Η ψυχοθεραπεία δεν είναι ποτέ εύκολη! Είναι μια αγχωτική διαδικασία, πόσο μάλλον την πρώτη φορά, που σε βάζει σε μια ευάλωτη θέση, καθώς απαιτείται από εσένα να βγεις από την ζώνη άνεσής σου και να μιλήσεις για όλα τα άβολα συναισθήματα.
Μπορείς μόνο να φανταστείς πόσο απαιτητική και άβολη μπορεί να είναι η διαδικασία αυτή για ένα παιδί, το οποίο πιθανόν δεν αναγνωρίζει καν τον λόγο που βρίσκεται εκεί.
Διάβασε επίσης: Ψυχολογία παιδιού- 4 σημάδια ότι έχει άγχος
Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για τα οφέλη της ψυχοθεραπείας στα παιδιά. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά να μάθουν νέες δεξιότητες και τρόπους επικοινωνίας στην οικογένεια, να αναπτύξουν συναισθηματική ρύθμιση και να διευκολύνουν τις αλλαγές στον εγκέφαλο μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Σε ορισμένα παιδιά μπορεί να αρέσει η ιδέα να πάνε σε θεραπεία, ενώ άλλα μπορεί να αισθάνονται άγχος, ανησυχία ή ανασφάλεια.
Πως θα προετοιμάσεις το παιδί για την ψυχοθεραπεία
Απομυθοποίηση της ψυχοθεραπείας
Είναι πιθανό και λογικό το παιδί σου να έχει πολλές ερωτήσεις σχετικές με την ψυχοθεραπεία, άλλωστε υπάρχουν πολλές παρανοήσεις. Χάρισέ του χρόνο να ξεκαθαρίσει όλα όσα δεν καταλαβαίνει και χρησιμοποίησε απλά λόγια για να του τα εξηγήσεις.
Γνωρίστε τον ψυχοθεραπευτή πριν την θεραπεία
Για μερικά παιδιά είναι δύσκολο να γνωρίζουν έναν ενήλικα για πρώτη φορά. Δείξε κάποια φωτογραφία του ψυχοθεραπευτή πριν την συνεδρία και ίσως είναι βοηθητικό να κανονίσετε μια αναγνωριστική συνάντηση κατά την οποία θα βρίσκεσαι και εσύ εκεί, για να νιώσει το παιδί πιο άνετα.
Σεβάσου την ιδιωτικότητα του παιδιού σου
Πιθανόν να θέλεις να ρωτήσεις το παιδί σου σχετικά με την ψυχοθεραπεία του, όσα συζήτησε με τον ψυχοθεραπευτή του, αλλά είναι σημαντικό να σέβεσαι την ιδιωτικότητα του. Έτσι το βοηθάς να βιώνει μια ενδυναμωτική εμπειρία. Είναι σημαντικό να διαβεβαιώσεις το παιδί σου ότι σέβεσαι την ιδιωτικότητά του κατά τη θεραπεία.
Σεβάσου τα θέλω του
Αν το παιδί σου δε θέλει να συνεχίσει με τη ψυχοθεραπεία, τότε είναι σημαντικό να το σεβαστείς. Φυσικά εξέτασε για ποιο λόγο έχει αυτήν την επιθυμία.
Μιλήστε για τα συναισθήματα σας
Παρόλο που το παιδί σου μπορεί να μην θέλει πάντα να μοιράζεται αυτά για τα οποία μίλησε στις συνεδρίες θεραπείας, μπορεί να παρατηρήσεις ότι γίνεται όλο και πιο διερευνητικό όσον αφορά τα συναισθήματά του καθώς συμμετέχει στη θεραπεία. Θα ήταν χρήσιμο να διευκολύνεις έναν ανοιχτό χώρο για συζήτηση, να αγκαλιάσεις τόσο τα θετικά όσο και τα δύσκολα συναισθήματα και να διαμορφώσεις υγιείς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων στο σπίτι.