Μαμά, έλα να παίξουμε!

Εμείς οι γονείς του κόβιντ, αναγκαστήκαμε να βρούμε πολλούς τρόπους για να απασχολούμε τα παιδιά μας μέσα σε ένα σπίτι. Πόσο μάλλον όταν είναι και μοναχοπαίδια. Πάρτε ιδέες!
10 Αυγούστου 2024 | 08:00

Αμα γέννησες το 2019, το 2020 ή το 2021 έχεις σίγουρα περάσει χρόνο «κλειδωμένος» στο σπίτι, μόνο με το μήνυμα ‘6’ να σου επιτρέπει καμιά βόλτα. Εμείς νιώσαμε μεγάλη τύχη που αναγκαστικά ήμασταν με τον Αρη στα πρώτα του τρία χρόνια σχεδόν, συνεχώς μαζί του. Παρά τις οικονομικές αγωνίες, αφού πολλοί συνεργάτες μας τότε που τους κάναμε social media και επικοινωνία ήταν εστιατόρια, θέατρα και ξενοδοχεία που δεν δούλευαν ασφαλώς, εμείς απολαμβάναμε το μωρό και τις ξέγνοιαστες, από φόρτο δουλειάς, ώρες μαζί του.

Ο πατέρας του τότε, ένας άνθρωπος πολυτάλαντος που εκτός από δημοσιογραφία, ασχολείται με ό,τι μπορεί να βάλει ο νους και αφορά τομείς όπως τον εικαστικό, τον γραφιστικό, τον φωτογραφικό τομέα – καλλιτεχνική φύση πιστεύω, αποφάσισε να ζωγραφίζουν μαζί. Αυτό σήμαινε, να σχηματίζει ο Δημήτρης το βασικό κύριο μοτίβο και σχέδιο και να αφήνει τον Αρη, με σάλια και μπογιές στην αρχή και με πινέλα και άλλα αργότερα, να επεμβαίνει στους πίνακες.

Σιγά σιγά οι καμβάδες αυξάνονταν και τα έργα έπαιρναν θέμα και τίτλο από αγαπημένα θέματα και λέξεις του παιδιού: Πιούπι (Σνούπι), Ντουλαντάν (Ντόναλντ Ντακ), Καλάπατη (Καμηλοπάρδαλη), Χαχαρίας (Καρχαρίας), Γκαγκαρίνος (ο Γκαγκάριν) κοκ. Στην πορεία, τα έργα ωρίμασαν και ο Αρης αισθανόταν πια σχεδόν ζωγράφος.

Όταν πήγαμε στο Παγκράτι στο Μουσείο Γουλανδρή, μας ρώτησε αν θα πάρουμε μαζί και τα έργα του για να τα δει ο κόσμος. Δεν τα πήραμε τότε αλλά τα πήγαμε στην Γκαλερί «αντί» της Μαίρης Χατζάκη στην Αντίπαρο το 2022 όπου εκτέθηκαν στις 22 Αυγούστου και για τρεις εβδομάδες με τον τίτλο VOVAFISSO (δηλαδή Ζωγραφίζω). Όταν τον ρωτάνε τι θα γίνει (τι ερώτηση και αυτή που κάνουν όλοι στα παιδιά από τα γεννοφάσκια τους πια;), απαντά «Είμαι ζωγράφος και θα γίνω πατέρας και ηθοποιός».

Αρα, μία οικιακή απασχόληση τη βρήκαμε για πάντα.

ΜΑΜΑ, ΕΛΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ!

Μικρή παρένθεση τώρα – λατρεύω το νερό, να βρέχομαι, να ποτίζω, να κολυμπάω, να κάνω μπάνιο, να πίνω νερό, να έχω βρεγμένο πρόσωπο, τον ήχο της βροχής, τη βροχή, την εικόνα της θάλασσας από λάδι ως φουρτούνα.

Κάνω μπάνιο εγώ στον Αρη από την ώρα που γεννήθηκε και ποτέ δεν του το έχω αρνηθεί όταν είμαι στο σπίτι εκείνη την ώρα – τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Χιλιάδες μπάνια δηλαδή και ακόμη περισσότερα παιχνίδια μέσα στο μπάνιο. Όχι κάτι κίτρινα παπάκια βεβαίως. Αυτή τη στιγμή μέσα στο μπάνιο – που ευτυχώς έχει μια τεράστια μπανιέρα που ουσιαστικά δεν είναι σαν μπανιέρα είναι σαν «χώρος» που απλώς έχω κλείσει με ένα τοιχαλάκι – υπάρχουν: μία δεύτερη μπανιέρα που γεμίζουμε για να μην τρέχει συνέχεια το νερό («Αρη, κλείσε τη βρύση, δεν υπάρχει νερό στον πλανήτη», «Αρη, υπάρχουν παιδάκια που δεν έχουν καν νερό να πιουν» κα τέτοια και λέει «Μα δεν γεμίζει ο Μαραθώνας;» και άντε εξήγησε…), ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος με ανηφόρες κατηφόρες, πολλά αυτοκίνητα, φορτηγά, δεινόσαυροι, μπουκάλια άδεια από αφρόλουτρα και σαμπουάν που γεμίζει με νερό και σαπούνι και βεντούζες χρωματιστές που κολλάει στον τοίχο. Και ένα σουρωτήρι μέσα στο οποίο τα βάζω για να φεύγουν τα νερά.

Το καλοκαίρι λοιπόν, κάθεται τουλάχιστον μια ώρα μέσα στο μπάνιο.

Κι άλλα παιχνίδια…

Αλλα αυτοσχέδια παιχνίδια σπιτιού – όταν δεν παίζει με τα αγαπημένα του παιχνίδια – είναι τα σελοτέιπ, τα χάνσαπλαστ, η μαγειρική και το βετέξ. Δώστου σελοτέιπ για να ενώνει έπιπλα, ντουλάπες, χερούλια μεταξύ τους και να περνάμε από κάτω και πάρτου την ψυχή. Όπως και χάνσαπλαστ να βάζει πάνω του και στους τοίχους. Και πολλά βετέξ να τρίβει τραπέζια (είμαι Παρθένος, άρα καταλάβατε… τάξη και καθαριότητα στο μαξ). Και πότισμα βεράντας. Και πολλά κέικ, σπιτικά τορτελίνια (με τη Χατούνα, την κοπέλα που τον φυλούσε παλιά) και μπάρες που φτιάχναμε επί κόβιντ μαζί – η ζύμη, καταλήγω, είναι το καλύτερό τους.

Εννοούνται τα κρυφτά και κυνηγητά. Όπως και τα καταπληκτικά βιβλία βαρεμάρας που έχουν μέσα πολλές σελίδες με ξεχωριστά παιχνίδια νοημοσύνης η κάθε μία για πολλές ηλικίες.

Αυτά λοιπόν για να αποφύγεις, όσο μπορείς περισσότερο, την τηλεόραση. Ηταν μερικές ιδέες και μια ευγενική προσφορά για όσες μαμάδες, μπαμπάδες και γενικώς ενδιαφερόμενους δεν αντέχουν άλλο πάρκο και βόλτες έξω. Που αυτό ασφαλώς είναι το νούμερο ένα για τα παιδιά!

 

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version