Η μαγειρική μαλακώνει τις τροφές, όπως το κρέας, τα λαχανικά και τα δημητριακά ώστε να μπορούμε να τις καταναλώσουμε με μεγαλύτερη ευκολία. Μας βοηθά επίσης να χωνέψουμε χωρίς να δαπανήσουμε τεράστια ποσά ενέργειας. Μπορεί να ακούμε συχνά για κάποια τρόφιμα ότι το μαγείρεμα σκοτώνει τις βιταμίνες και τα μέταλλα, ωστόσο τα ωμά λαχανικά δεν είναι πάντα πιο υγιεινά και παρακάτω θα δούμε ποια είναι κάποια από αυτά που είναι καλύτερο να τα καταναλώνουμε μαγειρεμένα.

Διαβάστε επίσης: Τι να τρώει το παιδί µου το καλοκαίρι;

7 λαχανικά που είναι καλύτερο να καταναλώνουμε μαγειρεμένα

#1 Σπαράγγια

Όλα τα έμβια όντα αποτελούνται από κύτταρα, και στα λαχανικά, τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά είναι μερικές φορές παγιδευμένα μέσα σε αυτά τα κυτταρικά τοιχώματα.

Όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται, τα τοιχώματα διασπώνται, απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν στη συνέχεια να απορροφηθούν ευκολότερα από το σώμα. Το μαγείρεμα των σπαραγγιών διασπά τα κυτταρικά τους τοιχώματα, καθιστώντας τις βιταμίνες Α, Β9, C και Ε διαθέσιμες για απορρόφηση.

#2 Μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα από το αντιοξειδωτικό, εργοθειονίνη, το οποίο απελευθερώνεται όταν μαγειρεύονται.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην διάσπαση των ελεύθερων ριζών, χημικές ενώσεις που προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό και είναι καταστροφικές με πολλούς τρόπους.

#3 Σπανάκι

Το αγαπημένο μας φυλλώδες λαχανικό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Ωστόσο αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πιο εύκολο να απορροφηθούν όταν το σπανάκι είναι μαγειρεμένο.

Όταν μαγειρεύετε το σπανάκι σας το δεσμευμένο ασβέστιο απελευθερώνεται και είναι πιο εύκολο για το σώμα να το απορροφήσει.

Σύμφωνα με έρευνες, το σπανάκι στον ατμό διατηρεί τα επίπεδα φυλλικού οξέος, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

#4 Ντομάτες

‘Ενα λαχανικό που συνηθίζουμε να τρώμε ωμό, αλλά μάλλον θα έπρεπε να επανεξετάσουμε αυτή μας τη συνήθεια. Όταν μαγειρεύονται οι ντομάτες απελευθερώνεται ένα αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο,το οποίο έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Αυτή η αυξημένη ποσότητα λυκοπενίου προέρχεται από τη θερμότητα που βοηθά στη διάσπαση των παχιών κυτταρικών τοιχωμάτων, τα οποία περιέχουν αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Αν και το μαγείρεμα της ντομάτας μειώνει την περιεκτικότητα της σε βιταμίνη C κατά 29%, αυξάνει την περιεκτικότητα της σε λυκοπένιο κατά 50% σε μόλις 30 λεπτά μαγειρέματος.

#5 Καρότα

Τα μαγειρεμένα καρότα περιέχουν περισσότερη βήτα-καροτίνη από τα ωμά. Το σώμα μας μετατρέπει την βήτα-καροτίνη σε βιταμίνη Α η οποία υποστηρίζει την ανάπτυξη των οστών, την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το μαγείρεμα των καρότων με τη φλούδα τους υπερδιπλασιάζει την αντιοξειδωτική τους δύναμη.

Επίσης προτιμήστε να βράζετε τα καρότα ολόκληρα πριν τα κόψετε σε φέτες, καθώς έτσι εμποδίζεται η διαφυγή αυτών των θρεπτικών συστατικών. Αποφύγετε το τηγάνισμα των καρότων, καθώς έρευνα αναφέρει ότι μπορεί να μειώνει την ποσότητα των καροτενοειδών.

#6 Πιπεριές

Ένα λαχανικό που αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, βήτα-καροτίνη και λουτεΐνη.

Η ζέστη διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό το σώμα μας να απορροφήσει ευκολότερα τα καροτενοειδή. Προσπαθήστε να μην βράσετε τις πιπεριές σας, καθώς με τον τρόπο αυτό η βιταμίνη C διαρρέει στο νερό. Αντ’αυτού, προτιμήστε να τις ψήσετε.

#7 Μπρόκολο, κουνουπίδι και λαχανάκια βρυξελλών

Τα λαχανικά αυτά είναι πλούσια σε γλυκοσινολικές ενώσεις τις οποίες το σώμα μας μετατρέπει σε μια σειρά ενώσεων που καταπολεμούν τον καρκίνο. Για να μετατραπούν αυτές οι ενώσεις πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα ένζυμο που ονομάζεται μυροσινάση. Σύμφωνα με μια έρευνα όταν μαγειρεύονται αυτά τα λαχανικά στον ατμό διατηρείται και η βιταμίνη C αλλά και η μυροσινάση. Για να ενεργοποιηθεί στο μπρόκολο το ένζυμο αυτό αρχικά κόψτε το και αφήστε το για 40 λεπτά τουλάχιστον πριν το μαγειρέψετε.

Ομοίως, στα λαχανάκια βρυξελλών ενεργοποιείται η χημική ένωση ινδόλη η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.