Δεν ήμουν εγώ… Γιατί το παιδί λέει ψέματα;

Τι κρύβουν τα ψέματα του παιδιού μας;
9 Αυγούστου 2024 | 08:00

«Δεν έφαγα εγώ το κέικ… ο δράκος έσπασε το τζάμι… το γάλα χύθηκε μόνο του στο νεροχύτη». Πριν βιαστείτε να μαλώσετε τον μικρό σας Πινόκιο, προσπαθήστε να ερμηνεύσετε τα ψέματά του. Γενικά, τα παιδιά αρχίζουν να λένε ψέματα από πολύ μικρή ηλικία. Ωστόσο, σε αυτές τις ηλικίες, ένα παιδί δεν έχει συναίσθηση ότι λέει ψέματα. Συνήθως λέει μια ανακατασκευασμένη μορφή της αλήθειας ή χρησιμοποιεί μια ανακρίβεια που το βολεύει. Όμως, το ψέμα του σίγουρα δεν έχει το δόλο που έχει το ψέμα ενός μεγαλύτερου παιδιού. Είναι απλώς ένα μέσο που χρησιμοποιεί εκείνη τη στιγμή για να βγει από τη δύσκολη θέση.

Από 4 ετών και πάνω, το ψέμα αρχίζει να είναι πιο συνειδητό, είναι ο τρόπος για να γλιτώσει από τις αρνητικές συνέπειες. Υπάρχει κι άλλη μια μορφή ψέματος που τη βλέπουμε στα παιδιά από 3 μέχρι 6 ετών, εκεί όπου τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας είναι ακόμα πολύ ρευστά. Το παιδί έχει διαβάσει μια ιστορία ή έχει δει ένα έργο που το εντυπωσίασε και το μεταφέρει στους γύρω του σαν να ήταν μια προσωπική του πραγματική εμπειρία.

Διαβάστε επίσης: Μοναχοπαίδι: Τα 8 πιο συχνά λάθη των γονιών

Πώς διαχειριζόμαστε τα ψέματα;

Κάθε φορά που το παιδί στεναχωριέται, λέει πως πονάει η κοιλίτσα του; Εκείνες τις στιγμές που ζητάει απεγνωσμένα την προσοχή σας, μπείτε άφοβα στο ψέμα του. Χαϊδέψτε την κοιλιά του και πείτε του πως θα γίνει καλά!

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποκαλέσετε το παιδί «ψεύτη», και βέβαια αποφύγετε να το μαλώσετε. Μπορείτε απλώς να το επαναφέρετε στην τάξη και να του πείτε ποια είναι η αλήθεια. Ή ακόμα, ήρεμα κι απλά, να βοηθήσετε το παιδί να ξεκαθαρίσει ποιο είναι το αληθινό και ποιο το φανταστικό. Δώστε του να καταλάβει με παραδείγματα αυτές τις διαφορές. Και βέβαια αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να το τιμωρήσετε όταν ομολογήσει μια αταξία του. Μια απλή συζήτηση μαζί του είναι αρκετή ώστε να καταλάβει ότι ένα ψέμα μπορεί να ακούγεται καλό, αλλά όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια, αυτό θα είναι τελικά εις βάρος του.

Κάποιες φορές τα ψέματα δεν είναι μια απλή ιστορία. Κυρίως όταν συνειδητοποιούμε ότι αρχίζουν να λένε το ένα ψέμα πίσω απ’ το άλλο και οι συζητήσεις τους περιλαμβάνουν περισσότερα ψέματα παρά γεγονότα. Αν το παιδί φτάσει στο σημείο να λέει συνέχεια υπερβολές, ειδικά μετά την ηλικία των πέντε ή έξι ετών, πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει στην ψυχή του και για ποιο λόγο καταφεύγει στα ψέματα. Είναι πολύ πιθανόν αυτό να γίνεται είτε γιατί νιώθει ανασφάλεια είτε επειδή υπάρχουν κάποια προβλήματα στο σπίτι, τα οποία δεν μπορεί να τα διαχειριστεί με άλλον τρόπο. Τότε ίσως να εξετάσετε την περίπτωση να δείτε μαζί έναν ειδικό.

Μην πανικοβάλλεστε όταν το παιδί λέει ψέματα

Δείξτε του εμπιστοσύνη και πείστε το πως, όταν λέει την αλήθεια, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Είναι καλό να ξέρει ότι μπορεί να σας μιλήσει για οτιδήποτε, χωρίς να φοβάται ότι θα θυμώσετε και θα το τιμωρήσετε. Το παιδί δεν πρέπει επίσης να καταλάβει ότι μπορεί να ξεφύγει με ένα ψέμα, γιατί είναι βέβαιο ότι θα καταφεύγει όλο και πιο συχνά σε αυτή την τακτική.

Τέλος, επαινείτε πάντα την ειλικρίνειά του και, όταν λέει την αλήθεια, να το επιβραβεύετε με ένα μεγάλο μπράβο.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version