Το να ετοιμάσεις με επιτυχία τα κατάλληλα σνακ για παιδιά μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Πρέπει να είναι κάτι υγιεινό, παράλληλα κάτι νόστιμο αλλά και κάτι αρκετά παιχνιδιάρικο για να τους τραβήξει την προσοχή και να θέλουν να το καταναλώσουν. Κάποιες φορές μπορεί να επιλέξεις κάποιο γρήγορο σνακ, το οποίο είναι συνήθως επεξεργασμένο, γεγονός που δεν το κάνει και την πιο υγιεινή επιλογή.

Φυσικά υπάρχουν τρόποι να ετοιμάσεις τα καλύτερα σνακ για παιδιά που περιέχουν όλα όσα χρειάζονται και θα τους δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια να συνεχίσουν την ημέρα τους.

Διαβάστε επίσης: Σνακ μεταξύ των γευμάτων: Οι παγίδες για τα παιδιά

Πως είναι τα κατάλληλα σνακ για παιδιά;

Έχουν πάντοτε πρωτεΐνη

Το να περιέχεται μια καλή πηγή πρωτεΐνης στο σνακ του παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες ανάπτυξης πραγματοποιούνται αποτελεσματικά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Nutrition & Metabolism, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η παρουσία τουλάχιστον 1 γραμμαρίου πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα στη διατροφή των μικρών παιδιών.

Μερικές καλές πηγές πρωτεϊνών στα σνακ των παιδιών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, το γάλα, το τυρί. Μπορούν να αντικατασταθούν με εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης, όπως οι ξηροί καρποί.

Απέφυγε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν τρανς λιπαρά και ζάχαρη. Τα λιπίδια αυτά έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση που μπορεί να βλάψει τη λειτουργία της ανθρώπινης φυσιολογίας. Τα λιπαρά είναι καλά, αλλά μόνο όταν προέρχονται από φρέσκα προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Πρέπει επίσης να είσαι προσεκτική με μερικά τρόφιμα όπως ας πούμε τα λουκάνικα. Αν και αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, μπορεί να περιέχουν πρόσθετα τροφίμων, όπως νιτρώδη και θειώδη. Αυτού του είδους τα συντηρητικά έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης όγκων που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, ειδικά όταν εμφανίζονται στη διατροφή σε τακτική βάση.

Μην ξεχνάς τα λαχανικά

Οι ειδικοί συνιστούν την παρουσία 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Αυτά αποτελούν πηγή βασικών μικροθρεπτικών συστατικών και υψηλής ποιότητας φυτοχημικών ουσιών που απαιτούνται για την επίτευξη ομοιόστασης στο εσωτερικό περιβάλλον. Η ώρα του σνακ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να καταναλώσουν τα παιδιά μία από αυτές τις μερίδες για να καλύψουν τις απαιτήσεις κάθε ημέρας.

Φυσικά εκτός από τα υγιεινά σνακ, τα παιδιά είναι καλό να ακολουθούν μια γενικά καλή ρουτίνα που προάγει την υγεία τους. Είναι σημαντικό να ασκούνται, να κοιμούνται καλά και να έρχονται σε επαφή με τη φύση για να έχουν συνολικά καλή υγεία και ευεξία.