Οι υψηλές θερμοκρασίες μας κάνουν πάντα να ανυπομονούμε για τις οικογενειακές διακοπές στη θάλασσα ή στο βουνό, στο αγαπημένο μας χωριό ή σε νέους προορισμούς. Ενώ οι περισσότεροι γονείς μπορεί να ανησυχούν στη σκέψη του ταξιδιού με το μωρό, ειδικά όταν είναι μόλις λίγων μηνών, στην πραγματικότητα μπορούν να τα καταφέρουν, αρκεί να οργανωθούν από νωρίς και να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα.

Με λίγη ψυχραιμία, πολλή όρεξη για εξερεύνηση και το σωστό πλάνο, θα απαλλαγείτε από περιττά άγχη και θα απολαύσετε τις αποδράσεις σας δημιουργώντας καλοκαιρινές αναμνήσεις που θα σας μείνουν για πάντα. Ακόμα κι αν το μωρό σας δεν θα μπορεί να τις ανακαλέσει στη μνήμη του, θα περάσει υπέροχα και ο δεσμός που σας ενώνει θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Τα μέρη που θα επισκεφθείτε και οι διαφορετικοί άνθρωποι που θα συναντήσετε θα ακονίσουν από νωρίς τις κοινωνικές του δεξιότητες, ενώ κάθε μέλος της οικογένειας θα μάθει πώς να είναι προσαρμοστικό, να ακολουθεί δηλαδή τη ροή όταν τα σχέδια ξαφνικά αλλάζουν.

Διαβάστε επίσης: Αεροπλάνο με μωρό: Υπάρχει κατάλληλη θέση;

Ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι με το μωρό μας

Το μέσο μεταφοράς που επιλέγουν οι περισσότεροι γονείς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές είναι το αυτοκίνητο. Για να προετοιμαστείτε κατάλληλα, έχετε κατά νου:

  • Μία ή δύο ημέρες πριν από το ταξίδι σας, ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας στο συνεργείο ώστε να αποφύγετε τις απρόοπτες βλάβες.
  • Επιλέξτε έξυπνα την ώρα της εκκίνησης προτιμώντας τις ημέρες και τις ώρες με τη λιγότερη δυνατή κίνηση.
  • Προτού ξεκινήσετε, υπολογίστε περίπου πόσες στάσεις θα κάνετε και σε ποια σημεία για να θηλάσετε, να αλλάξετε και να ταΐσετε το μωρό ή ακόμα και για να το ηρεμήσετε αν είναι ανήσυχο.
  • Αν η διαδρομή σας είναι σχετικά σύντομη, το μωρό σας κοιμάται, υπάρχει δροσιά και δεν συντρέχει κάποιος άλλος λόγος, μπορείτε να ταξιδέψετε κάνοντας λιγότερες στάσεις απ’ όσες υπολογίζατε.
  • Ενώ το δροσερό περιβάλλον είναι απαραίτητο, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τον κλιματισμό, ειδικά στο αυτοκίνητο, που είναι μικρότερος χώρος, καθώς τα μωρά τείνουν να κρυώνουν πιο γρήγορα από τους ενηλίκους.
  • Προστατέψτε την ευαίσθητη επιδερμίδα του από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου τοποθετώντας μια ειδική αντηλιακή μεμβράνη στο παράθυρο του αυτοκινήτου.
  • Να θυμάστε ότι το μωρό σας θα πρέπει πάντα να βρίσκεται στο κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος του παιδικό καθισματάκι, το οποίο θα έχετε φροντίσει να προσδέσετε σωστά στο αυτοκίνητό σας.

Τι να πάρετε μαζί σας

Διαµορφώστε µια λίστα µε τα απαραίτητα για το µωρό σας. Από αυτή δεν θα πρέπει να λείπουν:

Πάνες και μωρομάντιλα

Τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας όσο και κατά τις εξορμήσεις σας αφού φτάσετε στον προορισμό σας, θα χρειαστείτε πάνες για να αλλάζετε το μωρό σας, οπότε είναι καλό να εφοδιαστείτε με αρκετές. Ωστόσο είναι σημαντικό να προσέξετε με τα μωρομάντιλα και να αποφύγετε την κατάχρηση καθώς, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι πιθανό να ερεθιστούν οι ευαίσθητες περιοχές της βρεφικής επιδερμίδας.

Μπιµπερό και γάλα

Στο ταξίδι σας είναι απαραίτητο να έχετε µαζί σας ένα εφεδρικό γυάλινο και µε κατάλληλο θήλαστρο µπιµπερό και, αν χρειάζεται, µια πιπίλα. Αν το µωρό σας πίνει γάλα σε σκόνη, µπορείτε να προµηθευτείτε όσο χρειάζεστε για τις διακοπές σας από κάποιο φαρµακείο µόλις φτάσετε στον προορισµό σας. Μην ξεχάσετε τον αποστειρωτή.

Κατάλληλα ρούχα

Ελαφριά, ανοιχτόχρωμα και βαμβακερά, που μπορούν να φορεθούν το ένα πάνω από το άλλο, αποτελούν την ιδανική επιλογή στα ταξίδια με το μωρό σας. Αν δεν προτιμήσετε κάποιον ορεινό προορισμό, φανελάκια, φόρμες, καπελάκια και μια βαμβακερή κουβέρτα για τους βραδινούς περιπάτους με το καρότσι είναι αρκετά. Τα ρούχα του μωρού θα πρέπει επίσης να είναι πρακτικά και να φοριούνται εύκολα. Εξίσου σημαντικά είναι και τα γυαλιά ηλίου.

Ριλάξ

Μπορείτε να το έχετε μαζί σας για να παίζει ή να ξαπλώνει το μωρό σας με τη μέγιστη άνεση και ασφάλεια.

Καρότσι

Φυσικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να μπει στο πορτμπαγκάζ σας είναι ένα ανθεκτικό και άνετο καρότσι καθώς είναι αναγκαίο για τις βόλτες σας, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και ως πρόχειρο κρεβατάκι αν το μωρό σας νυστάξει όσο βρίσκεστε έξω. Εκτός από κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του, θα πρέπει να είναι και εύχρηστο για να σας διευκολύνει στις μετακινήσεις σας. Πιο συγκεκριμένα:

Ιδανικά, χρειάζεστε ένα ελαφρύ καρότσι, που μπορείτε να χειριστείτε εύκολα ακόμα και με το ένα χέρι, ώστε να κινείστε με άνεση σε δρόμους, παραλίες και μονοπάτια και να απολαύσετε την εκδρομή σας. Σε τέτοιου είδους εξορμήσεις, θα σας διευκολύνει ένα καρότσι με ευέλικτες ρόδες και μαλακές αναρτήσεις. Η επιλογή σας λοιπόν πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Να ανοίγει και να κλείνει εύκολα.
  • Να είναι εξαιρετικά άνετο και να έχει ανακλινόμενη πλάτη και ρυθμιζόμενο υποπόδιο.
  • Να διαθέτει κουκούλα και επένδυση που αφαιρείται και πλένεται.
  • Να περιλαμβάνει και αδιάβροχο κάλυμμα για προστασία από ξαφνικές μπόρες.
  • Να έχει μαλακή επένδυση και ιμάντα καβάλου με απαλό ύφασμα ώστε να αποφεύγεται η τριβή στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού.

Όταν φτάσετε

Για τις εξορµήσεις σας στον προορισµό σας, να έχετε πάντα στην τσάντα σας µια δεύτερη αλλαξιά µε ρούχα, µπιµπερό µε φρέσκο νερό και ελαφρύ φαγητό σε τάπερ. Μην ξεχάσετε επίσης τα εντοµοαπωθητικά, για να προστατεύσετε το µωρό σας από τα ενοχλητικά τσιµπήµατα, αλλά και µια αντιαλλεργική κρέµα, που µπορεί να φανεί χρήσιµη σε περίπτωση εµφάνισης αλλεργικών εξανθηµάτων.