Σε όλες τις ταινίες και τις σειρές οι “ελκυστικοί” έφηβοι είναι πάντα εκείνοι που το σκάνε από το σπίτι τους, διοργανώνουν πάρτι και είναι πάντα καλεσμένοι στων άλλων, καταναλώνουν αλκοόλ, καπνίζουν και γενικά διασκεδάζουν στο έπακρο!

Θα μπορούσε όμως και στην πραγματική ζωή η εμφάνιση των εφήβων να παίζει ρόλο στη διασκέδασή τους και τις αποφάσεις τους ή πρόκειται για μια ακόμη εικόνα του Χόλιγουντ που έχει γραφτεί βαθιά μέσα μας;

Διαβάστε επίσης: Τι να περιμένετε στην προεφηβεία

Για να μπορέσουμε να δούμε αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην εξωτερική εμφάνιση των εφήβων και τις επικίνδυνες συμπεριφορές και αποφάσεις που τους επηρεάζουν και μετέπειτα στη ζωή τους, ερευνητές από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών & Τεχνολογίας και από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης πραγματοποίησαν μια σχετική μελέτη.

Η έρευνα έδειξε ότι οι πιο “ελκυστικοί” έφηβοι τείνουν να διασκεδάζουν και να πίνουν αλκοόλ περισσότερο από τους “λιγότερο ελκυστικούς” συνομηλίκους τους, γεγονός που είναι ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των νεαρών γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα, οι… ωραίοι έφηβοι είχαν σχεδόν 15% περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν αλκοόλ σε σχέση με τους μη ελκυστικούς.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που αξιολογήθηκαν ως “πιο ελκυστικοί” είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να καπνίσουν, να κάνουν χρήση ναρκωτικών ή να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις, σε σύγκριση με τους άλλους.

Η έρευνα είχε πάνω από 30.000 συμμετέχοντες εφήβους οι οποίοι παρακολουθήθηκαν ως την ενηλικίωσή τους. Απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο αλκοόλ είχαν καταναλώσει τον μήνα που πέρασε κι αν είχαν καπνίσει ή είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών. Η έρευνα επίσης συμπεριέλαβε και την εξωτερική εμφάνιση. Η δημοτικότητα και η αυτοεκτίμηση, που μπορεί να επηρεάζονται κατά κάποιο τρόπο από τη σωματική ελκυστικότητα, παίζουν ρόλο στη συμπεριφορά των εφήβων που εμπλέκονται σε κινδύνους. Τα δημοφιλή παιδιά μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε πάρτι και αλκοόλ, για παράδειγμα, ενώ τα παιδιά με καλό επίπεδο αυτοεκτίμησης μπορεί να είναι λιγότερο επιρρεπή σε επικίνδυνες συμπεριφορές.

Η δημοτικότητα συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμπλοκής αν η επικίνδυνη συμπεριφορά θεωρείται “κουλ” και με μικρότερη πιθανότητα αν θεωρείται “όχι κουλ”- η ελκυστικότητα της προσωπικότητας και η αυτοεκτίμηση προσφέρουν γενικά προστατευτικό ρόλο έναντι της εμπλοκής σε επικίνδυνες συμπεριφορές σε όλους τους τομείς.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα λοιπόν ότι οι έφηβες κοπέλες που ήταν πιο ελκυστικές ήταν πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με το αλκοόλ, από τις υπόλοιπες αλλά και από τα αγόρια.

Επίσης, καθώς φαίνεται από την έρευνα, οι επιδράσεις της εφηβικής ελκυστικότητας οδηγούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές οι οποίες επιμένουν στην πρώιμη ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τις προοπτικές απασχόλησης.

Ένα νεαρό άτομο μπορεί να φαίνεται όμορφο και επιτυχημένο, αλλά μπορεί επίσης να κουβαλά συναισθηματικά προβλήματα που μπορούν να υπονομεύσουν την αυτοπεποίθησή του, όπως μια ασταθή οικογενειακή ζωή και προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτός μπορεί να είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας

Αν φοβάστε ότι το έφηβο παιδί σας αντιμετωπίζει προβλήματα με το αλκοόλ μπορείτε να αναζητήσετε τα σημάδια:

  • Χαμηλότερες αναστολές
  • Κακή συγκέντρωση
  • Αργός χρόνος αντίδρασης
  • Χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα
  • Αισθήσεις και αντιλήψεις που είναι λιγότερο σαφείς
  • Συγκεχυμένη ομιλία
  • Υπνηλία
  • Τροποποιημένα συναισθήματα
  • Επανάσταση ενάντια στους οικογενειακούς κανόνες
  • Παίρνει χρήματα κρυφά

Αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας που έχει προβλήματα με το αλκοόλ να θυμάστε να μένετε ψύχραιμοι χωρίς να το απειλείτε με τιμωρίες. Καθησυχάστε το παιδί σας ότι το αγαπάτε και ότι θέλετε να το βοηθήσετε, χωρίς όμως να το κάνετε να αισθανθεί ντροπή. Μιλήστε του για τους κινδύνους το αλκοόλ κι αν δείτε ότι δεν μπορείτε να το βοηθήσετε, αναζητήστε απαραίτητα επαγγελματική βοήθεια.