Αν η λήψη αποφάσεων ως γονέας σε αγχώνει και σε κουράζει, τότε αξίζει να μάθεις ότι δεν είσαι ο μόνος-η μόνη που ταλαιπωρείται. Πριν ακόμη γεννηθεί το παιδί οι γονείς καλούνται να πάρουν ένα σωρό αποφάσεις. “Να του βάλουμε μουσική να ακούει; Σε ποια κλινική να γεννηθεί; Να ετοιμάσουμε πριν γεννηθεί το δωμάτιο;” Αυτές και άλλες πολλές σκέψεις ταλανίζουν τους νέους γονείς και όταν το παιδί έρχεται στον κόσμο και αρχίζει και τον ανακαλύπτει οι προβληματισμοί όλο και μεγαλώνουν.

Όλες αυτές οι σκέψεις μπορούν να οδηγήσουν σε “παράλυση”, καθώς ο εγκέφαλος σπαταλάει ενέργεια, όπως κάθε άλλος μυς, όταν καλείται να πάρει αποφάσεις. Δεδομένου ότι ο μέσος αριθμός αποφάσεων που λαμβάνει ένα άτομο κάθε μέρα είναι 35.000, ο εγκέφαλος έχει να επιτελέσει πολύ σκληρό έργο. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν γονιό ο οποίος πρέπει να πάρει την σωστή απόφαση που θα καθορίσει όχι μόνο τη δική του καθημερινότητα και ζωή αλλά και όλης της οικογένειας, το έργο αυτό γίνεται ακόμη πιο απαιτητικό.

Διαβάστε επίσης: Δεύτερο παιδί: Πότε είναι η κατάλληλη ώρα;

Η κούραση όπου προκαλείται στον εγκέφαλο, είναι πιθανό να οδηγήσει τον γονέα να λάβει λάθος αποφάσεις και να κάνει βεβιασμένες κινήσεις, τις οποίες αργότερα θα μετανιώσει. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί τρόποι οι γονείς να μειώσετε την κούραση που προκαλεί η λήψη αποφάσεων και να μην κάνετε βιαστικές κινήσεις και να βελτιώσετε την καθημερινότητα της οικογένειας με μερικές απλές στρατηγικές.

  • Δημιούργησε μια ρουτίνα: Όταν έχεις ήδη μια ρουτίνα τότε έχεις την ευελιξία να κινείσαι μέσα στην ημέρα σου, χωρίς να χρειαστεί να λάβεις κάποια σοβαρή απόφαση. Μύησε και την οικογένειά σου στο να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα, να ξυπνάτε συγκεκριμένη ώρα και να γνωρίζετε ακριβώς τι θα κάνετε. Επίσης μπορείς να έχεις μια εβδομαδιαία ρουτίνα ακόμη και στα γεύματα έτσι ώστε να μην σε προβληματίζει το γνωστό ερώτημα “τι θα φάμε σήμερα” και θα μπορείς να προετοιμάζεις τα γεύματά σας από το Σαββατοκύριακο για να εξοικονομήσεις χρόνο.
  • Πάρε τις μεγάλες αποφάσεις το πρωί: Σύμφωνα με έρευνα η ικανότητα των ανθρώπων να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις μειώνεται όσο περνάει η μέρα, το οποίο είναι λογικό αν σκεφτούμε ότι ο εγκέφαλος κουράζεται περισσότερο. Ωστόσο μπορεί να μην είσαι πρωινός τύπος και να σκέφτεσαι καλύτερα και πιο ορθά το μεσημέρι ή το απόγευμα. Εντόπισε μια ώρα που λειτουργεί καλύτερα για εσένα και εφάρμοσέ την στην καθημερινότητά σου.
  • Μείωσε τις επιλογές: Αυτό θα σε βοηθήσει όταν έχεις να πάρεις αποφάσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά. Όταν για παράδειγμα αναζητάτε τι θα φάτε για πρωινό, αντί να τους δώσεις δέκα επιλογές, ή να τα ρωτήσεις γενικά τι θα ήθελαν να φάνε, προτίμησε να τους δώσεις μόνο δύο.
  • Θέσε αρμοδιότητες και σε άλλα άτομα: Μοίρασε τις αρμοδιότητες και τις αποφάσεις με τον/την σύντροφό σου ή με κάποιο άτομο που σε βοηθά στην ανατροφή των παιδιών.
  • Μην παραμελείς την αυτοφροντίδα: Αν έχεις αρχίσει να αισθάνεσαι εξαντλημένος/η από τη λήψη αποφάσεων, τότε δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου. Κοιμήσου, κάνε ένα μπάνιο, ετοίμασε το αγαπημένο σου φαγητό, ή οτιδήποτε άλλο σε βοηθάει να χαλαρώσεις. Να θυμάσαι ότι η γονεϊκότητα είναι ένα δύσκολο έργο και ότι δεν είσαι μόνο εσύ που δυσκολεύεσαι να τα βγάλεις πέρα.