πιο ευαίσθητη και έντονη κυρίως με τα πικρά τρόφιμα και τα λαχανικά. Μερικά παιδιά έχουν δυσαρέσκεια όχι μόνο εξαιτίας της γεύσης ενός τροφίμου αλλά και εξαιτίας της υφής του, της μυρωδιάς, της εμφάνισης, του χρώματος.

Αφήστε το παιδί σας να εξερευνήσει το φαγητό του και να παίξει μαζί του, έτσι ώστε να εξοικειωθεί. Επίσης μπροείτε να του το κάνετε πιο ελκυστικό κόβοντάς το σε παιχνιδιάρικα σχήματα.

Να θυμάστε ωστόσο ότι τα αισθητηριακά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα με τη διατροφή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει κάποιο αισθητηριακό πρόβλημα.

Περιστασιακή έλλειψη όρεξης

Τα παιδιά είναι γνωστό ότι έχουν καλές δεξιότητες διανοητικής αντίληψης, που σημαίνει ότι είναι σε θέση να αισθάνονται και να κατανοούν τις αισθήσεις του σώματός τους. Αυτό περιλαμβάνει και την πείνα. Αν το παιδί σας δεν πεινάει, απλά αφήστε το, μην το πιέσετε.

Καθώς τα παιδιά περνούν από περιόδους ανάπτυξης και ημέρες διαφορετικής δραστηριότητας, η όρεξη τους θα ανοίξει και θα φάνε όταν το χρειάζονται.

Συχνά επίσης τα παιδιά πίνουν γάλα και χυμούς, τα οποία είναι πολύ πιθανό να τα φουσκώνουν και να μην έχουν όρεξη για φαγητό. Αυτό μπορεί να λυθεί με το να περιορίσετε την κατανάλωσή τους ανάμεσα στα γεύματα.

Κούραση και περισπασμοί

Ακριβώς όπως ένας ενήλικας έτσι και ένα παιδί μπορεί να είναι πολύ κουρασμένο για να μπει στην διαδικασία να φάει τα γεύματά του ή να έχει άλλες προτεραιότητες. Μπορεί για παράδειγμα να έπαιζε όλη μέρα και να έχει εξαντληθεί, να μην έχει κοιμηθεί καλά, ή να ζωγραφίζει και να μη θέλει να σταματήσει την δραστηριότητά του.

Τι μπορείτε να κάνετε

Κρατήστε την ώρα που τρώτε ως μια θετική στιγμή και προσπαθήστε να μην μετατρέψετε την άρνηση του παιδιού σας να φάει σε μάχη θέλησης. Ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι οι παρακάτω:

  • Προσφέρετε σταθερά στο παιδί σας μια ποικιλία τροφών, μην προσφέρετε όμως περισσότερα από ένα καινούργιο φαγητό την ημέρα.
  • Προσφέρετε νέες τροφές σε μικρές ποσότητες: 1 κουταλιά της σούπας φαγητό για κάθε έτος ηλικίας.
  • Συμπεριλάβετε σε κάθε γεύμα τουλάχιστον ένα είδος τροφής που ξέρετε ότι απολαμβάνει το νήπιό σας. Ανακατέψτε αντί να κρύβετε τα νέα τρόφιμα με τα οικεία.
  • Προσφέρετε αγαπημένα καρυκεύματα μαζί με νέα τρόφιμα.
  • Επιβραβεύστε τα αντί να τα πιέζετε.

Όσο δύσκολο κι αν είναι, παραμείνετε ψύχραιμοι αν το νήπιό σας ή το μεγαλύτερο παιδί σας αρνείται αυτό που του προσφέρετε ή κάνει φασαρία την ώρα του γεύματος. Να θυμάστε ότι όταν πεινάει, θα φάει.