Αν ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων που τους διακατέχει η εσωστρέφεια, τότε γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι βασικό ρόλο στην ξεκούρασή σου παίζει να περάσεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Να κάτσεις στον καναπέ ή στο κρεβάτι και να μην έχεις επικοινωνία με κανένα άτομο. Τότε μόνο οι μπαταρίες σου γεμίζουν πλήρως.

Τι γίνεται όμως όταν η εσωστρέφεια σου συναντάει την γονεϊκότητα; Όταν οι ώρες για τον εαυτό σου εξαφανίζονται και η προτεραιότητά σου είναι το παιδί σου; Όταν πρέπει να περνάς άπλετο χρόνο με άλλους γονείς, αλλά και με ένα παιδί που γίνεται η προέκταση σου;

Διάβαστε επίσης: Happy mom – Τα βήματα για καλύτερη ψυχολογία

Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις έτσι ώστε να συνδυάσεις τις ανάγκες του παιδιού σου, τις κοινωνικές υποχρεώσεις αλλά και να φροντίζεις τον εαυτό σου, αρκεί να έχεις στο μυαλό σου μερικές στρατηγικές.

Αναγνώρισε την εσωστρέφεια σου και διώξε τις τύψεις

Το πρώτο, και ίσως το πιο σημαντικό, πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να γνωρίζεις τη φύση σου και να την αποδεχτείς. Όταν μπορέσεις να αγκαλιάσεις την εσωστρέφειά σου, τότε μόνο μπορείς να δημιουργήσεις μια ζωή που λειτουργεί πιο αποτελεσματικά για εσένα, χωρίς τύψεις.

Επίσης όταν εσύ θα είσαι ξεκούραστη και θα φροντίζεις τον εαυτό σου τότε θα μπορείς να είσαι παρούσα και λειτουργική για την οικογένειά σου. Αλλιώς θα βρίσκεσαι διαρκώς στα πρόθυρα της εξουθένωσης, γεγονός που τα παιδιά κατανοούν.

Τσέκαρε τον εαυτό σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να γνωρίζεις πότε είναι η ώρα για ξεκούραση αλλά και ποιες κοινωνικές περιστάσεις “ρουφάνε” όλη σου την ενέργεια. Μπορεί η βόλτα στο πάρκο να είναι πιο ανάλαφρη από ένα παιδικό πάρτι, στο οποίο θα μπορούσε να παρευρεθεί ο άλλος γονέας.

Δημιούργησε χρόνο για τον εαυτό σου

Μόλις συνειδητοποιήσεις την ανάγκη σου για λίγη “μοναξιά” δημιούργησε το χρόνο που περνάς μόνη σου. Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι θα ξυπνήσεις 15 λεπτά πριν ξυπνήσεις τα παιδιά για να πιείς τον καφέ σου με ηρεμία, μπορεί να περάσεις λίγο χρόνο παραπάνω στο αμάξι όταν γυρνάς από τη δουλειά με τον ήχο της αγαπημένης σου μουσικής, μπορεί να είναι η ώρα που τα παιδιά παίζουν και εσύ έχεις κλειστεί στο δωμάτιό σου.

Αν δεν έχεις την δυνατότητα να αφήσεις τα παιδιά χωρίς την παρουσία σου, ζήτα βοήθεια! Κάποιος φίλος, οι γονείς σου, μια νταντά μπορούν να σε βοηθήσουν να ελευθερώσεις μερικές ώρες από το πρόγραμμά σου και να τις αφιερώσεις στην ξεκούρασή σου.

Βάλε κοινωνικά όρια

Η γονεϊκότητα έρχεται και με αρκετές κοινωνικές συναναστροφές, είτε είναι τα παιδικά πάρτι, είτε οι σχολικές γιορτές, είτε μια βόλτα στο πάρκο. Όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να είναι εξουθενωτικές για τα εσωστρεφή άτομα και να τους αδειάζουν πλήρως τις μπαταρίες… Να θυμάσαι πως πάντα μπορείς να ζήτας τη βοήθεια των δικών σου ατόμων, αλλά είναι επίσης λογικό και αποδεκτό καμιά φορά να πεις όχι στο παιδί σου. Δεν χρειάζεται να λες ναι σε όλα τα αιτήματα του παιδιού σου, ειδικά αν είναι κάτι το οποιό θα σε εξαντλήσει.

Φυσικά υπάρχουν περιστάσεις που μπορείς να αφήσεις το παιδί σου κάπου και να φύγεις, ειδικά όσο εκείνο μεγαλώνει. Αυτό μπορεί να είναι ένα προστατευμένο περιβάλλον, όπως ένα παιδικό πάρτι στο οποίο υπάρχουν πολλοί γονείς. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται και η αυτοπεποίθηση του παιδιού σου αφού του δείχνεις εμπιστοσύνη.

Βάλε όρια και στο παιδί σου

Είναι σημαντικό να έχεις όρια, τα οποία γνωρίζει το παιδί και σέβεται. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί γνωρίζει για παράδειγμα ότι χρειάζεσαι ησυχία το μεσημέρι και μπορεί να σε απασχολήσει μόνο αν κάτι είναι πάρα πολύ σοβαρό. Με τον τρόπο αυτό το παιδί μαθαίνει από μικρό τα όρια των άλλων ατόμων αλλά έχει και την ευκαιρία να περάσει χρόνο μόνο του, το οποίο είναι επίσης πολύ σημαντικό.

Μην φέρνεις την καταστροφή

Ως εσωστρεφές άτομο σίγουρα θα σου έχει συμβεί να μην θέλεις να παρευρεθείς σε ένα κοινωνικό event, στο οποίο όμως πήγες και τελικά πέρασες πολύ καλά! Φυσικά μετά σκέφτεσαι ότι είχες φέρει την καταστροφή και γελάς με τον εαυτό σου και τα σενάρια που έκανες. Αντιστοίχως λοιπόν, όταν δεν μπορείς να αποφύγεις μια κοινωνική εκδήλωση αποδέξου το γεγονός ότι πρέπει να είσαι εκεί και προσπάθησε να περάσεις όσο καλύτερα μπορείς.

Μπορεί να γυρίσεις σπίτι γεμάτη χαρά και ενέργεια, ενώ δεν το περίμενες και φυσικά να έχεις δημιουργήσει όμορφες εμπειρίες με το παιδί σου!