Το συναισθηματικό roller coaster που συνοδεύει την εφηβεία, ταλαιπωρεί τόσο τους εφήβους όσο και τους γονείς. Οι υπερβολικές αντιδράσεις, οι αλλαγές στη διάθεση, τα νεύρα και οι ανησυχίες μπορεί να συνοδεύονται πολλές φορές από κλάμα και δύσκολα διαχειρίσιμες δραματικές συμπεριφορές.

Μάλιστα, για τους γονείς –αλλά και για τους ίδιους του εφήβους- οι αναταραχές μπορεί να προκαλούν απογοήτευση, ματαίωση και μια συνεχόμενη αρνητική στάση. Όλο αυτό σίγουρα θα περάσει γιατί το δράμα συνδέεται με την εφηβεία και βιολογικά, καθώς συμβαίνουν ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αυτό που έχετε να κάνετε ως γονείς είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, να είστε κοντά στα παιδιά σας και να ακολουθήσετε τους 5 απλούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε το εφηβικό δράμα.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρονικά Παιχνίδια: Μειώνουν ή αυξάνουν το στρες στους εφήβους;

Εφηβεία: 5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το… δράμα των εφήβων

  1. Επικυρώστε τα συναισθήματα του εφήβου

Αν αρχίσετε να αμφιβάλλετε για τα συναισθήματα του εφήβου, χαρακτηρίζοντάς τα υπερβολικά ή δυσανάλογα με την κατάσταση, θα τον κάνετε να νιώσει πολύ άσχημα. Αντίθετα, αναγνωρίστε και επικυρώστε τα συναισθήματά του και βοηθήστε τον να δει πιο καθαρά όσα νιώθει και να τα κατονομάσει και ο ίδιος τον θυμό ή τη λύπη του. Αν σε αυτή τη φάση νιώσει ότι τον καταλαβαίνετε, θα ηρεμήσει, θα κατανοήσει και, ίσως, προσπαθήσει να βρει λύσεις για όσα τον πιέζουν.

  1. Καθυσηχάστε το παιδί

Εξηγήστε στον αναστατωμένο έφηβο ότι είναι εντάξει να νιώθει αρνητικά συναισθήματα, αλλά ξεκαθαρίστε του ταυτόχρονα ότι αυτό δεν συνεπάγεται μια δικαιολογημένη κακή συμπεριφορά. Διδάξτε του τρόπους που θα τον βοηθήσουν να αναπτύξει δεξιότητες για να ρυθμίσει και να ισορροπεί τα έντονα συναισθήματα.

  1. Μείνετε ψύχραιμοι απέναντι στην κρίση

Όταν οι έφηβοι κατακλύζονται από τα συναισθήματα και αισθάνονται ότι ο κόσμος τους γκρεμίζεται από μια φήμη, για παράδειγμα, που διαδίδεται στο σχολείο, δεν πρέπει να πανικοβληθείτε και εσείς. Απαιτείται ηρεμία και ψυχραιμία από την πλευρά σας. Αν αρχίσετε να φωνάζετε εναντίον ενός έξαλλου εφήβου, θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα, ακόμα και αν ο ίδιος ξεπερνά τα όρια. Πάρτε μια ανάσα και πείτε του, όσο πιο ήρεμα γίνεται, ότι μπορείτε να συζητήσετε μαζί του κάποια στιγμή που δεν θα είναι τόσο ανήσυχος και θα μπορεί να μιλήσει με κατάλληλο τρόπο.

  1. Ενισχύστε συγκεκριμένες δεξιότητές του

Πολλές φορές, η απειρία και η άγνοια για τη διαχείριση κάποιων δύσκολων συναισθηματικών καταστάσεων μπορεί να οδηγεί στο εφηβικό δράμα. Αν, για παράδειγμα, ο έφηβος δεν γνωρίζει πως να αντιμετωπίσει τη μοναξιά ή μια απόρριψη ή πως να εκφράσει ένα δύσκολο θέμα που τον απασχολεί, μπορεί να επιλέξει το δράμα για να τραβήξει την προσοχή. Εντοπίστε ποιες δεξιότητες δεν έχει αναπτύξει το παιδί σας και βοηθήστε το να τις εξελίξει. Η επικοινωνία και η διαχείριση του θυμού είναι πολύτιμες δεξιότητες που θα χρειάζεται σε όλη του τη ζωή.

  1. Μιλήστε του για την ευγνωμοσύνη

Το δράμα και οι υπερβολικές συναισθηματικές αντιδράσεις  μπορεί να έχουν ως αιτία την αδικία που νιώθει ένας έφηβος. Η αδικία, ίσως, έχει ρεαλιστική βάση αλλά υπάρχει περίπτωση να έχει γεννηθεί στη φαντασία του. Η ευγνωμοσύνη είναι μια πολύ σημαντική αρετή που θα βοηθήσει τον έφηβο να επικεντρωθεί στον εαυτό του και σε όσα αξίζει να δίνει την ενέργειά του. Ξεκινήστε, καθοδηγώντας τον καθημερινά να παρατηρεί όλα τα θετικά που συμβαίνουν στη ζωή του.

Σε κάθε περίπτωση, μην απογοητεύστε. Η εφηβεία είναι μια δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα μαγική και πολύτιμη περίοδος για τον άνθρωπο. Η διαμόρφωση του χαρακτήρα του με τον καιρό συνεπάγεται και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, όνειρα και δραστηριότητες, που, εκ των πραγμάτων, θα τον κρατούν μακριά από το δράμα.